Korallens husläkarmottagning. Hillevi Jansson, enhetschef, och Marie Nilsson Fredriksson, verksamhetschef. Foto: Hege Hellström

Här är Norrorts bästa vårdcentraler

Helhetsintrycket av vårdcentralerna i Norrort skiljer sig. Det visar en enkätundersökning från SKL. På topp ligger Roslags Näsby Husläkarmottagning tätt följt av Djursholms Doktorn.

  • Publicerad 16:49, 31 maj 2018

Det är lugnt på Roslags Näsby Husläkarmottagning.
I väntrummet sitter en äldre man som precis är på väg hem efter ett besök hos läkaren. Verksamhetschefen Jannika Ekström ger honom en kram innan han går.

– Vi har så trevliga patienter, de är de personerna som gör att man trivs och att man får mycket tillbaka i jobbet, säger hon och ler.

Roslags Näsby Husläkarmottagning hamnade högst upp på SKL:s lista i antal nöjda patienter, i kommunerna Täby, Vallentuna och Danderyd, om man tittar på helhetsintrycket. Resultatet tog de som ett kvitto på att de är på rätt väg.

– Det känns så kul. Vi hamnade i topp förra året med och då var det en överraskning. Nu känns det bara bra att vi lyckats hålla uppe vår kvalité, säger vd Ulrika Tourbier.

”Få till bättra flöden”

Vårdcentralen har sedan de öppnade 2015 legat på topp i mätningarna hos SKL och verksamhetschefen Jannika Ekström tror att en bidragande faktor till de bra resultaten är just att de nyligen öppnade.

– Vi och patienterna fick öppna upp tillsammans. Jag tror att vi har lyckats på grund av vårt personliga bemötande och att vi har bra kontinuitet, våra patienter vill- och får i många fall träffa samma läkare, säger hon.

Under det senaste åren har vårdcentralen fått allt fler patienter, idag är 3000 listade hos dem. Men trots att de flesta patienter är nöjda tror de att vården i länet ändå måste organiseras bättre.

– Vi har likt många andra vårdcentraler väntetider till specialistläkarna och drömmen är att vi helt kan trolla bort dem, men det går inte i dag. Alla vet att allmänspecialister är en bristvara idag, säger Ulrika Tourbier.

– Man måste överlag få till bättre flöden inom vården och att vården blir mer lättillgänglig för alla patienter. Mycket av den specialistvård som skötts på sjukhuset tidigare skickas nu över till vårdcentralerna, säger Jannika Ekström.

Roslags Näsby Husläkarmottagning i Täby blev den mest populära vårdcentralen. Foto: Foto: Maria Svensson

Djursholm inte långt efter

Strax under Roslags Näsby hamnar Djursholms Doktorn. Läkaren Valeria Åhgren, specialist i allmänmedicin och geriatrik, startade Djursholms Doktorn för 18 år sedan.

– Vad det beror på? Jag tror kontinuitet mellan läkare och patienten är väldigt viktig. Självklart också tillgängligheten, att det ska vara enkelt att komma hit och jag tror vi är bättre på att snabbt ge tider och kan träffa patienter som behöver vård, säger hon.

Innan Valeria startade sin mottagning arbetade hon åtta år på landstingsdrivna vårdcentralen vid Djursholms torg och dessförinnan på Danderyds sjukhus. En annan aspekt hon lyfter fram är en nära kontakt mellan läkare och patient.

– Vi har över 3000 personer som har valt oss och det är inom hela länet, så det finns de som åker åtta, nio mil för att komma hit och det blir jag tagen av. Skulle organisationen bli ännu större så skulle det bli ännu mer att administrera och det är mitt största dilemma, säger hon.

Efter att ha jobbat inom primärvården i över 20 år i Danderyd så har hon idag flera generationer av patienter som alla besöker hennes mottagning.

– Här finns väldigt höga krav. Våra patienter är ibland våra egna kollegor och är själva väldigt bra pålästa.

Djursholmsdoktorn. Valera Åhgren, chef för Djursholms doktorn. Foto: Kevin Wedin

I Vallentuna knep Husläkarmottagningen Korallen en delad förstaplats men ett snittet på 79,5, (en siffra som också grannen Vallentuna husläkargrupp får, men med lägre snitt på några punkter).

Hillevi Jansson, enhetschef, och Marie Nilsson Fredriksson, verksamhetschef, har kikat närmare på siffrorna.

– Det patienterna är nöjdast med är tillgängligheten, det är lätt att nå oss per telefon, medan vi får lägre betyg för kontinuitet, till exempel att man får träffa samma läkare. Det ska vi jobba på, säger Marie Nilsson Fredriksson.

En sak hon tror uppskattas av patienterna är lugnet i väntrummet. Det finns ingen drop in-mottagning här, utan bara bokade akuttider.

– Om man tittar in hos de som har drop-in kan det vara väldigt mycket folk. Var man inte sjuk innan så blir man. Tänk influensatider, och så sitter Agda, 89 år och hjärtsjuk där, säger Hillevi Jansson.

Har haft listningsstopp

Trots att Husläkarmottagningen Korallen får en förstaplats i Vallentuna, är de en bit efter siffrorna för mottagningarna i Täby och Danderyd. Marie Nilsson Fredriksson tror det kan bero på att de har högre personaltäthet på Korallen.

– Vi jobbar med att rekrytera, men det är känt att det är brist på personal, säger hon.

– Ja, det är ett samhällsproblem, fyller Hillevi Jansson i. Hon berättar att Korallen ett tag hade listningsstopp, men att nya patienter nu kan lista sig där igen.

– Det finns ett omättligt behov av vård. I väntrummet sitter Eva Härlin och väntar på sin tur – och hon håller med om att Korallen är bra.

– Det är jättebra här. Det är alltid möjligt att få tag på folk och det är trevliga människor. Och så är det lite lugnare, inte jättemycket folk som på andra ställen. Det är bra läkare och personal, säger Eva Härlin.

Så populära är vårdcentralerna

Vallentuna:

Husläkarmottagningen Korallen, Vallentuna 79.5%

Vallentuna Husläkargrupp, Vallentuna 79.5 %

Helsa Vårdcentral Vallentuna, Vallentuna 56%

Täby:

Roslags Näsby Husläkarmottagning, Täby 94.8%

Täby Kyrkby Husläkarmottagning, Täby 87.3%

Aleris Vallatorpsdoktorn, Täby 85.9%

Täby vårdcentral, Täby 85.7%

Täby Centrum Doktorn, Täby 84.8%

Aleris Husläkarmottagning Näsby Park, Täby 83.4%

Aleris Husläkarmottagning Täby Centrum, Täby 78.8%

Danderyd:

Djursholms Doktorn, Danderyd 94.2%

Djursholms Husläkarmottagning, Danderyd 88.9%

Enebybergs vårdcentral, Danderyd 87.3%

Kvartersakuten Mörby Centrum AB, Danderyd 86.4%

Stocksunds vårdcentral, Danderyd 82.8%

Mörby vårdcentral, Danderyd 79%

Dimensionen avser att belysa patientens upplevelse av vården sett till helhetsaspekten, upplevd effektivitet och utfall, omhändertagande och trygghet. Läs mer om dimensionerna här.

Visa merVisa mindre