Rådjuret hittades intill Brosjön. Foto: Anette Hammarström

Här är spåren: Lodjur jagar på Södertörn

Ett Lodjur är på jakt i södra Botkyrka. Det tror kommunens viltvårdare efter att ett rådjurskadaver hittats intill en sjö.

  • Publicerad 14:17, 28 nov 2017

På morgonen den 28 november påträffade Anette Hammarström ett rådjurs kadaver med inälvorna utslitna och halsen upptuggad i sanden intill Brosjön mellan Grödinge och Vårsta.

– Jag har fyra hundar och jag tyckte det var konstigt att de sprang bort mot sanden. När jag såg rådjuret och första tanke att shit nu har vargen kommit hit, säger hon.

Men när en viltvårdare kom till platsen konstaterade han att det troligtvis var ett lodjur som hade varit i farten. Bitmärken på halsen tydde på det.

– Det kan vara mycket vara troligt, ja, säger Kenneth Hellström.

Hur vanliga är lodjur söder om Stockholm?

– Lodjur har funnits de senaste 20-30 åren.

Men i Naturvårdsverkets databas Rovbase finns det inga kvalitetssäkrade observationer av lodjur på Södertörn. Enligt myndighetens uppskattningar är lodjurspopulationen cirka 1220 individer stor. De drygt 200 familjerna finns över hela landet.

Foto: Fredrik Jernstedt/Mostphotos

En älg hittades på måndagen med uppsliten hals i södra Botkyrka. Varg! ropar genast någon.

Vid 16-tiden den 27 november påträffade Stockholm stads fiskekonsulenter en död älg intill Uringebäcken i södra Botkyrka.

– Det var inte många dagar gammalt. Köttet såg färskt ut. Strupen var uppriven och alla mjukdelar runt huvudet var uppätna. Det tyder på en vargattack. Den hade inga andra skador och vi hittade inga kulor, säger Oliver Karlöf, fiskekonsulent.

Men Botkyrka kommuns viltvårdare Kenneth Hellström tror inte att älgen har attackerats av en varg.

– Det är mycket möjligt att en varg finns i trakten. Men jag tror inte att den har dödat en älg. EN varg dödar inte älg. Däremot kan flera vargar göra det. En varg kanske kan ta en kalv, men årets kalvar har blivit för stora, säger han.

"Även älgar dör av ålder"

– Även älgar dör av ålder. Om den dör och lägger sig ner då är grävling och räv eller alla möjliga djur framme och äter, förklara han vidare.

Mikael Fransson, vilthandläggare på Länsstyrelsen håller med honom.

– Södertörnsvargen har inte rört sig i de här trakterna. Den brukar hålla sig i områdena kring Tyresta och Västerhaninge.

Några vargobeservationer har dock gjorts i närheten av området på sistone. Den 24 november upptäckte en person vargspår mellan Tornberget och Paradiset i Huddinge. Den 19 november sågs en varg på en väg i Pålamalm i Grödinge.

De är dock inte kvalitetssäkrade av Länsstyrelsen.

Om vargen hade tagit sig till Botkyrka, hade fler observationer gjorts då?

– Ja, det tror jag. Vi får in bilder och observationer varje dag.

Älgen hittades intill Uringebäcken. Foto: Oliver Karlöf/Stockolms stads fiskevård

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.