Teatergruppen Umbra repar i Vantörs kyrka. Bakre raden: Ellen Hammarberg, Makrina Hjälm Ellnemyr, Marina Alexander, Alva Granström, Magdalena Eriksson, Hedvig Henning Bruce, Xenia Ellnemyr, Billy Tyldes och Nadine Holmberg. Längst fram: Pedro Hagenstam och Abo Wejdan. Foto: Sacharias Källdén

Här är Söderortskidsen med egen teater

Egentligen skulle de bara ha funnits i ett år men de vägrade att lägga ner. Nu, fem år och sex pjäser senare, är teatergruppen Umbra tajtare än någonsin.

  • Publicerad 08:00, 23 sep 2017

Ett gäng ungdomar står på rad och dansar till låten ”Crazy”. De är klädda i blåvit-randiga, fängelseliknande skjortor. Det är teatergruppen Umbra som repar sin pjäs ”Ett hopplöst fall”. Handlingen utspelar sig i skolans värld, i en klass som lärarna har dömt ut för länge sedan.  

Umbra har funnits i fem år och antalet deltagare har ökat från fem-sex personer till det dubbla idag. Men gruppen har fått kämpa för sin existens. De började som ett ettårigt teaterprojekt som stadsdelen sponsrade i samarbete med Teater De Vill och ungdomarna träffades då på Rågsveds fritidsgård. Men när året hade gått var ungdomarna inte klara, de vill spela mer, så efter ett vädjande brev till stadsdelen lyckades de få förlängt ytterligare ett år. Men sen var pengarna slut.

LÄS ÄVEN Här får södra Stockholm ny live-scen

– Vi kände bara, vi kan inte sluta. Det hade skapats en så bra stämning i gruppen och det kändes viktigt att få fortsätta. Att sluta var inget alternativ, säger Billy Tyldes, som har varit med från början. 

Hamnade rätt

Teaterpedagogen Tobias Andersson, som jobbar med Umbra, pratade med en kollega på Teater De Ville som hade kontakter inom Vantörs församling.

– Han ringde helt enkelt upp dem och förklarade situationen och de tog emot oss med öppna armar. Vi behövde en lokal snabbt, helst i närområdet, säger han.

– Jag kommer aldrig glömma sms:et som du skickade då, Tobias, vi bara skrek och jublade, säger Nadine Holmberg, och läser upp meddelandet som hon har sparat i sin mobil: ”Vi kan fortsätta med teatern i höst!! Dubbel-yes!!”.

LÄS ÄVEN Här är ställena som lyfter södra Stockholm

Nu repar de i Vantörs kyrka en gång i veckan och gruppens pjäser spelas i kyrkan och på Teater De Vill på Pipersgatan. De skapar en pjäs om året, utifrån egna idéer, och minst ett par gånger om året går de tillsammans och ser en föreställning på någon av Stockholms större scener.

Drar ut på turné

Efter sex pjäser, varav fem med egna manus, ska de nu få åka på turné med hela ensemblen. Det är Mediagymnasiet i Nacka strand som har bjudit in gruppen och det blir en fullmatad föreställning, hela 2,5 timme lång, nästa fredag 29 september.

– Vi kommer ha en sån där proffsig paus i mitten, när man minglar omkring och väntar på andra akten. Det känns superkul och nervöst! Mest kul såklart, säger Nadine.

Teatergruppen Umbra repar, närmast syns Nadine Holmberg och Ellen Hammarberg. Foto: Sacharias Källdén

Alva Granström, Pedro Hagenstam, Billy Tyldes och Magdalena Eriksson repeterar. Foto: Sacharias Källdén

Vill du vara med?

Mejla maja.inde@svenskakyrkan.se om du vill vara med, eller bara gå dit och kolla. Det är gratis för alla i åldern 14–25 år.   

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Tufft läge för fotgängare i Fruängen

Nyheter Hur ska man gå säkert här egentligen? Arbeten i inte ett utan alla fyra hörn av korsningen i Fruängen centrum får fotgängarna att klia sig i huvudet.fredag 19/10 15:26

Nya hipsterlyor i Hökis prissänks kraftigt

Nyheter Mäklaren om rejäla rabatten De första av de nya konceptlägenheterna i Hökarängen är klara nästa år. Men för att få dem sålda krävs en rejäl prissänkning.fredag 19/10 15:18