Det här fotomontaget visar hur Klockelund, där Plantagen och kolonilotterna ligger idag, ser ut med 390 nya bostäder. Precis till höger om området planeras ytterligare 700 bostäder. Foto: Stockholms stad

Här är planen som ska ge 1 000 nya bostäder vid Drevviken

Nu går startskottet för planarbetet som ska ge över 1 000 bostäder och ett upprustat strandstråk längs med Drevviken hela vägen från Sköndal till Forsån. Förslaget att riva alla campingstugor ligger kvar.

  • Publicerad 13:57, 19 aug 2015

I det förslag vi går fram med nu bibehålls inga campingstugor. Vi gör bedömningen att det faller in under strategin i Tyngdpunkt Farsta. Det finns andra vägar att gå, men vi vill prova det här förslaget.

390 bostäder och en förskola planeras i Klockelund, i området mellan Nynäsvägen och Drevviken där Plantagen och ett koloniområde ligger idag. Lite längre norrut, vid campingstugeområdet, planeras ytterligare 700 bostäder och en stor park. Ett upprustat strandstråk ska sedan förbinda de båda områdena med varandra och gå vidare upp mot Sköndal.

Politikerna beslutar imorgon

Om politikerna i stadsbyggnadsnämnden ger grönt ljus imorgon torsdag drar arbetet med båda de detaljplanerna igång direkt.

– Bägge planerna ingår i ambitionen att vända Farsta mot Drevviken. Och den utvecklade strandpromenaden skapar rekreativa värden både för de som flyttar in och de som bor i Farsta idag, säger Martin Styring, handläggare på stadsbyggnadskontoret.

Kolonilotterna flyttas

Förslaget för Klockelund har mognat under en längre tid och staden har redan kommit överens med trädgårdsföreningen om att flytta kolonilotterna längre ner mot Forsån.

– I det projektet är vår bedömning att svårigheterna är mindre, säger Martin Styring.

40 campingstugor uppsagda

Planerna för campingstugeområdet är desto mer kontroversiella och turerna har varit många. Nu är 40 av drygt 80 stugor uppsagda, men uppsägningarna har överklagats till arrendenämnden.

– I det förslag vi går fram med nu bibehålls inga campingstugor. Vi gör bedömningen att det faller in under strategin i Tyngdpunkt Farsta. Det finns andra vägar att gå, men vi vill prova det här förslaget. Nu är det upp till politikerna att välja vilken väg de vill gå, säger Martin Styring.

Vill spara tid

Fram till den 7 september kan alla tycka till om planerna för hela Tyngdpunkt Farsta, där campingstugorna är en av de enskilt hetaste frågorna.

Ändå går ni fram med de här planerna nu. Varför inte vänta?

– Det är ett sätt att vinna lite tid i en process som redan pågått länge. Men vi är samtidigt tydliga med att vi ska lyfta in synpunkter från det pågående programsamrådet i detaljplaneprocessen, säger Martin Styring.

LÄS ÄVEN: Bygge hotar campingstugorna

LÄS ÄVEN: Förslaget som kan rädda campingstugorna

LÄS ÄVEN: Nu rivs fem campingstugor vid Hökarängsbadet

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Bönderna ratar Stockholms gräs

Nyheter Trots extrema bristen på djurfoder vill ingen ha Stockholms stad har erbjudit lantbrukare att slå gräs på flera öppna ytor till följd av foderbristen i spåren av hettan. Men hittills har intresset varit svalt. Inte en enda har nappat. Anledningarna...onsdag 18/7 7:30

Idag är det världsemojidagen – vilken emoji är du?

Nyheter ”Ibland är jag arg” I dag är det den internationella emojidagen. Vi drog ut på stan med den självklara frågan.ntisdag 17/7 13:29