KAMEROR. Både den fasta kameran och drönaren visas upp på Kista mobility day. Foto: Anna Wettergård

Här är Rinkebypolisens nya drönare

Nu får Rinkebypolisen ett nytt verktyg i kampen mot brottsligheten: drönare, som kan användas för att söka efter personer eller övervaka folkmassor.

  • Publicerad 10:28, 19 jun 2019

På Kista mobility day visades all möjlig ny teknologi upp – bland annat polisens nya drönare och avancerade övervakningskameror.

De fasta kamerorna sitter redan uppe i Järvaområdet. 32 stycken, närmare bestämt, varav de flesta runt olika centrum. De har fem stycken kameror i ett, med fyra fasta kameror och en rörlig kamera som kan fjärrstyras.

– De spelar in dygnet runt. Det används mest i utredningsarbete, för att hitta gärningsmän och vittnen, men de kan också användas förbyggande. Man kan till exempel använda kamerabilderna för att leda och fördela arbete. Det säger Björn Forslind från polisen i Rinkeby.

Han berättar också att kamerorna oftast får sitta ifred, eftersom de sitter ganska otillgängligt till. Men just den kamera som ligger framme för demonstration idag satt faktiskt från början i Tensta, men fick bli uppvisningskamera istället efter att den blivit sönderslagen.

Drönarna är på gång

Vad gäller drönarna så är det projektet mycket nyare och mer obeprövat. De ska till exempel kunna användas för att söka efter människor eller övervaka folkmassor.

– Det är på gång. Tanken är att vi ska ha dem i ordinarie verksamhet, men i dagsläget har vi precis startat upp verksamheten, säger polisen Martin Ahnlund.

Han är en av dem som blivit utbildad i att köra drönaren. Han berättar att han måste se drönare när han styr den, och att han alltså inte kan sitta till exempel i bilen och fjärrstyra den utom synhåll. Men han tycker inte att den är särskilt svårstyrd.

– Det kan vara svårt att navigera i smala utrymmen, men över stora folkmassor är det inga problem.

DRÖNARE. Björn Forslind säger att det blir spännande att se vad den faktiska nyttan med drönarna är. Foto: Anna Wettergård

PILOT. Martin Ahnlund har utbildats för att köra den drönare som kommer att användas i Rinkeby. Foto: Anna Wettergård

Stockholm Direkt