Familj. Alvin Fadhil sköter skrädderiet och kemtvätten i Skarpnäck tillsammans med sin mor Khalidah Al Haddad. Foto: Sacharias Källdén

Här är Söderorts älskade skräddare

De lokala butikerna kommer och går, men skräddarna består. Vi har träffat fyra skräddare längs linje 17, som alla är älskade i sina respektive områden.

  • Publicerad 12:44, 24 maj 2019

Här har vi många stammisar från andra platser i Stockholm

Familjen Fadhil, Skarpnäck.

– Det går bra! Vi har många nöjda kunder som tycker vi är duktiga skräddare, säger Alvin Fadhil som idag sköter skrädderiet och kemtvätten i Skarpnäck tillsammans med sin mor Khalidah Al Haddad.

Tillsammans med Alvins far driver familjen också ett skrädderi på Östermalm, men i Skarpnäck trivs de extra bra.

– Här har vi många stammisar från andra platser i Stockholm. Det är folk som kom hit medan de bodde i Skarpnäck men som sedan flyttade men ändå kommer tillbaka hit förklarar Alvin och tillägger:

– Den enda nackdelen i Skarpnäck är att vi ligger lite dolt till, inte längs huvudgatan.Men i framtiden vill vi ha ett större ställe, men fortfarande i Skarpnäck.

Familjen Fadhil har ägt Skarpnäcks Kemtvätt och Skrädderi i sju år, men de har jobbat som skräddare i snart 30 år.

Deras goda rykte sprider sig. Bland annat till Amie Långhemmer från Älta, som besöker Skarpnäcks Kemtvätt och Skrädderi för första gången idag för att sy upp en bröllopsklänning och ett par byxor efter att ha läst bra recensioner av stället.

Dubbelgångare. Gabrail "Robert de Niro" Khasho. Foto: Sacharias Källdén

I början var det mest bara pensionärer här, men nu för tiden är det många barnfamiljer

Gibrail Khasho, Bagarmossen.

Mannen bakom Bagarmossens Sko- och Nyckelservice heter Gabriail "Robert de Niro" Khasho och har drivit butiken i snart 23 år. På vilka det har hunnit hända jättemycket i området.

– I början var det mest bara pensionärer här, men nu för tiden är det många barnfamiljer, säger han.

Varför kallas du Robert de Niro?

– Det var ungarna som började kalla mig det. Antagligen för att jag liknar honom. Det sitter till och med en skylt utanför där det står "Robert de Niro fixar", säger Gibrail och pekar mot skyltfönstret.

Miljömedvetna

Som Bagarmossens egna skräddare i över 20 år har Gibrail sett många trender komma och gå. Men en sak som består är att allt är säsongsbaserat. Så här års är det många dragkedjor som behöver fixas och byxor som måste sys upp.

– Folk har också blivit mer miljömedvetna. Många lagar gamla kläder snarare än köper nya, avslutar Gabril "Robert de Niro" Khasho.

Skräddare. Farouj "Daniel" Danho är skräddare i Kärrtorp. Foto: Sacharias Källdén

Jag tror det handlar om att folk har en relation till sina kläder

Farouj "Daniel" Danho, Kärrtorp.

Farouj "Daniel" Danho har haft skrädderiet i Kärrtorp i drygt två och ett halvt år och känner också igen sig i det Gibrail Khasho uttryckte om att saker som lämnas in är säsongsrelaterat.

– Jag får också många dragkedjor och byxor. Ofta en kombination av de båda, där byxornas dragkedja ska fixas, säger han och pekar på ett par jeans som ligger på bordet.

Daniel märker också att folk är mer benägna att återanvända sina gamla plagg än tidigare. Dock tror han inte att det huvudsakligen beror på en ökad miljömedvetenhet.

– Jag tror det handlar om att folk har en relation till sina kläder. De här byxorna fick en kille av sin tjej. Slitna, men han vill ändå att jag ska laga dragkedjan, säger Daniel och håller upp samma par jeans som tidigare.

Hozan Hamdo har precis öppnat i Björkhagen

Om ett eller två år, när jag kan språket lite bättre, vill jag sy egna kläder

Hozan Hamdo, Björkhagen.

Hozan Hamdo har bara haft Björkhagens skrädderi i tre veckor när vi träffar honom, och han kan inte sluta förundras över det varma välkomnandet han har fått av boende i området.

– Björkhagen är jättefint, och folk här är jättesnälla och välkomnande, och de verkar nöjda med det jag gör, förklarar han.

I den lilla lokalen i Björkhagen finns flera olika maskiner som används till olika typer av tygarbete. Hozan har bemästrat alla, och han gör allt arbete själv.

Trots att Hozan nyligen har öppnat sin verksamhet i Björkhagen, har han siktet inställt på framtiden och han har en tydlig bild av vad han vill göra med lokalen framöver.

– Om ett eller två år, när jag kan språket lite bättre, vill jag sy egna kläder och ha ett eget klädmärke. Det gjorde jag i Libanon i 35 år. DÅ skulle jag specialsy kläderna här i Björkhagen med tyg som kommer från Turkiet, avslutar Hozan.