Här är Söders tre bästa pizzerior

22 000 röster kom in till vår omröstning om den bästa pizzerian på Södermalm, där tre Hornstull-pizzerior till slut tronade på toppen. Vi tog med oss en pizzaälskande barnfamilj och åt, och åt, och åt...

  • Publicerad 09:00, 1 jan 2019

När vi en gång för alla beslöt att slå fast vilken pizza på Söder som är godast, haglade nomineringarna in. En av dem stack ut lite extra. Det var en familj på Bohusgatan som menade att den bästa pizzan i hela stadsdelen – servereras hemma i deras kök.

När det var dags att besöka de tre populäraste pizzeriorna för smakprov kunde väl inga passa bättre än pizzakonnässörerna i familjen Wilhelmsson-Quistgaard. Per, Kristin och sönerna Konrad, 10, och Harry, 7, som ätit mycket pizza på bland annat Sicilien, tar sig an uppgiften med stor entusiasm. Först ut är Café Dello Sport som dagen till ära serverar sin stora stolthet: VIP, "Very Italian Pizza", med bland annat pancetta och potatis.

– Åtta av tio poäng! ropar Harry efter första tuggan.

– Otroligt gott, oväntat med potatis men det fungerar väldigt fint, säger Kristin.

Klart: Här finns Södermalms bästa pizza

– Jättegott, det är viktigt med en tunn krispig botten och det har de verkligen fått till, tycker Konrad, 10.

Glada miner såväl som smaklökar när Södermalmsnytts testpatrull begav sig ut för att provsmaka de tre pizzerior som röstats fram som de bästa på hela Södermalm. Foto: Jannie Flodman/Sacharias Källdén

FOLKETS FAVORIT. Café Dello Sport, Pålsundsgatan 8, vinnare av Södermalmsnytts tävling om bästa pizzan på Söder. Foto: Sacharias Källdén

MMMM... Pappa Per Wilhelmsson, som själv funderat på att byta yrkesbana till pizzabagare, smakar Dello Sports VIP-pizza med stor koncentration. Foto: Jannie Flodman

Familjen är överens om att de kommer att komma tillbaka och traskar vidare till Piccolo Angelo ett stenkast bort. Här möts vi av en stolt Tomas Duru bakom disken, som är rörd men inte förvånad över resultatet.

–  Folk kommer hela vägen från Salem för vår egengjorda gyrossås. Många poliser lunchar här varje dag. Och de som jobbar på andra pizzerior i närheten också för den delen, skrattar Tomas Duru med en blinkning till sina konkurrenter.

Upptäcker ny favorit

Till bords dukas bland annat Gyrospizza och Sommarpizza med fårost och färsk spenat. Den sista, en takeaway-favorit bland picnicsällskap på väg till Långholmen under sommaren, blir klar favorit även för testpatrullen.

– Jag brukar inte gilla spenat och det är lite ovant, men nu tycker jag om det, säger Konrad.

– Det här blev alltså dagen du upptäckte spenat, säger pappa Per.

– Nej. Men spenatpizza!

Pizzasalladen med eget hemligt recept får också tummen upp. Fotografen Jannie säger att hon föredrar den här typen av pizzerior: "vanliga pizzor utan krusiduller men så himla goda".

STOLT. Abbe Bargot, Piccolo Angelo, lockar kunder från Tumba –  såväl som den lokala poliskåren: "Vi har trogna kunder och traktens största pizzor". Foto: Jannie Flodman

INSTRUERAR. Konrad Wilhelmsson, 10 år, lär ut den italienska gesten för "åh vad gott", som han lärt sig på Sicilien. Foto: Jannie Flodman

Mätta och belåtna är det dags för den sista anhalten La Casa Trattoria. Den eleganta miljön utmärker sig direkt. Även här är det en stolt pizzageneral, Abbe Bargot, som tar emot oss.

– Vi är oerhört stolta, det betyder att vi är den bästa vedugnspizzerian på Söder eftersom de andra inte har vedugn.

"Italienare är väldigt stolta"

Kocken förklarar detaljerat hur han jobbar med mjöl och temperaturer för att få till den frasiga botten som tillsammans med en god tomatsås utgör a och o för en god pizza.

– Du kan inte rädda en dålig deg och sås med en bra fyllning. Italienare är väldigt stolta, det känns i smaken. Vi serverar inte bakfyllepizza med kebab för sakens skull, då får man gå någon annanstans, säger Abbe.

Trots att sällskapet knappast är hungriga vid det här laget, kastar vi oss gladeligen över de läckra verken: Romana, Napolitana och pizza bianco med ruccola och kantareller.

Harry och Konrad tycker att pizzorna är de godaste vi ätit under hela kvällen och menar att den tjusiga lokalen är ett stort plus. Även Kristin tycks ha funnit sin favorit.

– Hög kvalitet, gamla goda hederliga recept som är väl utförda och räcker hela vägen. Men potatispizzan på Dello Sport glömmer jag inte heller, det får vi prova att laga hemma.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

HANTVERK. La Casa levererar sina vedugnspizzor med stolthet: "Det kräver ett särskilt hantverk och vår kock är skolad i Italien där ett helt år av utbildningen helt ägnas åt hur man hanterar degen" säger Abbe Bargot. Foto: Jannie Flodman

Mamma Kristin Quistgaard kastar sig över pizzorna på La Casa, som blev hennes favorit bland de tre restaurangerna. Foto: Jannie Flodman

Så gick det till

Söderborna fick själva nominera sina favoriter genom att skicka in sina tips till redaktionen. Läsarna fick sedan rösta på de nominerade restaurangerna.

1. Café Dello Sport, Pålsundsgatan 8, 41 procent, ca. 9400 röster

2. Piccolo Angelo, Verkstadsgatan 12, 36 procent, ca. 8200 röster

3. La Casa Trattoria, Långholmsgatan 12, 6 procent, ca.1300 röster

4. Omnipollis hatt, Hökens gata 1A, 5 procent, ca. 1100 röster

5. Rost, Wollmar Yxkullsgatan 52, 2 procent, ca. 450 röster

ÖVRIGA NOMINERADE

Allé Kök & Bar, Angelos Pizzeria, Bananas, Baras Imperium, Bitza Hornstull, Café Cuvée, Crispy Pizza Bistro, Da Luigi, Da Peppe Ristorante, Därmedpasta, Enzo’s Hornhuset, Feca, Forno Söder, Galinas Pizza, Il Tempo, Lilla Italia, Nivå, Oliven, Oliven Due Pizzeria, Oh Mamma Mia, Pane Vino, Pazzi, Pizzeria Corner, Pizzeria Söder, Pizzeria Penguin, Primo Ciao Ciao, Ricardo’s, Ristorante Rimini, Ristorante Rodolfino, Stora vikingen: Röde orm, Svea Pizzeria, Södergruvan, Tony’s, Venezia Pizzeria, 62:ans Pizzeria Hornsgatan

VÅGAT. "Hit kommer vi definitivt tillbaka, jag gillar att de vågat ta ut svängarna i smakerna samtidigt som det är genuint italienskt" säger Per om Café Dello Sport. Foto: Sacharias Källdén