Visionsskisser: Riksbyggen/SSM/Arklab

Här är ovanliga knepen för att sälja bostäder

Att kränga nyproducerade bostäder är inte alltid en helt enkel match. För att sticka ut i mängden använder sig mäklare av allt mer udda knep för att locka folk till visning och köp. Vi listar några av metoderna som använts i Västerort och Järfälla.

  • Publicerad 16:25, 21 jan 2019

Att det inte alltid är lätt att sälja nyproducerade bostäder, det vittnar de kreativa säljknep som mäklare tagit till för att kränga lyor om.

Här listar vi några av de senaste årens metoder som används i Västerort och Järfälla – och hur det gick med försäljningen.

The Bronze i Mariehäll. Visionsskiss: Arklab

1. New York-läggor – fast i Mariehäll.

2015 lanserades projektet The Bronze i Mariehäll – en blinkning till New York-stadsdelen The Bronx.

– Att vi använder ett namn som The Bronze spelar på områdets nuvarande industriella karaktär med en lekfull antydning till The Bronx i New York. Dessutom har vi valt att använda en bronsskimrande fasad vilket ytterligare föranleder namnvalet, sa mäklaren Andreas Pettersson då till StockholmDirekt.

Efter en visning i ett showrum bokades alla 125 lägenheter upp på några timmar, och under 2017 stod huset klart. Det blev också ett av tio nominerade projekt till Årets Stockholmsbyggnad 2017. Men huruvida grannarna känner sig som Bronxbor eller Brommabor förblir oklart.

St 167 i Stora mossen. Foto: Brunnberg & Forshed/Bonava

2. Urban streetkänsla i Stora mossen.

90210, Beverly Hills. Att postnummer kan bli ikoniska är det nog många tv-fans som skriver under på. Bostadsprojektet "St 167" i Stora mossen gjorde ett tappert försök att sätta området på kartan.

I namnet står 167 står för "det eftertraktade postnumret" medan St representerar "den urbana känslan", enligt byggherren Bonavas egen beskrivning.

– Det här är ett hippt och modernare typ av boende där man satt kommunikation med närheten till tunnelbanan i fokus. Bland annat ska en graffitikonstnär spreja konsten i trapphusen, sa säljaren Tiam Kakavand till StockholmDirekt 2017.

Inflyttningen började i november förra året, och i nuläget är 75 av 90 lägenheter sålda.

Bromma Boardwalk i Mariehäll. Visionsskiss: SSM

3. Malmöfalafel och Brysselbärs i Mariehäll.

"Bo högt upp ovanför marken med ena foten i Stockholm och andra på kontinenten." Med de orden sålde SSM in Bromma Boardwalk för ett par år sedan. 260 lägenheter skulle byggas ovanpå taket till en industrilokal i Mariehäll – med närhet till falafel i Malmö, festival i Göteborg och bärs i Bryssel, enligt SSM. Det hela var en anspelning till närliggande Bromma flygplats.

Men den som hungrar efter falafel får nog käka något annat när magen kurrar. De (bokstavligen) högtflygande planerna stötte nämligen på patrull i december, när de stoppades av mark- och miljööverdomstolen som upphävde detaljplanen.

4. Fri andrahandsuthyrning i Hässelby strand.

I kvarteret Snödroppsgränd i Hässelby strand krängs 50 nyproducerade lägenheter med säljknepet fri andrahandsuthyrning.

Bland annat ska det till exempel gälla de som drar iväg för att plugga på annan ort. Men när StockholmDirekt skrev om saken 2017 förstod dåvarande stadsbyggnadsborgarrådet Jan Valeskog (S) inte poängen, eftersom studier på annat ord redan är ett giltigt skäl till andrahandsuthyrning.

Än så länge har runt 75 procent av lägenheterna gått åt, och kvarteret planeras börja byggas under våren. Hur många andrahandsboenden som flyttar in återstår att se.

5. Bostadsrea i Barkarbystaden och Veddesta

Alla som shoppat loss på rea vet att röda prislappar kan få folk att gå bananas. I Barkarbystaden och Veddesta har det gått att köpa lägenhet på både black friday-rea och mellandagsrea de senaste åren.

Det var 2017 som Veidekke reade ut bostäder på black friday-rea, och inflyttningen har nu börjat. Sju av 212 bostäder är fortfarande osålda. För dem finns en annan pågående kampanj – en värdecheck på flytthjälp och möbler vid lägenhetsköp. Kanske inte alltför många som gått bananas i det här fallet, alltså.

Och 2018 sålde Well Fastigheter bostäder i kommande Veddesta på mellandagsrea. Sedan julafton har över 100 lägenheter sålts.

Brandstationen i Jakobsberg. Foto: Riksbyggen

6. Gratis manikyr och hyrköp för unga, Jakobsberg.

Riksbyggen tog häromåret till inte mindre än två olika knep för att sälja de 111 lägenheterna i kvarteret Brandstationen i Jakobsberg.

Dels fick unga hyrköpa lägenheter – alltså först hyra lägenheten med option att köpa den. Efter det lanserade de också en pop up-skönhetssalong under visningen, där det bjussades på manikyr och ansiktsbehandling.

– Vi har sett att det ligger mycket frisör- och nagelsalonger i området och att skönhet är något som uppskattas. Det här är ett kreativt och roligt sätt att erbjuda en bostadsvisning med lokal förankring, sa Mathias Sandberg, marknads-och försäljningschef på Riksbyggen inför salongen till StockholmDirekt.

I augusti var det inflyttningsklart, men tio lägenheter står fortfarande tomma.

7. Bil på köpet, Sundby

Musikslingan "Cykel på köpet" var det nog många som hade på hjärnan för ett gäng år sedan, och förra våren fick den ett uppsving i Sundby.

Där krängdes ett "minihus" i Sundby med "minibil" på köpet, som var förbetald av byggherren. Och såld blev den – eller ja – dem.

Stockholm Direkt