Rent och snyggt. Plattan är en av de platser som nu ska städas oftare. Foto: Sacharias Källdén

Här är platserna där Stockholm ska bli renare

Vi ska feja, vi ska damma – varje dag är det detsamma. Trafikkontoret satsar många nya miljoner på att Stockholm ska bli renare. Utvalda platser ska i ett par månader städas mer än andra.

  • Publicerad 17:00, 12 mar 2019

Det handlar om 21 miljoner skattekronor som trafikkontoret fått extra för att se till att huvudstaden glänser lite mer under turistsäsongen.

Hela staden städas varje dag. Men vissa ställen ska nu under fem månader städas två gånger per dag under tre av veckans dagar. Det blir alltså tio städtillfällen i veckan på dessa platser, istället för sedvanliga sju.

Nytt förslag gör Fridhemsplan bilfritt

En av dessa platser är Fridhemsplan – se hela listan i botten av den här artikeln.

– Vid Fridhemsplan finns ett extra behov. Där finns många krogar, det är en stor knutpunkt för kollektivtrafiken, där rör sig mycket folk. Vi har fått en hel del klagomål från medborgare om just nedskräpning i området kring Fridhemsplan, säger Malinda Flodman, pressansvarig på trafikkontoret.

Dubblering av klagomål

Klagomålen till trafikkontoret som gäller nedskräpning på och omkring Fridhemsplan har dubblerats: från 43 stycken under årets första tre månader 2018, till 86 stycken under samma period 2019.

Kungsholmens lokala politiska nämnd och förvaltning har också legat på trafikkontoret hårt, då även de sett en ökning av klagomål kring platsen.

– Man har byggt om där nyligen. Och då kanske det blivit tydligare att det behövs, funderar Flodman.

Därför dröjer folklivet på "nya" Fridhemsplan

Fimpa fimparna. Eva Vänglund och Issa Katto tycker rökare borde sluta slänga cigg på gatan. Foto: Jannie Flodman.

"Är det värt det?"

Pensionären Eva Vänglund bor kring hörnet om Fridhemsplan och passerar här varje dag. Hon håller med om att det är skräpigt men tycker att man ska tänka noggrannare vad man lägger skattepengarna på.

– Är det värt det? Jag är till exempel inte nöjd med den här utbyggnaden de gjorde för massor av pengar, som tog jättelång tid. Ska det där vara trevligt, frågar Eva Vänglund retoriskt och pekar på den utbyggda trottoaren.

Hon fortsätter:

– Det finns inga bänkar att sitta på. Det finns inga offentliga miljöer att vara i om man inte vill fika. Men visst, det är inte klokt vad fimpar det ligger här. Jag har själv varit rökare men inte slängde man fimpar på marken då.

Fimparna stör även Issa Katto, som äger restaurangen Mirror. Han välkomnar stadens initiativ att feja lite extra på gatan. Han sopar själv utanför sin entré varje kväll.

– Det behövs. Det är alltid massor av fimpar. Utomlands, i vissa länder, där ser man aldrig skräp. Jag vill ha mer den känslan i Stockholm. Att man kan sitta ute på en servering utan att behöva se en enda fimp.

Nytt förslag gör Fridhemsplan bilfritt

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Fridhemsplan. Foto: Jannie Flodman

Här ska man städa extra

Drottninggatan

Soltorget

Sergels torg

Hornstull

Götgatan

Fridhemsplan

Gamla stan

samt alla offentliga trappor på Södermalm

Den extra städperioden gäller mellan den 15 maj och den sista september.