Här är ställena som lyfter södra Stockholm

Det våras för kvarterskrogarna i Söderort. En rundvandring visar att de är viktiga mötesplatser – och att flera planerar att bygga ut.

  • Publicerad 08:10, 9 sep 2017

Vad är det som gör att ett ställe blir poppis? Vi ställde frågan till ett antal Söderortsbor och dök in på några av stamhaken.

Rundvandringen visar att flera av kvarterskrogarna har fullt många dagar i veckan.

Ett exempel är Sjöviks pizza på Liljeholmskajen. De öppnade i lördags efter att ha varit stängt i ett halvår på grund av vattenskador. Gensvaret var galet med en och en halv timmes kö hela helgen för att få beställa mat, och 600 (!) sålda pizzor. Gott, nära hem och trevligt bemötande, svarar en gäst på frågan varför hon går dit.

På bordet står en välkommen-tillbaka-blomma som en stamgäst varit och lämnat.

– Vi möter alla med ett leende. Vi brukar säga att vi ska visa tänderna! säger Murat Ciftci, som jobbar på Sjöviks pizza.

Ett ställe som också hyllas av lokalborna, och turister från hela världen, är Två små svin i Årsta. De öppnar snart en boulebana och ska bygga orangeri och en ny terrass uppe på berget. Och populära Ma Baker i Kärrtorp går nu från enbart kafé till ett ställe med rättigheter.

I Västertorp är samlingsplatsen Bakstugan, som också vuxit under de senaste åren. Där är det stämningen, läget (uteplats med sol hela eftermiddagen) och nybakat fika som lockar, enligt de stamgäster vi pratar med.

– Det är en tillåtande och familjär stämning. Jag är här en sväng nästan varje dag, säger Jeanette Schweitz.

Gina Bergstedt går till Två små svin en gång i veckan.

– Det är urmysigt här och jättegod mat och det är så härligt för det är något helt annorlunda än de andra ställena här. Det har verkligen blivit ett lyft för Årsta, säger hon. 

Tå små svin. Foto: Sacharias Källdén

När Två små svin öppnade i Årsta för snart fyra år sedan var det ett helt nytt inslag i Årstas annars snabbmatsbetonade matutbud. Sedan dess har Söderorts mesta smörrebrödsställe blivit omåttligt populärt och hittar på något nytt varje år. Och idag är det långt ifrån bara Årstabor som hittar hit.

– Sjuttio procent av våra gäster reser till oss och vi har mycket utländska gäster. Vi är med i Norwegians Inflight magazine så folk hittar oss genom det. Men sen har vi många stammisar också, säger Jimmy Nygren.

Bakstugan. Foto: Sacharias Källdén

Extra Bakstugan. Bakstugan ligger i en före detta bensinmack som stod klar i mitten av förra seklet. Foto: Sacharias Källdén

Bakstugan har funnits i cirka tio år och ligger i en före detta bensinmack i Västertorp. För två år sedan byggde man ut med fler sittplatser och populariteten håller i sig. Lisa Gustafsson och Monika Hultgren som jobbar där känner de flesta som kommer dit: – Vi har morgonklubben, ett gäng hantverkare som kommer hit och äter frukost vid halv sju varje dag, sen har vi vårt gubbgäng som träffas här och många andra stamgäster. En av gubbarna dog nyligen, Lasse som blev 90 år, så nu håller vi på och samlar till en krans, berättar de. Vi bakar allt här så ibland blir det trångt när de är en bagare och fyra konditorer samtidigt.

Ma Baker. Foto: Sacharias Källdén

Ma Baker i Kärrtorp är ett av de ställen som ni Söderortsbor sagt att ni är extra förtjusta i, och enligt Maria Bäckström, en av ägarna märks det att suget efter ett fik i Kärrtorp är stort.

– Vi har haft jättemycket gäster ända från början så jag tror att vi fyller ett behov här, säger hon. Ma Baker har bara legat i området i ett och ett halvt år men redan nu är man i full färd med att expandera.

– Vi har fått alkoholrättigheter och ska börja ha öppet på kvällstid torsdagar och fredagar. Vi tror att det behövs här, det ska bli jättekul att testa hur det funkar. Planen är att hålla öppet till klockan 22 och på menyn kommer det förutom öl och vin att finnas plockmat med fokus på vegetariskt och veganskt.

Café Gården. Foto: Eva Tonström

Café Gården i Hägerstensåsen nämns av många som favorithaket. Det har funnits i fem år.

– Vi har fullt på helgerna, jag tror folk gillar att det finns både fika och mat, både varmt och kallt. Sen är det ju ett mysigt ställe också, säger Nathalie Bchara som jobbar där, med kollegan Karam Karmo.

Sjöviks pizza. Foto: Eva Tonström

Sjöviks pizza på Liljeholmskajen nyöppnade i helgen efter ett halvårs stängning på grund av vattenskador. Det resulterade i en och en halv timme långa köer för att få beställa mat och 600 pizzor såldes på två dagar.

– Det var kaos! Allt tog slut och vi är jätteglada för att vara så Folk verkar verkligen ha saknat oss, säger Murat Ciftci som jobbar på restaurangen. Här ihop med ägaren Aytekin Sahin och Murats bror Ferhat, som också jobbar där. Tidningen var där dagen innan öppningen.

Fler ställen som våra läsare gillar i Söderort

Långbro värdshus

AB Café

Landet

Enskedeparkens bageri

Babas

Dimas

Bonne Femme

Grace of India  

Konditorn och bagarn

Brisket & Friends

Chong Qing

Xianköket

Turteatern

Centan

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Se jublet på Tele 2 när Sverige slår Sydkorea

Nyheter FILM: Glädjeyra när Granqvist sätter straffen Glädjen visste knappt några gränser när Andreas Granqvist skickade in straffen som gav Sverige ledningen – och sedermera segern.tisdag 19/6 14:09