Sommarjobb. Tusentals ungdomar får i år ett arbete under sommarlovet via kommunen. En vanlig syssla är parkskötsel. Foto: Sacharias Källdén

Här är stadsdelarna där flest får sommarjobb

Cirka 9000 ungdomar kommer att erbjudas sommarjobb av Stockholms stad i år. Men utbudet varierar mellan stadsdelarna. Och det behöver inte vara kört för den som inte fått napp.

  • Publicerad 11:50, 11 maj 2018

Varje år erbjuder Stockholms stad sommarjobb till stadens ungdomar. I år är målet 9 000 anställda och i dagsläget har 8 766 arbetstillfällen inkommit, enligt stadens siffror.

– Vi har haft en jättetydlig ambition att öka antalet sommarjobb i staden och det har vi gjort varje år. I år har vi åter rekord och det är vi jätteglada och stolta över, säger arbetsmarknads- och idrottsborgarrådet Emilia Bjuggren (S).

Anställningsprocessen är i full gång och kommer att pågå till slutet på maj. Hittills har 6 990 ungdomar matchats med jobb och 994 har redan anställts.

LÄS ÄVEN Här ska det odlas mitt bland höghusen

Men utbudet varierar stort mellan stadsdelarna.

I Enskede/Årsta/Vantör, Rinkeby/Kista, Spånga/Tensta och på Södermalm finns flest sommarjobb. Där beräknas totalt omkring 4 700 ungdomar att få arbeta. Allra högst är siffran i Enskede/Årsta/Vantör och Rinkeby/Kista som erbjuder 1 300 platser vardera.

Lägst andel arbetstillfällen, totalt 60, erbjuds av Älvsjö följt av Norrmalm med 150 jobb.

– Vi har en prioritering där vi tillför extra resurser till stadsdelar där det behövs och där unga har särskilt svårt att komma ut på arbetsmarknaden. Det följer den socioekonomiska utvecklingen i staden. Därför är vi glada att de här områdena sticker ut och att det möjliggör att så många som får chansen att jobba, säger Emilia Bjuggren.

Matchningsarbetet kommer att fortsätta under de kommande veckorna och under processen kan vissa ha fått jobb på annat håll, vilket resulterar i att de som sökt men ännu inte har fått kan erbjudas anställning.

Däremot är ansökningstiden stängd och staden rekommenderar därför de som vill men ännu inte har fått sommarjobb att söka på annat håll.

Hur viktiga är de kommunala sommarjobben?

– Jag tror att det är väldigt viktigt. För många Stockholmsungdomar är det här första gången man får tjäna egna pengar, känna samhörigheten av att vara på en arbetsplats och första gången man får en referens för framtiden. För många ungdomar är det första raden på ett cv.

LÄS ÄVEN Sommarjobben dröjde – nu kör systrarna eget

Sommarjobb på Kungsholmen.Helena Ekwall, Martin Beckman och Tove Svensson mäter skräp på gatorna åt staden. Foto: Andreas Enbuske

Så är sommarjobben fördelade i Stockholm

Anställande förvaltning – nulägesbeskrivning av antal platser

Bromma 280

Enskede/Årsta/Vantör 1300

Farsta 480

Hägersten/Liljeholmen 300

Hässelby/Vällingby 850

Kungsholmen 300

Norrmalm 150

Östermalm 236

Rinkeby/Kista 1300

Skarpnäck 380

Skärholmen 600

Spånga/Tensta 1100

Södermalm 1000

Älvsjö 60

Kyrkogårdsförvaltningen 116

Trafikkontoret 400

Utbildningsförvaltningen 74

Summa 8 926

Källa: Stockholms Stad

Har du inte fått ett jobb via kommunen? Här kan du söka på egen hand

Det är inte för sent för dig som änn inte sökt sommarjobb. Här är några bra tips.

Arbetsförmedlingen

I Stockholms län finns fortfarande sommarjobb att söka. Leta här.

Svensk Direktreklam

Är du 13 år, eller äldre, och vill ha ett första sommarjobb? Då kan du söka jobb på Svensk Direktreklam. Allt du behöver är att kunna uppvisa legitimation.

För att ansöka gå in på www.delareklam.nu

ICA

Här kan du hitta diverse jobb hos ICA-butiker, men det är inte dumt att söka upp den butik du vill arbeta i – glöm inte ditt cv.

Coop

Vill du jobba på Coop? Du kan hitta lediga tjänster här men det är inte dumt att gå och presentera sig i den butik du vill arbeta i. Glöm inte cv. Minikrav är att du är 16 år och har gått ut grundskolan.

Adecco

Ibland finns jobb även för 16-åringar hos Adecco. Den som är under 18 år måste ha målsmans namnteckning på anställningsavtalet.
Sök via adecco.se.

Max

De flesta jobb hos Max är för de som har fyllt 18, men det finns även jobb för 16-åringar. Här hittar du jobben: www.max.se/sv/Jobb/Jobba-pa-Max/

Tjänsterna brukar vara tillsatta i slutet av april men det kan finnas chans.

McDonald´s

Om du vill jobba på McDonald's måste du ha fyllt 16 år och ha slutfört skolan klass 1-9. Här hittar du jobben: www.mcdonalds.se/jobbet.

Burger King

Om du har fyllt 16 år kan du söka jobb på Burger King. Här hittar du de jobb som utannonseras just nu.

burgerking.se/jobb/ansokan/medarbetaransokan

Manpower

Sommar- och extrajobb för dig som är student. Leta efter jobb under rubriken Studentjobb/extrajobb. Jobben hittar du på www.manpower.se

ABB

Mellan den 2 februari – 16 mars går det att söka sommarjobb på ABB. Företaget prioriterar studenter inom teknik och ekonomi, och som kan jobba sammanhängande i minst 6 veckor under perioden 1 juni till 30 september. Finns jobb även för studenter som går på gymnasiet. Ansök här.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.