Här är skräckteatern som vill skrämma skiten ur dig

En blodig fantasy-skräck-satir om en galen vetenskapsman som syr ihop människor med djur. Teater Moments nya pjäs är inget för de räddhågsna.

  • Publicerad 16:13, 16 mar 2017

Han är elva år gammal när han trycker in VHS:en i videon. Dr Moreaus Ö, anno 1996, med Marlon Brando i sin sista roll på vita duken. Den unge Rikard Lekander blir helt knockad.

– Det är en legendarisk floppfilm, men jag tyckte den var hur ball som helst. Berättelsen har legat och skvalpat i bakhuvudet ända sedan dess, säger han.

Historien skildrar en skeppsbruten man som flyter i land på en öde ö – som hålls i ett järngrepp av den galne vetenskapsmannen Dr Moreau. Via avancerande experiment har han under flera år skapat varelser som är hälften människor och hälften djur - och utropat sig själv till gud över dem alla. Tycker du att det låter kusligt? Makabert? Då stormtrivs Rikard.

– Jag älskar skräck, det försätter hela tillvaron i ett slags "what if"-tillstånd. Men i just det här fallet är det mest skräckinjagade nog skildringen av människans mörka natur, säger han.

Nyskrivet för teaterscenen

Tillsammans med Andreas Boonstra, konstnärlig ledare för Teater Moment, har han nu bearbetat manuset och förflyttat berättelsen om Dr Moreau till teaterscenen i Gubbängen. Även om vissa moment, exempelvis storslagna explosioner, är svåra att genomföra på en scen tycker Rikard att historien kommer mer till sin rätt på det här viset.

– Film innebär en helt annan typ av distans. Här kommer det mänskliga i varelserna fram på ett annat sätt, det blir närmare och mer påtagligt.

Han får medhåll av skådespelaren Josefin Ankarberg, som bland annat figurerar som apmänniska, en skeppsbruten stackare som blir uppäten av en haj - och så självaste Dr Moreau.

– Till skillnad från vad man kanske först tänker försöker jag gestalta honom som en sympatisk person, han tycker ju själv att han gör något bra och för världen framåt, säger hon.

Inte bara skräck

Under fem veckor har ensemblen repat, skrikit, sjungit och övat på att transformeras till olika djur. Bland prylarna kring scenen syns blodade lakan och en maffig skinnsoffa. All scenografi, skapad av Åsa Berglund Cowburn, har försetts med hjul - för att förstärka "glidningen mellan olika verkligheter", säger hon. Musikern Simon Steensland har specialskrivit musik till hela pjäsen, som bjuckar på en och annan blinkning för cineasten.

– Jag har en stark faibless för analoga synthar som präglade zombiefilmerna under 70-talet, så det var bara tvunget att vara med, säger Rikard och skrattar.

SPOILER ALERT!

Berättelsen är inte bara en skildring över hur ett samhälle med en envåldshärskare kan växa fram, den ställer också frågor om vad det innebär att vara människa - och om vi verkligen skiljer oss så mycket från djuren som vi vill tro. Och här kommer en spoiler, så om du inte vill veta hur det slutar är det dags att vända blad.

– I slutet återvänder den skeppsbrutna mannen till London igen, och kan då med nya ögon se hur djuriskt människorna faktiskt beter sig. Det är något jag hoppas att publiken får med sig, att de fått syn på sidor hos sig själva som de kanske inte vill se, säger Rikard Lekander.

Det här låter inte som något att ta med barnen på?

– Haha, om jag säger såhär: jag har inte försökt göra den lättsmält. Det är nog inget för de minsta. Tonåringar borde gå bra... Äh, jag vet inte, jag har blivit så skadad av all skräck jag gjort så jag har fan svårt att bedöma det.

Dr Moreaus ö har premiär 25 mars och spelas fram till 7 maj på Teater Moments stora scen vid Gubbängstorget.

DR MOREAUS Ö

- Baseras på en bok av HG Wells, även kallad "sci-fi-litteraturens förfader" från 1896.

- Har skildrats på film tre gånger, 1932, 1977 och 1996. I den senaste versionen medverkar Val Kilmer, och Marlon Brando gör sin sista roll.

Teater Moment har snart premiär på vårens storsatsning, skräck/satir/fantasy-pjäsen Dr Moreaus Ö. Foto: Maja Brand

Teater Moment har snart premiär på vårens storsatsning, skräck/satir/fantasy-pjäsen Dr Moreaus Ö. Foto: Maja Brand

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Kaos i t-banan – då kör SL tomma bussar

Nyheter Passagerare nekas att kliva på SL har satt in förstärkningsbussar för att kompensera för strulet längs t-banans gröna linje. Men resenärerna är bara tillåtna att åka i ena riktningen. Istället för att släppa på folk väljer SL att...måndag 25/6 17:00

Nu får du grilla i Nackareservatet igen

Nyheter Fritt fram efter eldningsförbudet Eldningsförbudet i Söderorts populäraste naturreservat, hävs. Men inte överallt. Du får fortfarande inte grilla i naturen utan bara på två särskilda ställen.måndag 25/6 13:57