Fem parker i Hässelby-Vällingby ska få sig ett lyft. Foto: Karta: Google earth/Digital globe/CNES/Airbus Grafik: Jonas Herjeby

Här är parkerna i Hässelby-Vällingby som snyggas upp

Just nu pågår en upprustning av parker och utemiljöer runtom i Hässelby-Vällingby för mångmiljonbelopp. Svårt att hålla koll på vad som händer? Lugn, vi har hela listan.

  • Publicerad 17:11, 1 feb 2018

Torgen i Hässelby gård, Melonparken och Strandliden i Hässelby strand samt Solursparken och parkleken Guldet i Vällingby. Just nu planeras det mycket på parkfronten i Hässelby-Vällingby.

Här kan Hässelby få en helt ny stadspark

– Vi kallar det för stadsdelsparker och tanken är att skapa platser för folk att vistas på och skapa umgänge genom olika åldrar, säger Ragnar Ählström, parkingenjör i Hässelby-Vällingby.

Parkerna ska också knyta samman Hässelby strand och Hässelby gård.

Folket avgör hur Solursparken ska rustas

Del av treårsplanering

Fler sittplatser, lekytor, bättre belysning, möjlighet till sportaktiviteter är några av sakerna som planeras. Parkerna är med i stadens treårsplanering så allt kommer inte att påbörjas under 2018, enligt Ragnar Ählström.

– Tryggheten är som en röd tråd genom det här med öppna ytor och god belysning. Om det rör sig mycket folk blir det trevligare att vistas där, säger han.

Hyresgästernas trädgårdsrevolt i Hässelby

Hässelby torg

Var? Hässelby torg, Ormängstorget och stråket mellan torgen.

Vad? Torgen ska rustas upp med bättre belysning, ny beläggning, mer grönt, och fler sittplatser. Även stråket ska få bättre belysning för att öka tryggheten.

När? Byggstart till sommaren.

Kostnad? Cirka 30 miljoner kronor.

Solursparken

Var? Solursparken vid Vällingby centrum.

Vad? Parken ska rustas upp. Bland annat blir det odlingslådor och en lekpark för små barn. Det ska också bli fler sittplatser och en gångväg runt häcken. Det planeras även för en aktivitetsdel för ungdomar, där unga själva ska få komma med idéer.

När? Första etappen började byggas precis innan jul 2017 och bygget ska pågå under våren 2018. Senast efter sommaren startar arbetet med etapp två och den tredje etappen ska planeras för under 2019.

Kostnad? Cirka nio miljoner.

Parkleken Guldet

Var? Grimsta, Vällingby.

Vad? Upprustning av parkleken med helt ny lekutrustning utomhus för barn i olika åldrar. Bland annat blir det hinderbana, plats för bandy och cykling, rutschkana, gungor, lekhus och grillplats med bord.

När? Etapp två pågår och beräknas bli färdigt till sommaren.

Kostnad? Cirka åtta miljoner kronor.

Melonparken

Var? Parkstråket Fyrklövern - Melonparken - Gröna vaggan.

Vad? Parkstråket ska utvecklas till en stadspark för att förstärka kopplingen mellan Hässelby gård och Hässelby strand. Parken ska bli en grön mötesplats med plats för både barn, unga, vuxna och äldre. De aktiviteter som finns där idag i form av lekplats, bouleplaner och basketplan ska förbättras och kompletteras med nya aktiviteter. Fler sittplatser och bättre belysning ska även fixas.

När? Under 2018 sker dialog med medborgare. Byggnation är planerad att pågå 2019-2020.

Strandlidens strandpromenad

Var? Strandliden, Hässelby strand.

Vad? Just på pågår arbetet med att ta fram ett utvecklingsprogram för hur strandpromenaden kan rustas upp och förbättras. Strandliden ska bli en ”ambitiöst utformad stadspark som behåller det tidstypiska från 1950-talet”. Tanken är att strandpromenaden ska göras mer sammanhängande och tillgänglig samt få sina mötesplatser upprustade. Det kan röra sig om ny beläggning, belysning, nya och fler sittplatser.

När? Inte bestämt än men målet är att åtgärder ska kunna ske från 2019 och framåt.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Så ska utemiljön kring Åkis bli bättre

Nyheter ✓Mindre buskage ✓Bättre belysning ✓Fler papperskorgar I måndags gick en trygghetsvandring av stapeln i området runt Åkermyntan och Smedshagen. Klottret såg ut att ha minskat, men det finns saker som behöver bli bättre.onsdag 23/5 16:28

Brommaföräldrar vill få fler att nattvandra

Nyheter Samlades på Äppelviksskolan efter flera rån Oron för ungdomars trygghet har ökat kraftigt i Bromma den senaste tiden. Därför bjöd Äppelviksskolans föräldraförening in föräldrar från Brommas högstadieskolor till ett möte för att locka fler till...onsdag 23/5 16:27

Vi är Västerort