Shahram Alavi öppnade Frankys på Sveavägen för fyra år sedan. Nu har han flyttat till Tegnérgatan. Till vänster Erik Spahic. Foto: Linda Gren

Här är Stockholms eget burgarmecka

De senaste åren har det skett en explosion av burgarhak i Vasastan. Snart är ännu ett på gång.

  • Publicerad 16:35, 4 apr 2018

2014 öppnade Shahrams Alavi Franky's burger i kiosken på Sveavägen intill Hard Rock Café. Då var kunderna få.

– När jag öppnade var det jag och Flippin' burgers här, nu finns det typ femton liknande ställen i området, säger Sharam Alavi som numera har lämnat kiosken till förmån för en lokal på Tegnérgatan 16 där det finns 25 sittplatser.

– Jag tycker att det är en vanlig tendens i Sverige, att när en gör något så tar flera efter och gör samma sak. Men det är väldigt roligt att det ligger så många burgarställen i närheten. Jag har alltid sett konkurrens som någonting positivt, säger Sharam Alavi.

Han berättar att han inte känner de andra krögarna personligen.

– Men man hejar på varandra och nu när Bastard Burgers öppnade nyligen var jag där och välkomnade dem till neighborhoodet. Vasastan har blivit ett burgarmecka. Vi hjälps åt och när det går bra för de andra går det bra för mig. Jag gör bara det jag alltid har gjort och sneglar inte på vad de andra gör, säger Sharam Alavi vars ställe rankas som det andra bästa i Sverige av burgarsajten Burgerdudes som ordnar burgarfestival på Smålandstorget 25-26/5.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Högst upp på deras topplista kommer Flippin' burgers på Observatoriegatan och på tredje plats Bastard burgers som öppnade på Rehnsgatan i februari.

Marcus Sjöström är en inbiten burgarfantast och recensent på Burgerdudes.

– Hälften av ställena vi ger fem stjärnor ligger i ett ganska litet kvarter. Det är ett område där många trivs och nära city där många jobbar. Att de ligger tätt tror jag gynnar de ställen som är riktigt bra. Burgarintresserade känner till vilka som är bäst, säger han.

För ett drygt år sedan öppnade Burgers and beer på Odengatan 45. Ägaren Eskil Ercan trivs bland alla burgarhak.

– Det gör ju bara att vi blir bättre och bättre. Det finns inget läge att slappna av. Ibland händer det att man går över till någon annan och lånar fritösolja om den har tagit slut, säger han.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Som om det inte fanns nog med burgarställen så öppnar snart ett nytt – i Franky's gamla kiosk på Sveavägen. Det är bröderna Forssbeck som inom fyra veckor öppnar Bores gatukök. Sedan tidigare har de ett ställe i Vallentuna.

– Grundtanken är snabb mat som ska smaka väldigt bra. Hamburgare och korv. Vi har tagit fram egna korvar och det ligger två års hårt arbete bakom vår köttblandning till burgarna, säger Carl Gustaf Forssbeck.

Att etablera sig på ett ställe som redan vimlar av burgarställen tycker han bara är roligt.

– Det är en utmaning, säger Carl Gustaf Forssbeck.

Här är Vasastans alla burgarhak

Lådan - Luntmakargatan 63

Bastard Burgers - Rehnsgatan 22

Burgers and beer - Odengatan 45

Frankys - Tegnérgatan 16

Prime - Birger Jarlsgatan 101

Frick & son - Birger Jarlsgatan 112

Phil's burger Birger Jarlsgatan 34

Gnarly Burger - Roslagsgatan 20

Flippin' Burgers - Observatoriegatan 8

Lucky bowl - Sveavägen 118

Bores - Sveavägen (öppnar inom fyra veckor)

Utöver de hak vi räknar upp ovan finns burgarkedjorna McDonalds, Burger King och Frasses i området. Har vi glömt något? Mejla oss på viv@direktpress.se.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här är parkerna där du får dricka alkohol

Nyheter LISTA: Se vad som gäller för Stockholms alla parker 2018 I vissa parker i Stockholm är det helt okej att öppna bubblet eller ölen till picknickhänget, i andra råder strikt alkoholförbud. Här ser du vad som gäller för "din" park.fredag 20/7 14:43

Ny satsning ska stoppa droghandeln på Plattan

Nyheter Trygghetsgruppen flyttar in mitt på Sergels torg Nu är alla samlade under ett och samma tak – mitt i händelsernas centrum.fredag 20/7 11:44