Trio. Cecilia Lögdberg, Sofie Damgaard och Jimmy Johannesson har tagit över Herrängens gård. Foto: Sacharias Källdén

Här är nya planerna för Herrängens gård

Egen gårdsöl, after work, matmarknad, bakluckeloppis, sommarkrog och mobilt musteri i höst. Flera satsningar har kickats igång och mer är att vänta från det nya styret på Herrängens gård.

  • Publicerad 19:30, 9 apr 2019

Vid Långsjön uppvaktar fåglarna varandra och buskarna vid Herrängens gård har fått små musöron. Det är vår i luften och andas nystart i gårdens huvudbyggnad, som länge bara var öppen som festvåning. Fika gjorde man förut utomhus eller i en liten flygel.

Men de nya gårdsägarna har slagit upp portarna för alla till det tjusiga, gröna huset från 1700-talet. Här fixas fortfarande fester men salongerna fylls nu också av fikasugna, lunchgäster och, en gång i månaden, av törstiga after work-gäng. Den här fredagen lanserar gården sin egen mikroöl och discokulan har hängts upp i taket.

– Folk i förorten är lojala med de bra ställena i närområdet. Vi cyklar till exempel gärna till Långbro värdshus men har känt att det finns utrymme för fler ställen här, där man kan fika och äta gott, hänga med sin familj, kompisar och grannar, säger Sofie Damgaard.

Han startar burgarkrog i Solberga

Både hon och kollegan Cecilia Lögdberg är Älvsjöbor och tog över gården i vintras efter att de av en slump sett att den var till salu. De har erfarenheter från hotellbranschen, av försäljning och events, men har aldrig drivit ett matkafé förut.

Kvällsöppen krog i sommar

Med sig har de kocken Jimmy Johannesson, som senast kommer från Pontus-gruppen. Han står för all bakning och matlagning. Just nu serveras luncher, men i sommar blir det en riktig restaurang på gården som kommer ha öppet flera dagar och senare på kvällarna.

Foto: Sacharias Källdén

Foto: Sacharias Källdén

– Vi vill få till ett riktigt sjyst trädgårdshäng här. Det är ett helt unik läge, utan trafik, med fotbollsplanen precis intill och badet här nedanför, säger Cecilia Lögdberg.

Idéerna för året är många. Bakluckeloppis och midsommarfirande planeras ihop med en villaägarförening. I vår blir det matmarknad med lokala producenter och en skördemarknad väntar till hösten.

– Vi tänkte också ta hit en pomolog och ha ett mobilt musteri i höst där villaägare kan göra egen must av sina äpplen, säger Cecilia Lögdberg.

Blåmärkt kåk

Begränsningarna står huset för. Det är blåklassat av Stadsmuseet och anses ha “synnerligen höga kulturhistoriska värden". Därför sköts matlagning och bakning i Liljeholmen. Gårdens kök inte räcker till. Och så behövs det mer personal, för mottagandet har varit över förväntan.

Häng med till linje 14:s södra ändstation

– Det är ju ett angenämt problem. Vi är glada att det känns som att området levt upp med en sån här samlingsplats, säger Sofie Damgaard.

Gården har gett namn åt villaområdet

Om gården: Herrängens gård har anor från 1600-talet och har gett namn till villaområdet som vuxit fram här. På gården ordnas fester och konferenser. Här finns ett matkafé som i sommar även blir kvällsöppen restaurang. Det ordnas också flera olika evenemang.

Öppet: Torsdag-söndag, från morgon till eftermiddag. I sommar är gården öppen tisdag-söndag, även under kvällstid.

Var: Segeltorpsvägen 49-51.