Fria Stockholmare. Per Vrethem och Theodor Smart Randquist vill ta plats i Stadshuset. Foto: Matylda Gauza

Här är småpartierna i Stockholmsvalet

Flera lokala partier ställer upp i valet till kommunfullmäktige 2018. Bland dessa återfinns Fria Stockholmare som själva beskriver sig som det mest stadsvänliga alternativet.

  • Publicerad 06:50, 17 apr 2018

"Det är det bästa valet jag gjort hittills", konstaterade Fria Stockholmares partiordförande Theodor Smart Randquist då StockholmDirekt intervjuade honom 2014. Då hade partiet fått blygsamma 31 röster i kommunvalet.

Inför höstens val är ambitionsnivån betydligt högre.

– Vi satsar helhjärtat på att ta oss in i kommunfullmäktige och kommer göra vårt yttersta för att det ska ske, säger Vasastadsbon Theodor Smart Randquist.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Att han säger "vi" istället för "jag" visar på en väsentlig skillnad mot förra valet. Då var han ensam representant för partiet och fick ta hjälp från morföräldrarna för att få in tillräckligt många namn för att kunna registrera partiet. I dag är fler som engagerat sig och vid sin sida har han bland annat vice partiordförande Per Vrethem, ett bekant namn i stadsutvecklingsgrupper.

– Vi är valets mest stadsvänliga parti och vill få in en helt annan attityd när det gäller stadsutveckling. Vi är trötta på den bakåtsträvande negativismen och ställer oss generellt positiva till utveckling.

Bygg slutna stadskvarter med varierad höjd och blandade upplåtelseformer, inrätta en stadsplan istället för dagens detaljplaner och bygg ut cykelinfrastrukturen rejält. Det är några av punkterna i den omfattande valplattformen. Istället för att placera sig på en politisk höger/vänster-skala ser partiet sig första hand som frihetliga och är till exempel uttalat negativa till "populistisk massövervakning."

– Fria Stockholmare är ett brett parti som vill företräda stockholmarna på bästa sätt. Det här är världens bästa stad, men den kan bli ännu bättre, säger han.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Här är de lokala Stockholmsalternativen

Etanolpartiet

Kräver att Sverige satsar på etanol som det främsta alternativet till fossila bränslen. Ställer ej upp i val till landstingsfullmäktige.

Fria Stockholmare

Se artikel. Ställer ej upp i val till landstingsfullmäktige.

Lifepartiet

Beskriver sig som ett parti med en global vision om ett hållbart samhälle – ekologiskt, mänskligt och ekonomiskt. Förespråkar en helhetssyn på människan och mänsklig tillväxt.

Popvox

Ett parti som istället för partiprogram erbjuder en plattform där stockholmarna själva kan driva frågor eller säga nej eller ja till politiska förslag i Stadshuset. Ställer ej upp i val till landstingsfullmäktige.

Sköldkörtelpartiet

Startat av Sköldkörtelförbundet som en del av en nationell rikskampanj för att lyfta frågor hos allmänhet och vårdpersonal om sköldkörtelsjukdomar. Vill bland annat upprätta ett sköldkörtelcentrum inom varje landsting.

Solens frihetsparti

Ska enligt egen utsago "göra Sverige till ett framtidsland". Detta ska bland annat ske genom internationell ekonomi och samarbete med större nationer. Ställer ej upp i val till landstingsfullmäktige.

Stockholmspartiet

Sakfrågeparti med engagemang för Stockholms stadsmiljöfrågor som bildades redan 1979. Kom in i kommunfullmäktige samma år och har som mest haft åtta mandat (1988). Har inte varit representerade i Stadshuset sedan valet 2002.

Partier som driver lokala frågor kan även vara registrerade för val till riksdagen. Dessa är då automatiskt registrerade även för val till både landstingsfullmäktige och kommunfullmäktige.

Visa merVisa mindre