Vad minns du? Foto: StockholmDirekt

Här är snackisarna vi minns från 2018

Det är inte de största nyhetshändelserna man brukar minnas när året ska summeras, utan de där små snackisarna. Vi har plockat ut åtta händelser från Stockholmsåret som skapade debatt, heta känslor eller bara fick oss att skratta.

  • Publicerad 09:57, 29 dec 2018

SÅG RÖTT PÅ GRÖNA.Under sommaren var det många resenärer som var irriterade på gröna linjen. Foto: Sacharias Källdén

Strulet på gröna linjen

Vad: Stora framkomlighetsproblem.

När: Hela sommaren.

​I början av juni stängs delar av gröna linjen av, och resenärer tvingas byta tåg både i Skärmarbrink och vid Gullmarsplan, samtidigt som det går glesare trafik än vanligt.

I tio veckor är en tur längs linje 17 lika med svett, svordomar, trängsel och irritation. Men bortser man från de stackars resenärerna går allt enligt planerna.

SL lyckas hålla sig till tidplanen och upprustningen spås nu hålla i åtminstone 50 år.

Penis på Kungsholmen

Vad: Uppseendeväckande konstverk.

När: April

Under våren målar konstnären Carolina Falkholt en stor blå jättepenis på en husfasad på Kungsholmen. Verket heter ”Fuck the world”.

Penisen får enorm uppmärksamhet och hamnar bland annat på förstasidan i The Guardian. Folk vallfärdar till Kronobergsgatan för att ta bilder på snoppen. Men erektionen blir kortvarig.

Efter en vecka kan fastighetsägaren inte stå emot trycket från arga grannar och meddelar att den blå snoppen ska målas över, vilket också sker.

FÄRGBALANSERAT SAMTAL. Gruppledarna. Anna König Jerlmyr (M), Daniel Helldén (MP), Karin Ernlund (C), Lotta Edholm (L) och Erik Slottner (KD) hävdar att det inte var några problem att väja grönblått istället för blågrönt. Foto: Kollage: StockholmDirekt

Ny blandning i Stadshuset

Vad: Ny färgkombination.

När: Oktober.

Valnatten hinner knappt övergå till morgon innan Socialdemokraterna anar ugglor i mossen.

”Var gör Miljöpartiet, varför svarar de inte när vi ringer och vill boka möte?!”

Sossarnas farhågor visar sig stämma, för MP lierar sig mycket riktigt med Alliansen och tillsammans bildar de en majoritet i Stadshuset. Men vad ska alliansen heta?

Det slutar till slut med en GRÖNblå allians. Enligt alla inblandade är det absolut inte någon stridsfråga, så länge man säger GRÖNblå och inte blågrön.

Nakenklubben på Söder

Vad: Nattklubb där besökare inte bär kläder.

När: Februari.

Under vintern startar en ny klubb, där gästerna uppmanas komma nakna. ”Kom naken. Kom som du är. Gör vad du vill. Allting stannar här”, är klubbens ledord.

Klubb Naket ligger i en källare på Götgatan 99 och har ”schyssta små vinklar och vrår” som lämpar sig ypperligt som hångelrum, men klubben handlar inte om sex, hävdar arrangörerna.

Nakenfesten läggs dock ner under våren. Anledningen sägs vara att klubben inte skapar något bra rykte till restaurangen intill.

BYGGSTOPP. Foto: Apple/Foster&Partners

BYGGSTOPP. Foto: David Chipperfield Architects

Nytt styre, nya byggstopp

Vad: Ny majoritet i Stadshuset vill se annan inriktning i City.

När: Oktober.

I samband med att den nya grönblå majoriteten tar över står det klart att det inte längre är aktuellt med två omdiskuterade byggprojekt i City. Dels stoppas planerna för ett nytt Nobel Center på Blasieholmen, dels blir det stopp för en stor Applebutik i Kungsträdgården.

Det här gör att fler bygg nytt-motståndare anar vind i seglen, bland annat blir det högintressant att se vad som händer med planerna på en stor omgörning av Stureplanskvarteren.

FNATT EFTER KATT. Björkhagenbor slöt samman för att hit Foto: Erik Simander

Kändiskatt kidnappas

Vad: Katten Cato i Björkhagen kidnappas.

När: Oktober.

I Björkhagen finns det en katt som heter Cato som älskas av de boende i området (till och med så mycket att de lämnats in medborgarförslag till Skarpnäcks stadsdelsförvaltning om att göra en bronsförgylld skulptur).

Men plötsligt misstänks katten ha blivit stulen, alternativt kidnappad.

Björkhagen är i chock och en stor sökinsats genomförs. Till slut lyckas man lokalisera Cato vid en Ica-butik i Tyresö. Om Cato blivit kidnappad eller bara ville ut på äventyr blir aldrig klarlagt.

ALLT I HETT. Tips på hur man tillverkade en egen AC spred sig som en löpeld när sommarhettan var som värst. Foto: Foto: Susanne Persson

Hettan ger uppfinnare

Vad: Fläktinnovation i  extrem­hetta.

När: Hela sommaren.

Vi får uppleva den varmaste sommaren sedan Gustav Vasa vandrade in genom stadsportarna (1523 var en väldigt varm sommar).

På Odenplan uppmätts en temperatur på över 50 grader (i solen), butikerna säljer slut på sina fläktar och paniken vet inga gränser.

Vad gör vi? Jo, vi blir våra egna små MacGyvers och bygger egna ”fattigmans-AC” (frysta läskflaskor med vatten framför en vanlig golvfläkt) i jakten på kyla.

HUVUDSAKEN. Hjälmen hamnade i centrum. Foto: Jannie Flodman

Cykelhjälmsirritation

Vad: Debatt om huruvida cykelhjälm är bra eller inte

När: Under hösten.

Under hösten pågår en debatt bland Stockholms politiker om cyklister bör uppmanas att ha hjälm eller inte. Allt börjar med att Lorentz Tovatt (MP) berättar att han inte använder hjälm.

Då erkänner Stockholms trafikborgarråd Daniel Helldén (MP) att han inte heller bär hjälm korta sträckor.

Nu blir Jan Valeskog (S) rosenrasande. Först anklagar han Helldéns inställning till hjälm för att vara absurd. Sedan önskar att trafikkontoret ska redovisa hur de ser på frågan.

Vad minns du?

Skriv gärna till oss och berätta så gör vi en lista med era bästa minnen från Stockholmsåret som gått. Skicka ett mejl till webben@direktpress.se.