Här är Skoklosters framtidsplaner

Sommaren på Skokloster må vara över. Planerna för halvön har bara börjat. – Det är jättemycket saker som händer, säger Jörgen Allstedt.

  • Publicerad 07:37, 27 aug 2019

Hösten har mentalt tagit ett grepp om Sverige. Sommarlovet är över och mörkret på väg. Just den här dagen skiner dock solen och det är sommar i luften.

Ute på Skokloster är det ända stilla när Jörgen Allstedt och Rebecka Enhörning tar emot i Stenhuset för att sammanfatta sommaren samt blicka framåt.

– Vi har kameror i parken så vi vet ungefär hur många som har gått in och ut. Nu håller vår säsong på till slutet av augusti och först då har vi siffror att jämföra med, men såhär långt har det varit lite bättre än förra året, säger museichef Rebecka.

Fullt hus hela sommaren

Stenhuset, som i och med ett Leaderprojekt, levt upp igen har haft mer eller mindre fullt hus hela sommaren, meddelar projektledare Jörgen.

– Vi har också haft en gedigen evenemangskalender som har följts upp på ett bra sätt. Vissa saker har fungerat bättre och annat sämre, till exempel beroende på vädret. Bland annat regnade mycket av den stora bilträffen Gasoline Mega Car Show bort, även om lördagen var väldigt bra.

Stränder och parkering

Under samtalet framkommer det att planerna för Skokloster är stora. Det pratas om stränder, om parkering (”den frågan ska lösas”), om toaletter, duschar och annat.

– Samarbetet har etablerats. Vi har våra regelbundna möten och vi kan snabbt samla oss, säger Jörgen Allstedt.

– Vi kan väl bara nämna senaste helgen. Vi hade en bal på slottet. I parken var det ett bröllop som hade fest under ett jättetält och så ytterligare ett bröllop som hade fest i värdshuset. Det visar att vi kan ha olika aktiviteter samtidigt och utnyttjar de utrymmen som finns, för plats har vi. Det gäller bara som sagt att vi pratar med varandra och vet vad som ska hända, slår Rebecka Enhörning fast.

Finns det någon bild av ett slutmål?

– Slutmålet är väl att det händer åtminstone något varje helg. Att det här huset är fullt, att kyrkan har aktiviteter, att det händer något i parken till exempel. Att vi har saker på slottet. Att man kan tillbringa en hel dag här utan att känna att det bara var en sak, menar Rebecka.

Vill satsa

Förutom Leaderprojektet menar de båda att nyckeln är det faktum att Håbo kommun nu ser värdet i Skokloster.

– Det är nytt. Det är först nu som vi känner medvinden från kommunen, att man vill satsa på Skokloster. De vill gärna att det ska bli bra här ute. Det är ett ställe som kommunen är stolt över, säger Rebecka Enhörning.

– Det känns jättebra. Det gör det mycket enklare för oss, säger Jörgen Allstedt.

Sommarstängt

Under juli månad är kontoret stängt. Vi är tillbaka den 3 augusti. Nästa tidning utkommer den 7 augusti.söndag 5/7 7:46

Bålsta/Upplands-BroDirekt starkare i höst

Bålsta/Upplands-BroDirekt blir starkare efter en historisk medieaffär. – Om vi kan bygga upp det här på ett smart och lönsamt sätt får vi mer resurser till att satsa på bättre lokaljournalistik, och...fredag 3/7 9:32

Sport

    Senaste numret

    Bålstabladet
    Stockholm Direkt