Är det här Söderorts lilla Thailand? Så här ser det ut på en av villagatorna i Tallkrogen. Foto: Eva Tonström

Här är Söderorts egna lilla Thailand

Tallkrogenbor har börjat kalla sitt eget område för ”lilla Thailand”. Orsaken är alla ledningar som hänger kors och tvärs över husen.

  • Publicerad 16:08, 9 okt 2018

Stora delar av Tallkrogen, väster om t-banan, ser ut som ”lilla Thailand”. Det säger läsare som hört av sig till tidningen och syftar på alla kablar som hänger i luften. En kort promenad i området räcker för att man ska förstå vad de menar.

Med cirka 10-15 meters mellanrum står stolparna på villagatorna, fullständigt belamrade med ledningar som går kors och tvärs mellan husen.

– I stolparna hänger våra ledningar tillsammans med gatubelysning och fiber, säger Jonatan Björck, presschef på Ellevio AB, som äger elnätet i området.   

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Det finns planer på att gräva ned ledningarna, någon gång under 2020 och 2022, enligt Jonatan Björck, men exakt hur stora delar av Söderort, och Tallkrogen, det rör sig om då är inte spikat.

– Omfattningen är inte bestämd ännu. Vi har en långsiktig plan för att bygga bort alla luftledningar som återstår i lokalnätet i Stockholm. Då tar vi bort luftledningarna och ersätter med kablar i marken, säger han.

Fördelen med att gräva ner kablarna är att elnätet blir mer driftsäkert.

– I luften kan de utsättas för fler saker, som träd och grenar som kan ramla över ledningarna. Sedan är just de här ledningarna gamla, de har nått slutet av sin livslängd, därför är det bra att byta ut dem, säger Jonatan Björck.

En annan aspekt generellt är att marken kan användas till annat om kablarna ligger nere, eftersom ”ledningar i luften tar upp plats”, enligt Jonatan Björck.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Därför kör flygplan på låg höjd över stan

Nyheter Flyger fram och tillbaka på låg höjd över Stockholm – mitt i natten I dagarna kommer ett litet propellerplan dåna över Stockholm på låg höjd på nätterna.tisdag 11/12 19:50

Avgjort: Så här blir SL:s nya priser

Nyheter Hela prislistan för nästa år nu bestämd Idag har landstingets budget manglats i fullmäktige. Nu står det klart vad de kostar att åka med SL i kollektivtrafiken nästa år.tisdag 11/12 15:48