Här är stans hetaste studentkvarter

Studentpalatset. Handels. Stadsbibblan. Är området runt Observatorielunden stans studenttätaste? Var raggar man, vad äter man, var laddar man datorn? Vi drog till kvarteret för att få studenternas bästa tips.

  • Publicerad 20:00, 22 maj 2018

Det är fredag eftermiddag och strålande sol men inne på Handelshögskolan sitter många studenter djupt försjunkna i böcker och datorer. I Atriet hänger Lisa Viklund och Beatrice Kühn som går kandidatprogrammet i Business and economics.

– Jag tycker om att komma hit eftersom jag har dålig studiedisciplin när jag sitter själv, det blir lätt att man går in på Facebook, säger Lisa Viklund och fortsätter:

– I går var det jättemånga som satt här till skolan stängde vid 22, vi hade deadline vid midnatt.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Pluggar. Lisa Viklund och Beatrice Kühn pluggar på Handels och tycker om att sitta tillsammans och studera. Foto: Sacharias Källdén

Beatrice Kühn berättar att skolan nyligen investerat i fler nya mikrovågsugnar.

– Det är väldigt bra, jag försöker oftast ha med mig matlåda. Men när man inte har det finns till exempel Picard, som säljer frysrätter, tvärs över gatan.

Det är inte brist på lunchställen med specialrabatter för studenter men ett som är väldigt poppis är, enligt studenterna själva, kedjan Panini.

– Butiken har stor rabatt en timme innan den stänger och då rusar folk härifrån dit. Det finns de som köper upp flera rätter och säljer några kronor dyrare i skolan sen. En annan favorit är Wäng på Sveavägen, säger Beatrice Kühn.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Kalle Lindström och Tora Bygren får studiero på Studentpalatset. Foto: Sacharias Källdén

En bit bort från Handelshögskolan, på Norrtullsgatan, ligger Studentpalatset. Byggnaden har läsplatser för alla som studerar vid de stora lärosätena i Stockholm. Här finns också möjlighet att ladda sin dator.

Vid ett bord sitter Tora Bygren och Kalle Lindström. De pluggar design- och produktutveckling på KTH.

– Jag brukar sitta här någon gång i veckan. Det är trevligt, upplyst och en bra studiemiljö. Jag föredrar lobbyn där man får prata framför de tysta läsplatserna, där får jag svårt att koncentrera mig, säger Kalle Lindström.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Det händer att han träffar på bekanta som pluggar på andra lärosäten.

– Jag kan också tänka mig att det här är ett sånt ställe vissa går till för att ragga också, jag vet i alla fall att frågan har diskuterats bland vänner, säger Kalle Lindström.

En annan klassisk studieplats i området är Stadsbiblioteket. I en av basarerna nedanför huserar sedan 20 år tillbaka Falafelkungen, ett ställe som sedan dess dragit studenter.

– Jag känner igen många efter ett tag. Om man visar upp studentlegitimation får man rabatt på menyerna. Det kommer både folk från universiteten och gymnasiet. Den mest populära beställningen är kebab- kyckling- eller falafelmenyn, säger ägaren Tony Elias.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.