Är det här Söderorts lilla Thailand? Så här ser det ut på en av villagatorna i Tallkrogen. Foto: Eva Tonström

Här är Söderorts egna lilla Thailand

Tallkrogenbor har börjat kalla sitt eget område för ”lilla Thailand”. Orsaken är alla ledningar som hänger kors och tvärs över husen.

  • Publicerad 16:08, 9 okt 2018

Stora delar av Tallkrogen, väster om t-banan, ser ut som ”lilla Thailand”. Det säger läsare som hört av sig till tidningen och syftar på alla kablar som hänger i luften. En kort promenad i området räcker för att man ska förstå vad de menar.

Med cirka 10-15 meters mellanrum står stolparna på villagatorna, fullständigt belamrade med ledningar som går kors och tvärs mellan husen.

– I stolparna hänger våra ledningar tillsammans med gatubelysning och fiber, säger Jonatan Björck, presschef på Ellevio AB, som äger elnätet i området.   

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Det finns planer på att gräva ned ledningarna, någon gång under 2020 och 2022, enligt Jonatan Björck, men exakt hur stora delar av Söderort, och Tallkrogen, det rör sig om då är inte spikat.

– Omfattningen är inte bestämd ännu. Vi har en långsiktig plan för att bygga bort alla luftledningar som återstår i lokalnätet i Stockholm. Då tar vi bort luftledningarna och ersätter med kablar i marken, säger han.

Fördelen med att gräva ner kablarna är att elnätet blir mer driftsäkert.

– I luften kan de utsättas för fler saker, som träd och grenar som kan ramla över ledningarna. Sedan är just de här ledningarna gamla, de har nått slutet av sin livslängd, därför är det bra att byta ut dem, säger Jonatan Björck.

En annan aspekt generellt är att marken kan användas till annat om kablarna ligger nere, eftersom ”ledningar i luften tar upp plats”, enligt Jonatan Björck.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

SL varnar: Rekordstök väntar på Gröna linjen

Nyheter Räkna med värre strul i sommar än i fjol: ”Kan du ta andra färdmedel bör du göra det” SL, och inte minst alla resenärer på Gröna linjen, står inför en mycket ansträngande sommar. Aldrig tidigare har så många renoveringsarbeten genomförts på Gröna linjen samtidigt.torsdag 23/5 7:14

Maxat med loppisar i Stockholm i helgen

Nyheter LISTA: 11 loppisar under en och samma helg Med våren kommer lusten att rensa ut gammalt, men även att ge sig ut i värmen och fynda "nytt". Stockholm har fått loppisfnatt och nu i helgen den 25-26 maj kryllar det av tillfällen att sälja, köpa,...onsdag 22/5 19:15