Bo Östenius befinner sig i Spanien för tillfället. Foto: Privat

Här är notan efter Östenius seger över kommunen

Kommunen tog hjälp av experter och jurister som menade att det gick att avskeda Bo Östenius. Men två domstolar har sagt annorlunda. Nu talar den sparkade rektorn ut.

  • Publicerad 13:39, 5 jul 2017

Vallentuna Nyheter når Bo Östenius på telefon. Han är på semester i Spanien med sin bror och dotter när han får beskedet av Vallentuna Nyheter.

– Jag ska nog ta ett glas champagne med dem, säger Bo Östenius.

Men även om det känns skönt har han aldrig oroat sig så mycket.

LÄS MER: Rektorn frias igen – så många miljoner förlorar Vallentuna kommun

– Väldigt många i min närhet har varit nervösa men själv har jag varit övertygad om att domen ska bli så här. Att tre duktiga jurister i tingsrätten skulle ha fel vore inte så troligt.
Bland anklagelserna från kommunen finns att Bo Östenius varit vårdslös med kommunens pengar.

– Det värsta av allt är att de gick ut i press och sade att så här får man inte använda kommunens pengar. Sedan var det 19 000 kronor där det inte fanns kvitto. Jag estimerar att de betalar åtta miljoner för det här när allt är över.

Bland annat tillkommer kostnad för de 24 månadslöner som kommunen ska betala Bo Östenius för att de ”köper ut” honom.

– Jag har 57 900 i lön och så arbetsgivaravgifter, det blir 80 000 kronor. Det gånger 24 månader, det blir en bra slant.

Bo Östenius företrädde sig själv för att spara pengar.

– Det vittnar om att det var väldigt solklart, om jag kan försvara mig själv mot en av Sveriges mest inflytelserika arbetsrättsjurister, Anders Elmér, kan det inte finnas mycket att gå på. Man hade också lagt ner 2,5 miljoner på en utredning från Pwc för att smutskasta mig.

Men varför tror du att det blev som det blev?

– Jag har haft tanken hela tiden att det här är ett politiskt spel från Parisa Liljestrand och Victor Kilén. Det är helt uppenbart att de använder det här som språngplanka för karriären. Jag förstår att de var förbannade och irriterade – men då kan man prata med den medarbetaren. Man gör inte så som de har gjort, det finns inga gränser. Det är väldigt tydligt att så här beter man sig inte.

Victor Kilén är kommundirektör och han har varit delaktig i processen mot rektorn.

– De har kommit med sitt domslut. Det är klart att vi rättar oss efter det. Vi har drivit det här i domstol och då är det som så. Det går inte att överklaga Arbetsdomstolens dom, det är sista instans.

Men hur känns det? Bo Östenius liv blev ju förstört?

– Jag måste se vad det var som hände, vi bad arbetsrättslig kompetens att utreda. Övervägandena baserades på fakta vi hade för stunden och vad vi trodde var rätt.

Det här kommer att kosta skattebetalarna många kronor. Hur mycket?

– Det går inte att förhandla om utan finns reglerat i LAS. Han får 24 månadslöner.

Både tingsrätten och Arbetsdomstolen hade kritik mot en del brister hos Bo Östenius. Men de var alltså marginella, enligt enligt domstolarna.

Så mycket kostar rektorshärvan kommunen

- 27 månaders lön från avsked till Arbetsdomstolens avgörande. 27 x 80 000 = 2 160 000 kr

- 24 månadsklöner efter utköp: 24 x 80 000 = 1 920 000 kr

- Revisorerna PWC:s utredning: 2 500 000 miljon kr

- Rättegångskostnader för kommunens del: Tingsrätt: 404 375 kr + AD: oklar summa = 404 375 kr

- Rättegångskostnader för rektorns del: Tingsrätt: 270 000+ AD: 102 500 = 372 000 kr

- Skadestånd till rektorn: 125 000 kr

Totalsumma: 7 481 375. Exklusive Vallentuna kommuns egna rättegångskostnader i Arbetsdomstolen. Ränta om 8 procent tillkommer på flera poster.

Källa: Domsluten fårn tingsrätt och Arbetsdomstolen.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Så mycket kostar det att spela fotboll i Norrort

Nyheter Upp till 11500 kronor Kanske växer fotbollsintresset bland barn och ungdomar nu i VM-tider. Här har vi jämfört vad det kostar att spela för de allra yngsta och vad det krävs för att börja spela när barn närmar sig tonåren.onsdag 20/6 14:57

"Finklädd" man häktad efter villainbrott

Nyheter "Smälta in i miljön" En man är häktad misstänkt för grov stöld efter ett villainbrott i Näsbypark i fredags. På polisens hemsida skriver de att mannen var finklädd.onsdag 20/6 9:58