Bara batong. "Vi saknar verktyg som pepparspray och elpistol, trots att det är mycket knivar i omlopp", säger Tom Otter, till vänster. Foto: Sacharias Källdén

Här är stadens nya ordningsvakter i Farsta

Kommunala ordningsvakter patrullerar nu i Farsta. De ska skapa trygghet bara genom att synas. Men mycket handlar om att ge vägbeskrivningar.

  • Publicerad 15:55, 5 okt 2018

Vi gör stor skillnad i folks vardag bara genom att stå där och vara sköna dudes och dudettes

– Vad står det på din rygg? "Ordningsvakt"... vad är det?

Gruppen med andraklassare från Hökarängen gör stora ögon när de ser den blåa uniformen. Tom Otter skrattar och svarar snabbt, van att få frågan.

– Det är som polisen, nästan. Vi är polisens polare, säger han, samtidigt som läraren stressat schasar på barnen bort mot tunnelbanan.

"Det här händer hela tiden", säger kollegan Andreas leendes. Sedan morsar han glatt på en väderbiten äldre man ur livets hårda skola, som sitter på en bänk. Nykter, just idag. Fem minuter senare pekar en annan grupp barn på de fyra ordningsvakterna och ropar "polisen!".

Säkerhetsbolaget Nokas har fyra patruller – nio vakter – som i bilar prydda med stadens officiella logga och färg kör runt på uppdrag av kommunen. För att prata byråkratiska är det en ambulerande och uppsökande verksamhet, en stödresurs åt polisen. Nytt sedan augusti är att Farsta strand och Farsta centrum ingår i rutten.

Foto: Sacharias Källdén

"Jag älskar jobbet"

Enligt politikerna behövs privata ordningsvakter i skattebetalarnas tjänst för att medborgarnas trygghet sjunker och för att polisen inte räcker till. Som i somras då vakterna fick ta många larm om grillande trots eldningsförbud. Hjärtstopp är en annan sak de åker på då varje fordon har en defibrillator.

– Jag älskar det här jobbet. Vi finns till för människorna som bor här. Det handlar om att nöta asfalt, synas ute på gatorna och skapa en trygghet bara genom att vara där, tycker Otter under en vända i centrum.

Här får Stockholm kommunala ordningsvakter

De arbetar enligt 15-minutersmetoden: parkera bilen synligt så att dess närvaro bidrar till säkerheten, för att sedan knalla runt i en kvart. Syns de för länge vänjer sig folk vid dem, precis som med en soptunna i gatubilden. Den lugnande effekten avtar. Så efter 15 minuter åker de vidare till nästa stopp.

Det handlar mycket om människor i samhällets periferi – svenska pilsnergubbar, Kenta och Stoffe, EU-migranter – som blir tillsagda att de inte får dricka alkohol på just den platsen.

Nästan alltid lyssnar de, annars blir det en avvisning: först verbalt, sedan fysiskt. Sista steget är ett gripande. Vakterna undviker helst det så långt som det går då de saknar förvaringsutrymmen i väntan på polis.

Bilburna. Pamela och Andreas vid sina bilar, som bär Stockholms logga och färg för att visa att de jobbar åt kommunen. Foto: Sacharias Källdén

Inte alla har en smart phone. Andreas hjälper en äldre dam i Farsta att hitta rätt. Foto: Sacharias Källdén

Att ge helt vanliga vägbeskrivningar ingår också i deras rutiner. Bara under vår korta vandring kommer två gråhåriga representanter för generationen utan smartphones, och ber om hjälp att hitta rätt.

Minsta interagerande, från "var ligger Lindex?" till att omhänderta en flyende bråkstake, rapporteras och bokförs: "Kunden ska veta vad den får för sina pengar."

– Men senast nu i veckan senast hjälpte vi en mamma att hitta sitt barn. Då känner man sig betydelsefull, säger Pamela Vasquez, som har 17 års erfarenhet av yrket.

Hon håller koll på unga tjejer som åker från Farsta och hänger på Plattan, där Vasquez också arbetar. De umgås i fel kretsar, löper risk att utnyttjas sexuellt och börja med droger. Vasquez har ett extra öga på dem, pratar med polisen och kan göra en orosanmälan till soc.

– Tjejerna kommer fram till mig och öppnar upp sig. Jag får veta mycket om deras familjeliv.

10 000 pers kan slippa haschrök

Viss brottslighet är knuten till geografi. Och vakterna är väl medvetna om att de bara flyttar på problemen. Som den omskrivna droghandeln i Älvsjö. Även om vissa köp aldrig blir av då patrullen dyker upp, och försäljarna avlägsnar sig, så försvinner det aldrig helt. Och det är inte heller vakternas uppgift att arbeta med droghandel. Det har de varken utbildning eller verktyg för.

– Men om 10 000 pendlare slipper gå genom haschrök i Älvsjö, så är det ändå 10 000 pers. Vi gör stor skillnad i folks vardag bara genom att stå där och vara sköna dudes och dudettes. Så jobbet känns sällan tröstlöst, säger Otter.

Exakt vad gör de i Farsta?

151 patrulleringar

18 tillsägelser/avvisningar

8 vägbeskrivningar

2 fysiska avlägsningar

2 omhändertaganden av berusad person

Det har de kommunala ordningsvakterna gjort i Farsta strand och centrum sedan den 27 augusti 2018. Avlägsningarna och tillsägelserna har gjorts för störande av ordningen.

Här sänks hastigheten i Farsta och Skarpnäck

Nyheter Hela listan: 52 gator skyltas om Staden fortsätter att se över hastighetsbegränsningarna. På nästa trafiknämnd spikas nya ändringar, bland annat för Söderort.fredag 13/9 15:03