I dag presenteras den rödgrönrosa majoritetens budget för 2018-2020.

Här är satsningarna i Stockholms nya budget

En miljard till skolan, storsatsning på barn- och ungdomsvården och rekordtakt i byggandet. I dag presenteras den rödgrönrosa majoritetens budget för 2018-2020.

  • Publicerad 11:38, 11 okt 2017

1 miljard till skola och förskola, bland annat för särskild satsning på höjda löner till lärare i ytterstaden. Det är ett av förslagen i den budget som just nu presenteras i stadshuset.

Det meddelas även att det är rekordtakt i byggandet och att byggandet av över 7000 bostäder ska påbörjas varje år. Ett nytt, högre, mål är nu att 80 000 bostäder ska vara byggda 2025.

– Att bygga bort bostadsbristen är en av våra största utmaningar. Det är dags att höja målet. Vi signalerar att vill man bygga bostäder är det i Stockholm man ska göra det, säger finansborgarråd Karin Wanngård (S).

Stockholm rasar i ny skolrankning

Staden satsar även 5 miljoner kronor på fler boendeplatser för äldre hemlösa och 36 miljoner på aktivitetscenter i seniorboenden. Ytterligare 61 miljoner kommer att läggas på barn- och ungdomsvården för 2018 vilket innebär en total satsning på 295 miljoner för hela mandatperioden.

Oförändrad skatt

Skatten kommer att lämnas oförändrad. Reformerna och budget är fullt ut finansierade.

– Det går bra för Stockholm, men inte för alla stockholmare, säger finansborgarråd Karin Wanngård (S) och säger att även trygghetsökande insatser ska främjas.

– Högre och grövre kriminalitet skapar en stor otrygghet. Att bekämpa kriminalitet är en fråga för polisen, men vi ska göra vad vi kan, säger Karin Wanngård.

"Bygger upp allmännyttan på nytt"

Det kommer också att satsas stort på det allmännyttiga bostadsbeståndet.

– Vi har stoppat ombildningarna och bygger upp allmännyttan på nytt, säger Clara Lindblom (V).

Den rödgrönrosa majoriteten vill även skapa 100 genomgångsbostäder till barnfamiljer med osäkra boendeförhållanden.

Även tre nya relationsvåldscentrum ska öppna där sökande kan få hjälp med rättsprocesser, rådgivning och samtalsstöd.

Som StockholmDirekt tidigare berätta görs också en stor satsning på renhållningen i stan.

-- Vi ska ha en ren och trygg stad, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP).

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.