BJUSSIGT. Älvsjö och Skärholmen är de mest frikostiga stadsdelsförvaltningarna när det gäller att bjuda sina anställda på party. Tillsammans har de festat upp nästan sju miljoner kronor under de senaste tio åren. Foto: Flickr/Acearchie

Här är stadsdelen som festar mest – för skattepengar

Det råder dramatiska skillnader mellan stadsdelarna när det kommer till fester för all personal. Vi har listat stadsdelarna som är mest frikostiga – och som helt struntat i hur mycket en fest får kosta.

  • Publicerad 11:42, 11 jan 2017

Är du kommunanställd och jobbar i Skärholmen eller Älvsjö? Grattis! Din stadsdel är nämligen mest frikostig i hela stan när det gäller att bjuda in samtlig personal till stort baluns med middag, klingande glas och rivig underhållning.

StockholmDirekt har tagit del av fakturor som visar hur mycket Stockholms 14 stadsdelsförvaltningar lagt på fester där all personal är inbjuden, under de senaste tio åren.

Ha så kul på krogen – men glöm inte att vara tyst!

De flesta stadsdelar har endast ställt till med fest för samtliga anställda en eller ingen gång under de senaste tio åren. Älvsjö däremot har bjudit upp sina medarbetare till skattefinansierad gemensam dans varje år. Totalt handlar det om en summa på fyra miljoner kronor.

Av förvaltningarnas totala festbudget på tolv miljoner kronor de senaste tio åren står alltså Alvsjö för en tredjedel.

Enligt Per Kjellander, stadsdelsdirektör i Älvsjö, beror de frekventa storfesterna främst på att Älvsjö är den minsta stadsdelen i Stockholm.

– Det är klart att det är svårare för låt säga Södermalm att bjuda in alla medarbetare varje år, då skulle de väl tvingas hyra Friends Arena. Men det är också en fin tradition som vi har och värnar, dels är det ett tillfälle att mötas och dels visar vi på så vis uppskattning för alla våra fantastiska barnskötare, undersköterskor och lärare, säger Per Kjellander.

Hack i häl efter Älvsjö ligger Stockholms näst minsta stadsdel Skärholmen. Här har man under de senaste tio åren lagt nästan tre miljoner kronor på gemensamma partaj för de anställda.

Personal kan bli återbetalningsskyldiga

När det gäller personalförmåner som fester, ska stadsdelsförvaltningarna följa de styrdokument som tagits fram av kommunstyrelsen. Enligt riktlinjerna får summan per person och tillfälle max vara 450 kronor. Detta eftersom "staden hanterar stockholmarnas pengar" och därmed "ska all representation utgå från en restriktiv inriktning", står det att läsa i styrdokumentet.

Fest för hela Bagis när ungdomarna själva fick välja

Den regeln bryter hela sju av 14 stadsdelar mot.

– Det finns inget straff för den enskilda stadsdelen om den bryter mot riktlinjerna, utan det blir ytterst en förtroendefråga för de politiker som godkänt summan. Däremot kan festdeltagarna bli återbetalningsskyldiga om skatteverket bedömer det som en förmån som ska beskattas, säger Stefan Nordin, enhetschef på stadsledningskontorets upphandlingsenhet, och fortsätter:

– Men det är viktigt att poängtera att de här riktlinjerna inte ska ses som en fingervisning, det är regler som bör och ska följas.

"Känner inte till någon gräns"

När Per Kjellander, stadsdelsdirektör i Älvsjö, får frågan om varför man överträder maxgränsen per person och fest med nästan det dubbla, säger han att inte hört talas om att det skulle finnas något pristak.

– Den riktlinjen känner jag inte till. Det måste vara något jag missat, men jag lovar att undersöka det så att vi upphandlar enligt de regler som gäller.

Är det här välinvesterade skattepengar?

– Festerna är otroligt uppskattade av våra medarbetare, och jag tycker de är väl värda att ha det här att se fram emot. Det gagnar också Älvsjöborna om våra arbetare trivs, då gör de ett ännu bättre jobb när de tar hand om våra barn och äldre, säger Per Kjellander.

Så har stadsdelarna partajat de senaste 10 åren

Älvsjö: Tio gemensamma personalfester under perioden, total kostnad cirka 4 miljoner kronor. Genomsnittligt pris per person per tillfälle: 850 kronor.

Skärholmen: Sju gemensamma personalfester under perioden, total kostnad cirka 2,8 miljoner kronor. Genomsnittligt pris per person per tillfälle: 735 kronor.

Hägersten-Liljeholmen: Två gemensamma personalfester under perioden, för totalt cirka 1,8 miljoner kronor. Genomsnittligt pris per person per tillfälle: cirka 900 kronor.

Skarpnäck: En gemensam personalfest under perioden, för 997 000 kronor. Pris per person: cirka 1 500 kronor.

Kungsholmen: Två gemensamma personalfester under perioden, total kostnad cirka 820 000 kronor. Genomsnittligt pris per person per tillfälle: 795 kronor.

Hässelby-Vällingby: En gemensam fest under perioden, total kostnad: 735 000 kronor. Pris per person: 930 kronor.

Farsta: En gemensam personalfest för samtliga, total kostnad: 600 000 kronor. 1300 anställda var inbjudna, okänt hur många som deltog.

Spånga-Tensta: En gemensam fest under perioden, för 311 000 kronor. Pris per person: 415 kronor.

Inga gemensamma personalfester under perioden: Bromma, Enskede-Årsta-Vantör, Norrmalm, Rinkeby-Kista, Södermalm, Östermalm.

Fotnot: Samtliga summor är exklusive moms. Flera av stadsdelarna uppger att de istället har mindre fester för de enskilda enheterna. Vad dessa kostat är inte känt.

Sammanlagd partysumma

Under de senaste tio åren har stadsdelsförvaltningarna totalt lagt cirka 12 miljoner kronor på gemensamma fester för samtliga anställda.

Så gott som alla stadsdelar väljer i regel att hålla mindre personalfester enhet för enhet. Kostnaden för dessa fester har vi inte undersökt.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Tack för alla tips, kära Fruängsbor!

Nyheter Öppen redaktion: Lokalpolitik, blommor och kafé på önskelistan Ett kafé där äldre kan träffas, fler evenemangstips och mer lokalpolitik. Det var några av önskemålen när vi mötte läsare i Fruängen i fredags.onsdag 20/6 16:48

Nytt skolhus byggs vid Gullmarsplan

Nyheter Blir tre våningar högt – här ska det stå Ytterligare ett skolhus ska byggas vid Värmdö gymnasium. Det ska vara till för särskolans elever och elever med rörelsehinder.onsdag 20/6 11:39