Det blir både nya och välkända ansikten som tar plats i Skärholmens stadsdelsnämnd kommande fyra år. Foto: Arkivbilder, pressbilder

Här är nykomlingarna i Skärholmspolitiken

En politisk återkomst i nya färger, två nya partier som tar plats och gamla allianser som brutits. Nu är det klart vilka som ska styra, ställa och käfta emot i Skärholmens stadsdelsnämnd kommande fyra år.

  • Publicerad 14:23, 9 jan 2019

SkärholmenDirekt har tidigare berättat om en av nykomlingarna i Skärholmspolitiken: centerpartisten Johan Kling, som sedan årsskiftet är ordförande i Skärholmens stadsdelsnämnd.

Men han är inte ensam som nykomling i stadsdelsnämnden. Efter valet har en hel del hänt – gamla allianser har spruckit, veteraner har dragit vidare och i stadsdelsnämnden har två nya partier tagit plats.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Styr, det gör precis som i resten av Stockholm stad, det grönblå samarbetet som består av Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet, Miljöpartiet (som bytte rödgrönrosa mot grönblått efter valet) och Kristdemokraterna.

I opposition: resterna av det tidigare rödgrönrosa samarbetet – Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Feministiskt initiativ, samt Sverigedemokraterna.

Debattrapparens återkomst

Och det är de två senare partierna som för första gången nu gör intåg i Skärholmens stadsdelsnämnd. För Sverigedemokraterna sitter Tapani Juntunen som ordinarie ledamot. Han är känt ansikte i Skärholmspolitiken – han har tidigare företrätt Moderaterna i stadsdelen och uppmärksammades bland annat för en debattartikel i rap-format.

Men hans SD-närmanden under 2016 orsakade splittring bland de borgerliga kollegorna och till slut lämnade han partiet och anslöt sig till just SD.

SD-närmanden splittrar Alliansen i Skärholmen

M-politiker vill rösta på SD – nu lämnar han partiet

Juntunen får sällskap av ytterligare en partikamrat, ersättaren Jessica Larsson (SD). Fi får ingen ordinarie ledamotsplats, men partiets gruppledare Sissela Nordling Blanco sitter i nämnden som ersättare.

S blir vice ordförande

Vice ordförande i stadsdelsnämnden blir socialdemokraten Salar Rashid. Hans parti, som tidigare var störst i stadsdelsnämnden, får efter valet nöja sig med tre ledamöter. Störst är Moderaterna med fyra ledamöter. Vänsterpartiet har två och Liberalerna, Centerpartiet, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna var sin.

Skärholmens topp-politiker Lorena Delgado (V) och Jan Jönsson (L), som innan valet var ordförande respektive vice ordförande i stadsdelsnämnden, kommer den här mandatperioden lysa med sin frånvaro. Delgado har gått vidare till en plats som riksdagsledamot och Jönsson är nu Stockholm stads socialborgarråd.

Hon ska reppa 127 i riksdagen

Han blir Stockholms nya socialborgarråd

De sitter i Skärholmens stadsdelsnämnd:

Ordinarie ledamöter:

Johan Kling (C), ordförande

Salar Rashid (S), vice ordförande

Elisabeth Johnson (M)

Bengt Johansson (M)

Eva Ingrid Katarina Rüdlinger (M)

Sophia Granswed Baat (M)

Martin Vallas (L)

Sara Grolander (MP)

Birgitte Isberg (S)

Roger Isaksson (S)

Rudy Espinoza (V)

Anna Laine (V)

Tapani Juntunen (SD)

Ersättare:

Arslan Bicen (M)

Mikael Sundin (M)

Marie-Louise Olofsson (M)

Göran Kindvall (M)

Per Frykman (L)

Zarathustra Acat (MP)

Daniela Sameland (C)

Jamila Hassan Khali (S)

Johan Rönnblom (S)

Anneli Fridell (V)

Vakant (V)

Jessica Larsson (SD)

Sissela Nordling Blanco (Fi)

Det bestämmer stadsdelsnämnden över

Stockholm stad är uppdelad i 14 stadsdelsnämnder som politiskt styr stadsdelsförvaltningarna.

Stadsdelsnämnderna tar beslut om kommunal service och omsorg för dem som bor i stadsdelen. Några av frågorna de ansvarar för är kommunal förskola, äldreomsorg, stöd och service till personer med funktionsnedsättning, stadsmiljöarbete, socialpsykiatri, individ- och familjeomsorg, konsumentvägledning, fritids- och kulturverksamhet.

Skärholmens stadsdelsnämnd består av 13 ordinarie ledamöter och 13 ersättare. Stadsdelsnämnden är utsedd av Stockholm stads kommunfullmäktige.

Källa: Stockholm stad