Hökarängens vårdcentral har stopp för listning eftersom den är så populär. Fr.v Lisa Gaulitz, distriktssköterska, och Signe Lansky, läkare och delägare. Foto: Linda Gren

Här är Söderorts populäraste vårdcentraler

Det är stora skillnader i popularitet mellan Söderorts vårdcentraler. Vi har samlat hela listan och besökt den som rankas högst.

  • Publicerad 07:02, 22 feb 2018

– Är ni från tidningen? Det här är den bästa vårdcentralen i hela stan. Det jobbar bara änglar här, ropar Bosse Halvarsson som är på väg ut från Hökarängens vårdcentral en grå februarieftermiddag.

När Bosse fick veta att en ny vårdcentral planerades i Hökarängen ställde han sig genast i kö, och sen dess har han inte varit annat än nöjd. Men om han hade listat sig idag hade han inte fått plats på ett bra tag framöver.

När Stockholmshem 2014 gjorde en undersökning om vad boende i Hökarängen helst ville ha till sitt område var vårdcentral det som stod högst upp på listan. Innan vårdcentralen hade öppnat hade ungefär tusen personer anmält intresse av att få lista sig.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Vi kände oss hitropade och märkte att det fanns ett stort behov av vård i området, säger Signe Lansky, läkare och en av delägarna av Hökarängens vårdcentral.

Men som privat vårdcentral fick de ekonomiska svårigheter, och för att ha råd att stanna kvar startades en kampanj under våren 2016 för att få fler patienter att lista sig. Kampanjen fick bättre effekt än väntat, och efter sommaren var de tvungna att sätta ett tillfälligt listningsstopp. För att värna om både patienterna och arbetsmiljön fanns ingen annan utväg.

– Det finns en gräns och vi hade nått den, säger Signe.

På vårdcentralen jobbar åtta läkare, fem distriktssköterskor och tre undersköterskor. Mer plats finns inte, lokalen är full. Därför finns det inte möjlighet att anställa fler personal. Det tillfälliga listningsstoppet har helt enkelt blivit permanent, och man ser inte heller att det kommer att hävas på ett bra tag. Men Signe Lansky menar att det fortfarande går bra att ställa sig i kö, dock kan det ta tre till sex månader att få en plats.

Enligt landstingets egna siffror var Hökarängens vårdcentral mest omtyckt i hela Söderort 2016. 93 procent var nöjda med den utifrån ett helhetsintryck. Anledningen tror Signe Lansky är ganska enkel.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Det handlar om kontinuitet, vi ska veta vilka patienterna är, något som idag inte är en självklarhet inom vården, här jobbar vi med att bemöta patienten på ett bra och respektfullt sätt.

I skrivande stund står 258 personer i kö för att få lista sig på vårdcentralen. Signe Lansky berättar att klagomålen de får handlar om att det är krångligt att förstå hur listningsstoppet fungerar, vad man kan och inte kan göra. Många verkar inte veta att om man ställer sig i kö för en annan vårdcentral försvinner ens plats i kön för Hökarängen. Självklart vill man kunna erbjuda alla bra vård, men Signe Lansky menar att det viktigaste ändå är att man lyckas ta hand om både patienterna och personalen man redan har.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Vårdcentralen Hökarängen 93

Lisebergs vårdcentral 91

Stureby vårdcentral 89

Vårdcentralen i Skarpnäck 83

Älvsjö vårdcentral 82

Sköndals husläkarmottagning 82

Gröndals vårdcentral 82

Curera Farsta husläkarmottagning 82

Capio vårdcentral Hagsätra 82

Axelsbergs vårdcentral 82

Telefonplans vårdcentral 78

Liljeholmens vårdcentral 75

Capio Gullmarsplan 74

Dalens vårdcentral 73

Din Vårdcentral Bagarmossen 71

Fruängens vårdcentral 70

Capio Årsta 68

Liljeholmskajens vårdcentral 64

Capio vårdcentral Högdalen 64

Aleris vårdcentral Björkhagen 62

Capio vårdcentral Gubbängen 61

Capio vårdcentral Farsta 58

Capio vårdcentral Rågsved 50

Butiker stängs: Vädjar om lägre hyra

Nyheter Hyresvärden: "Tycker att vi reagerat så fort vi kan" Coronapandemin hotar butiker och restauranger runt om i staden. Nu går Bagarmossens företagare samman i ett upprop för lägre lokalhyror.måndag 6/4 16:48

Förskola i Solberga totalförstörd i brand

Nyheter Rektorn chockad: "Det är minnen som brinner upp" Montessoriförskolan Bambini i Solberga brann på lördagskvällen den 4 april. Enligt Storstockholms räddningscentral var förskolan helt övertänd och byggnaden gick inte att rädda, skriver Expressen.måndag 6/4 10:59