Jobb. Moa har tränat mycket tillsammans med hästen Avalon. Foto: Hege Hellström

Här är stallet där alla får funka olika

Hos Lära med djur finns hästar, hundar, marsvin, kaniner och nio hektar mark. Och människor som brinner att ge personer med funktionsvariationer en värdefull vardag. Vi tittar in i stallet på Ledinge.

  • Publicerad 11:34, 4 feb 2019

– Islandshästar är vänliga om man har en funktionsvariation av något slag. De anpassar sig efter ens behov. De är så snälla så man skulle kunna ta en kaffe på ryggen på dem.

Det säger Erika, en av praktikanterna på den ideella föreningen Lära med djur. Hon har ridit tillsammans med föreningens stallchef Hanna Askered i nio år och hon rör sig vant i stallet.

– Hästar kan lära oss mycket. Många av dem har mycket mer erfarenhet än människor. Om man är rädd så tar de hand om situationen, säger hon.

Föreningen har tillstånd från Inspektionen för Vård och Omsorg för daglig verksamhet enligt LSS, men Erika kan ännu inte ta del av det eftersom hon bor i en kommun där ett avtal inte är slutet. Än så länge har föreningen så kallade LOV-avtal med Vallentuna, Täby, Stockholm och Solna.

Kollegor. Kerstin är en av deltagarna på Ledinge gård. Hästar - och särskilt hästen Ivar - är favoriten. Foto: Hege Hellström

– Under lagen om valfrihetssystem, LOV, ska brukare kunna välja var de ska göra sin dagliga verksamhet, även utanför sin egen kommungräns. Då finns också en chans att verkligen få ta del av något man tycker om och som man motiveras av. Men alla kommuner tillämpar inte lagen och då blir det också mycket svårare att välja fritt tyvärr, säger Karin Strandberg, som är verksamhetschef för den dagliga verksamheten.

En som har kunnat välja att jobba på Lära med djur är Kerstin.

– Det har för Kerstin aldrig varit en tvekan om att det är djur hon vill jobba med. Hon har gått jordbruksgymnasiet och alltid älskat djur och natur. Hon skulle aldrig gå till någon annan daglig verksamhet. Då skulle hon bli hemmasittare, säger hennes mamma Eva-Lena.

Att människor med funktionsvariationer blir sittande sysslolösa hemma för att ingen passande verksamhet erbjuds dem är ett stort problem, menar både Hanna och Karin.

– Alla här på gården har jobbat med pedagogik länge och vi har sett hur unga människor med funktionsvariationer får gå gymnasial utbildning och sedan ska de sitta och sortera reflexer i en daglig verksamhet som kommunen vill att man ska välja. Det är inte värdigt, säger Hanna.

– Hemmasittare ökar stadigt i hela Stockholms län och vi ser ett enormt behov av en plats som Lära med djur i nutidens konstanta brus. Här ger vi stor tilltro till den enskildes kapacitet och här finns chans att hitta den egna styrkan i ett tryggt sammanhang, säger Karin.

Kontakt. Hunden Jindo är licensierad pedagoghund. Här hälsar han på Kerstin och Karin som är verksamhetschef för den dagliga verksamheten. Foto: Hege Hellström

Målgruppen för verksamheten är personer med lindrig utvecklingsstörning och autism. Att gården helt finns till för denna målgrupp är viktigt tror Hanna.

– Det finns så många stall där vår målgrupp måste anpassa sig efter andra. Men det här är deras plats, säger hon.

Och att Ledinge är Kerstins favoritplats är det ingen tvekan om.

– Hästar är mitt favoritdjur. Jag tycker mycket om katter också, men en katt går sin egen väg, den kan försvinna iväg när den fått mat. En häst vill alltid vara tillsammans med en, säger Kerstin.

Hästen Ivar är hennes bästa vän berättar hon.

– Om jag har haft en dålig dag kan jag gå till honom och prata och han lyssnar alltid. Han ställer inga frågor.

Foto: Hege Hellström

Foto: Hege Hellström

Kollegor. Kerstin är en av deltagarna på Ledinge gård. Hästar - och särskilt hästen Ivar - är favoriten. Foto: Hege Hellström

Danderydsvilla mest klickad på Hemnet

Nyheter "Jättekul att många sett och uppmärksammat det" Pool, stor trädgård och åtta rum. Det får du om du köper Danderydsvillan som just nu är det hetaste objektet på Hemnet.fredag 28/2 12:08

Trettio surfplattor stals från skola i Täby

Nyheter Polisen har lagt ner utredningen Under helgen blev flera datorer stulna i Täby Friskola i Hägernäs. Nu har utredningen lagts ner på grund av bristande bevis.fredag 28/2 11:59
Stockholm Direkt