"Jag kollade på gamla kartor och innan det här huset byggdes så fanns inget här. Det var bara en bergsknalle", säger Petter Inedahl, författare bakom boken "Hemsökt" om adressen i Kallhäll som ändå hemsöktes. Foto: Mikael Andersson

Här är platserna det spökar på i Järfälla

Han har ägnat de senaste åren åt att leta genom varje hörn av Stockholm efter gastkramande historier. Resan har tagit Petter Inedahl till flera platser i Järfälla - och kanske den mest ovanliga berättelsen hittade han på Legendvägen i Kallhäll.

  • Publicerad 10:18, 30 okt 2016

– Det är lättare psykologiskt att tänka sig att det spökar i ett gammalt slott eller i en 700 år gammal kyrka. Det är svårt att tro att något skulle hända här, säger författaren och journalisten Petter Inedahl när vi besöker Legendvägen i Kallhäll.

Han har ägnat fyra år åt att samla ihop spöklika historier att berätta om Stockholmstrakten. En av dem utspelar sig här, i ett ganska vanligt sextiotalsområde på en bergsknalle i Järfälla för några år sedan.

Den något gastkramande berättelsen handlar om ett par, vars samboliv blev något helt annat än väntat när en släkting till mannen dök upp.

– Hans tjej klev ur duschen en dag och såg hur det stod en gammal kvinna i hallen och stirrade på henne med hat i blicken. Hon ser helt verklig ut, men när tjejen frågar vem hon är får hon inget svar. Helt plötsligt försvinner figuren ut i tomma intet, berättar Petter.

Några dagar senare är kvinnan där igen. Efter att ha tagit mod till sig och berättat om sina upplevelser för pojkvännen framkommer det att han troligtvis känner henne.

– Hon beskriver hur den här kvinnan ser ut, och han blir lite konfunderad. Han går och hämtar ett gruppfoto från ett ålderdomshem och frågar om hon känner igen någon på bilden. Och hon känner igen kvinnan direkt. Det var hans farmor som var död sedan länge sedan. Hon dog innan han träffade den här tjejen eller flyttade in i lägenheten.

Riddersvik gård i Hässelby är en annan av de platser i närheten av Järfälla där det spökar. Speciellt i det hemsökta rum 202. Foto: Mikael Andersson

Inga fler vittnesmål

Enligt mannen själv hade flickvännen aldrig fått se bilden på kvinnan. Medan vi står och pratar om deras obehagliga upplevelse passerar Jonas Karlsson, brevbärare i Kallhäll oss.

– Om jag har märkt något konstigt här? Nej, det har jag inte, säger han med ett skratt och tillägger att han bara kört just den här rundan i två dagar.

– Inget spöke har kommit fram och huggit tag i mig i alla fall. Än!

Och fler vittnesmål från Legendvägen har inte dykt upp efter att historien publicerades i Petters bok "Hemsökt. Och i Järfälla är det annars mer klassiskt spöklika platser som figurerar i hans bok - som Viksjö gård och Görvälns slott.

Och om parets upplevelser är sanna?

– Jag har aldrig brytt mig om att ifrågasätta folks upplevelser. Berättar de att de har varit med om något så får man ta det för vad det är. Jag har aldrig krävt bevis. Jag tror på att folk är med om saker. Jag tror inte att alla de här människorna ljuger och hittar på för ingenting alls. Det är så svårt att få tag i dem också och få dem att berätta, säger Petter Inedahl.

Vad har fått dig själv intresserad av det här?

– Det är bra historier. En lite ondskefull form av kulturhistoria. Samtidigt är det historier som är svåra att få tag på. De har en tendens att inte nå ut till så många människor, så de glöms bort.

"Här fanns ingenting"

Det har också fått honom att resa runt till 200 ställen och upptäcka allt från gravhögar på Ekerö till slott i Haninge. Och så lägenhetshus i Kallhäll.

– Jag försöker forska om platsen som kåken står på för man vill ju gärna tro på det. Men här i Kallhäll fanns det ingenting. Inte ens något gammalt torp, säger han.

Vad tror du själv att det är som människor ser?

– Jag vet faktiskt inte. Om vi utgår från att spöken inte finns, vad är det som alla de här människorna ser? Det finns ingen brist på upplevelser direkt. När jag började jaga folk som hade sett spökerier så hade jag kanske lite fördomar om att det skulle vara en speciell sorts människor. Men det har varit precis allt och alla.

Har du själv sett något?

– Trist nog har jag inte märkt någonting egentligen. Även om jag har varit på alla de här platserna så har jag sällan sovit över. Men när jag gjort det har jag inte märkt något alls. Inte ens något litet spökeri eller en knackning. Jag fick också höra en gång att jag är helt oemottaglig för sådant. Tyvärr!

Hemsökta platser i Järfälla med omnejd

Viksjö gård: onaturligt stora svarta katter, hundar med lysande röda ögon och rovdjurständer, beniga fingrar som våldsamt griper tag i besökare. Det är bara några av de hemskheter som sägs hemsöka den vackra gamla 1700-talsgården.

Säby gård: En fruktansvärd demon sägs ha hemsökt dottern i en familj som bodde i det gamla, numera rivna fiskartorpet.

Görvälns slott: Även om själva slottet är fritt från spöken så skrämmer historien om den fruktade skogsfrun som stryker kring runt slottet slag på folk.

Riddersviks gård, Hässelby

Hägerstalunds gård, Akalla

Västra Ryds kyrka, Upplands Bro

Tammsvik, Upplands Bro

Önsta Herrgård, Upplands Bro

Lejondals slott, Upplands Bro

Källa: "Hemsökt" av Petter Inedahl. Ska släppa uppföljaren "Spöklikt" med berättelser från Sörmland och Uppland.

Stockholm Direkt