Här är nya generationen raggare i Stockholm

Till vardags är de lastbilschaufförer, småbarnsmammor, butiksbiträden och personliga assistenter. Men på kvällar och helger svidar de om, hoppar in i gamla amerikanska bilar och kallar sig Black Cherries – "Sveriges snyggaste raggarklubb".

  • Publicerad 09:00, 12 maj 2018

I vissa delar av landet, framförallt i glesbygden, är det vanligt att se raggare cruisa förbi i sina tjusiga jänkare. Men titt som tätt ser man det även i Stockholm. Någon gång om året på väg till världens största utomhusträff för amerikanska bilar – Power Big Meet i Lidköping – men också sena kvällar på Sveavägen.

– Sveavägen och Vanadislunden har alltid varit ett tillhåll för raggare. Jag vet inte riktigt varför egentligen. Det är många kvällar som slutat där, säger Nathalie Renard, 29.

Raggarkulturen tog form under 50-talet, när svenska tonåringar inspirerades av amerikanska filmer och rock'n'rollen som kom in i Europa under efterkrigstiden. Raggarna ansågs vara sviniga. De stal bensin, söp sig fulla på hembränt, hade sex offentligt, slogs och spelade musik så att det dånade i städerna.

Hur blev ni raggare?

– Alltså, vi var typ 16 år och började hänga på en raggarklubb i Farsta. De visste nog inte hur unga vi var men vi hamnade i det umgänget och så skapades intresset. Vissa av oss har ju fötts in i det också. Det handlar om gemenskap, säger Frida Fernström, 28.

Är det lika stökigt idag som på 50-talet?

– Det är klart att vissa raggare fortfarande är så, men vi vill ju bara umgås. Vi är inte ute efter att skada någon. De som håller på så förstör ju bara för oss andra. Alla får ju skit, säger Nathalie.

Raggarklubben Black Cherries startade i början av 2012 och består av 13 fullvärdiga medlemmar. Alla är kvinnor i åldrarna 20 till 29 år.

– Det finns ju några småklubbar i Stockholm där det bara är tjejer men vi är den största. Vill man vara med så ansöker man på vår hemsida, sedan har man en testperiod på ett halvår och därefter röstar vi andra om vi tycker att den tjejen ska bli en fullvärdig medlem, säger Nathalie.

Hur många raggare får plats i en Jänkare? Svar: Alla. Foto: Sacharias Källdén

Att vara fullvärdig medlem betyder att man får rösta i beslut som ska tas i klubben och bära Black Cherries märken.

– Mycket handlar om tillhörighet. Vi vill ha en klubb där vi är som ett stort kompisgäng. Vi är lojala mot varandra och skippar skitsnacket. Andra klubbar har en president men vi har ett ordförande och röstar demokratiskt. Det är inte en person som bestämmer, vi vill att alla ska trivas, säger Frida.

En fördom är att raggarna sitter i verkstaden hela vintern och mekar med sina bilar, putsar varenda liten reservdel fram till maj, då de öppnar garageporten och brummar ut i vårnatten. Men riktigt så är det inte för tjejerna i Black Cherries.

Efter en testperiod på sex månader kan du bli fullvärdig medlem i Black Cherries, om du blir godkänd av de andra, såklart. "Då får man bära våra märken och rösta om saker i klubben", berättar Natalie Renard. Foto: Sacharias Källdén

Black Cherries en raggarklubb bara för tjejer. Från vänster: Therese Westerberg, Mikaela Samuelsson, Jutta Nevala, Frida Fernström, Natalie Renard, Nikolina Stålberg, Vibecke Lass, Antonia Brunnberg, Jessica Edlund. Foto: Sacharias Källdén

– Vi är inte jättemånga som är intresserade av bilarna. Vi hyr in en chaufför som kör runt oss och själva sitter vi i baksätet, lyssnar på bra musik och super, säger Nathalie.

– Men vissa av oss i gruppen har ett genuint bilintresse och gillar den typiska 50-talsmusiken och rockabilly-stilen också, tillägger Vibecke Lass, 26.

"Vi mutade domarna"

I helgen är det dags för ett av vårens roligaste event, ett lådbilsrally i Södertälje som Black Cherries vann förra året.

– Det är massor av raggarklubbar där som tävlar mot varandra. Alla får samma delar och sedan har man en viss tid att bygga klart bilen. Sedan avslutas hela tävlingen med ett race. Det brukar vara riktigt roligt, säger Nathalie.

Kommer ni vinna i år igen?

– Ja, förra året mutade vi domarna så vi får väl göra samma sak igen, säger Frida och skrattar.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.