Foto: Mikael Andersson / Mostphotos

Här är SL:s hånfulla svar på stadens och rederiets krav

Resenärerna tvingas gå för långt från busshållplatsen till Värthamnens nya färjeterminal, menar rederier och stadsbyggnadsborgarrådet. Nu kräver de att hållplatsen flyttas.

  • Publicerad 10:50, 3 jul 2017

Flera läsare har påtalat för Östermalmsnytt att distansen att gå från SL-bussens hållplats till färjan i Värtahamnen är väldigt lång och jobbig att gå med packning. Idag får resenärerna gå nästan en kilometer för att ta sig mellan den nya färjeterminalen och busshållplatsen.

Bildspecial: Så här kan Södra Värtan se ut om några år

Och stadsbyggadsborgarrådet Roger Mogert (S) håller med. Nyligen besökte han Värtahamnen och rederiet Tallink Silja tillsammans med exploateringsnämndens ordförande och biträdande finansborgarrådet Jan Valeskog (S) och oppositionsborgarrådet och vice ordförande i trafiknämnden Cecilia Brinck (M).

– Det är märkligt att SL inte har flyttat hållplatsen. Jag får intrycket av att man inte missat att flytta den utan helt enkelt struntat i det. Jag sa lite skämtsamt till Tallink att de kanske får ta och flytta den själva. Men så kan det knappast gå till, säger Roger Mogert och skrattar.

Helikopter inte heller aktuellt

Från SL:s sida finns dock inga planer på att göra några förändringar i dagsläget.

– Vårt uppdrag är att se till att majoriteten blir tillgodosedd. Och i det här fallet så är det bara särskilda tider på dygnet som behovet av att komma närmare terminalen finns. Alla andra tider funkar det bra. Vissa vill ha en helikopterlinje från Nacka till Stureplan också, men det går inte heller, säger SL:s presskontakt Claes Keisu.

Stadsmuseets nya sågning: Bygg inte högt i Södra Värtan

Roger Mogert är oförtstående kring SL:s synsätt.

– Det låter som ett smått bisarrt uttalande. Det handlar ju om miljoner resenärer på ett år som reser till och från färjan med buss, säger han.

Vad kan ni göra från stadens sida för att få till en förändring?

– Vi får prata med landstingspolitikerna till att börja med. Jag har svårt att varför det här skulle vara så svårt att få till.

Frustrerat rederi

Rederiet Tallink Silja köper inte heller SL:s resonemang utan trycker på de stora inkomster som deras resenärer inbringar till såväl SL som staden i stort.

– Det handlar om mångmiljardbelopp vi drar in till staden och på varje avgång säljer vi hundratals SL-biljetter. Så att det inte är värt det för SL att underlätta för våra resenärer tycker jag inte är ett rimligt påstående. Sedan så begär vi inte att bussen ska köra in till fartyget, utan det handlar om att den ska flyttas lite närmare, säger Marcus Risberg, VD på Tallink Silja.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

SPECIALENKÄT: Vilken emoji är du?

Nyheter ✓17 juli är internationella emojidagen ✓Vi tvingade stockholmarna att välja EN I dag är det den internationella emojidagen. Vi drog ut på stan med den självklara frågan.tisdag 17/7 13:29

Här förfaller det anrika huset på Södermalm

Nyheter ✓För fint för att rivas – för farligt för att användas ✓Var hem åt Aftonbladets grundare I tre år har den förfallna Hovings malmgård på Söder stått tom och övergiven. Nyligen restes ett staket runt huset, för att skydda lekande barn från lösa delar som rasar ner från byggnaden. Nu riktar...tisdag 17/7 11:39