Uppställning. Eleverna i klass 7A i Internationella Engelska skolan radar upp sig innan lektionen börjar. Här tilltalas läraren "Mr, Mrs eller Ms". Det är en av skolans ordningsregler. Foto: Erik Simander

Här är skolan som fått eleverna att lyda

Tydliga regler, bestraffningar, belöningar – och mamma och pappa får veta allt. Internationella Engelska skolans disciplin gör succé bland föräldrarna och storvinst åt ägarna.

  • Publicerad 17:46, 31 okt 2017

Skåpen är fria från klotter. Varken tuggummin eller snusprillor sitter fastklibbade på bänkarna. Toaletterna luktar rengöringsmedel. Det springs och knuffas inte i korridorerna. Ingen musik dånar ur hörlurar.

Redan i entrén till Internationella Engelska skolan i Älvsjö välkomnas eleverna på morgonen av personal som ser till att kepsar tas av och mobiltelefoner läggs i skåpen.

I ett av klassrummen sitter eleverna i 7A och har lärarledd historielektion med Ms Dufwa. Intill klassrumsdörren sitter ett laminerat A4 med skolans ordningsregler.

AVSLÖJAR: Stadens nya skolregler skulle uppfostra föräldrar

Kvarsittning och direktrapport hem

Den som bryter mot reglerna och får flera varningar får kvarsittning. Då får barnen skriva eller rita en serie om vad de har gjort fel och vad de lärt sig. Den ska sen visas för och skrivas under av föräldrarna som får rapporter om allt som händer innanför skolans väggar, intygar rektorn Racheal-Ann Björk.

– Eleverna vet att mamma och pappa alltid får veta och föräldrarna vet att vi tar allt på allvar. Eleverna ser också att vi agerar. Barn behöver en förlåtande miljö men deras handlingar måste också följas upp av skolan. Vi reder ut händelser men sen går vi vidare, säger Racheal-Ann Björk.

Störande elever skickas ut

Elever som flera gånger stör lektioner åker ut och får gå raka vägen till Mr Barzey, ansvarig för elevhälsan. Det rapporteras också hem. Händer det något på skolan som lärarna inte ser står rektorns dörr öppen för elever som vill prata.

– För mig handlar det om ömsesidig respekt. Vi är som en familj. Eleverna vågar prata med mig. Vi har regler men vi förklarar också varför vi har dem, säger Racheal-Ann Björk.

Uppfostrar föräldrar – hyllas som rektor

För att uppmuntra ordning och reda är skolan indelad i “houses”, som i Harry Potter, förklarar rektorn. Varje våning i skolan är ett “house”, eleverna själva ansvarar för att det är snyggt och städat sitt plan. I slutet av varje månad utses ett vinnande hus som får pengar som kan gå till något gott eller en aktivitet.

Goda gärningar belönas

Husen samlar också bonuspoäng genom “goda gärningar” som att sudda tavlan, hålla upp dörren eller hjälpa någon annan med läxan. Vinsten för det poängstarkaste huset är att eleverna får önska mat en dag.

Elever får också individuella belöningar, så kallade learning awards, för prestationer i skolan men också för att de varit bra kompisar.

Ordningen är Engelska skolans signum. Friskolan där eleverna ställer sig i raka led innan lektionerna och hälsar läraren “Good morning Mr” har – förutom en engelsk profil – disciplin som affärsidé.

Förälder: "Trött på skola utan regler"

Ett succékoncept har det visat sig. Koncernen expanderar snabbt, har hundratusentals elever i kö och gör stora vinster.

Och suget bland föräldrar efter en skola med tydliga regler är stort, säger Monique Höglund som har en dotter i årskurs åtta på skolan i Älvsjö.

Föräldrar rasar mot uppfostrande skolregler

– Vi är trötta på skolor utan regler. Jag applåderade när jag fick höra att barnen måste ta av kepsen. Det handlar om respekt. Och en skola med ett mobilförbud är ett paradis. Så fort disciplin diskuteras så beskrivs det som något negativt, att barnen trycks ner. Men för att barnen ska kunna lära sig krävs ordning och reda, säger Monique Höglund.

Några av Internationella Engelska skolans regler

Mobiler och musikspelare är förbjudna på skolan och beslagtas om de används.

Kläder ska vara hela, propra och täcka alla “privata kroppsdelar och underkläder”. Inga mössor eller kepsar inne.

Ingen nedskräpning. Ingen elev får passera skräp utan att städa upp.

Inget tuggummi och godis i skolan.

Lugn ska råda i korridorer, inget spring, knuffande eller “låtsasbråk” accepteras.

Uppfostrat och tyst beteende krävs i matsalen.

Inga data- eller tv-spel finns på skolans fritids. Socialt umgänge är i fokus.

Respekt. Vuxna tilltalas “Mrs, Ms eller Mr”. Vårdat språk gäller alla. Inga skällsord.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.