PEPP. Kenny Klostermark som arrangerar Hippie Market under festivalen, musikleverantör Thomas Gylling och Joakim Stenhammar, festivalgeneral tillsammans med Danny Saucedo. Foto: Sophie Stigfur/Joakim Stenhammar

Här är nyheterna på Nytorgsfesten i år

I augusti är det dags för den tredje upplagan av gratisfestivalen Nytorgsfesten på Södermalm – som i år blir större än någonsin.

  • Publicerad 10:13, 8 maj 2019

50 000 personer. Så många besökte Nytorgsfesten i fjol, trots att det regnade. Att festivalen blivit allt mer populär, har gjort att arrangörerna, Joakim Stenhammar och Danny Saucedo, utökat festivalområdet varje år.

När festen går av stapeln 16-18 augusti i sommar, kommer nu hela Katarina Bangata upp till Bondens marknad tas över av Hippie Market. Och på Greta Garbos torg kommer åtta ekologiska glassbolag sälja glass ända från Gotland till Skåne.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Dessutom blir det konsert i Sofia kyrka. Men mer exakt vad det blir för konsert, eller vilka artister som kommer att spela på de andra scenerna, vill Thomas Gylling från Mosquito ännu hålla hemligt. I egenskap av "Nytorgsfestens hovleverantör av musik" är han den som snickrar ihop scenprogrammet.

–  Jag kan i nuläget bara säga att det blir en guldgruva av trummor, afrobeats och latinska rytmer. Det blir mycket musik från varma länder så att vi kan höja temperaturen även om det är kallt, säger Thomas Gylling och skrattar.

Festivalområdet är i år större än någonsin, från Skånegatan, Greta Garbos Torg, Lilla Blecktornsparken, Katarina Bangata, Vitabergsparken och Sofia Kyrka. Foto: Sophie Stigfur

Frida Zettergren från Gute Glass är en av de som medverkar i nya glassfesten på Greta Garbos torg: "Vi är ett litet företag på Gotland så för oss känns det jättekul sätt att komma ut och få vara med i ett såhär roligt sammanhang". Foto: Sophie Stigfur

I vanlig ordning blir det även tivoli och fotoutställning, samt ett samarbete med Midnattsloppet som springer genom alla de tre parkerna. Joakim Stenhammar är glad över att Södermalmsborna tagit Nytorgsfesten till sitt hjärta.

– Det bästa med den här festivalen är folket. Vi kan pynta och fixa hur mycket vi vill men utan alla de fantastiska människor som bor här och kommer hit så blir det ingenting, säger Joakim Stenhammar.

Efter 20 år: nu återuppstår Nytorgsfesten

Thomas Gylling fyller i.

– Nog för att Söder har gentrifierats men det finns mycket hjärta kvar. Och det hittar man hos oss.

Nytorgsfesten

Pågår 16-18 augusti.

Kickar igång med ett karnevaltåg klockan 18 på gräsmattan på Nytorget, där alla som vill får vara med och trumma och dansa.

Har tidigare år haft akter som Danny Saucedo, Bo Sundström, Eric Gadd och Magnus Carlson.

Mer information om årets fest hittar du här.

Tiotusentals människor kommer till Nytorgsfesten varje år. Foto: Joakim Stenhammar