Här är Stockholms första vattenpapperskorg

Stadens första seabin har placerats ut i Karlbergssjön.

  • Publicerad 13:20, 31 aug 2018

– Just i dag är det ovanligt rent men vanligtvis samlas det väldigt mycket skräp här.

Andreas Wodzinski från Karlbergskanalens marina visar upp den seabin som installerats i vattnet vid marinans brygga i Karlbergssjön. För tillfället är det inte mer än en bit sladdrig plast och lite frigolit som samlats i behållaren, men andra dagar kan det vara betydligt mer konstaterar han.

– Den installerades förra måndagen och sedan dess har vi tömt den dagligen, säger han.

Lite förenklat kan en seabin beskrivas som en papperskorg i vattnet där skräp fångas upp. Initiativet kommer från Centerpartiet, som också installerat vattenpapperskorgen, och nu hoppas Jonas Naddebo (C) att fler kan placeras ut i staden.

– Vi värnar om stadsmiljön både på land och i vattnet och vill nu att staden utreder möjligheten att installera en seabin på alla kommunala badplatser. Det är bra för den lokala stadsmiljön och minskar även de totala plastutsläppen i haven, säger han.

De städar vattnet från surfbrädan

Enligt Centerpartiet kan en enda vattenpapperskorg samla uppemot 90 000 plastpåsar per år. Om de installerades i stadens samtliga 31 kommunala badplatser skulle det innebära att närmare 2,8 miljoner plastpåsar tas bort från vattnet. Och det är betydligt mer än bara plastpåsar som sugs ned i behållaren.

– Det är mycket fimpar, frigolit, plastflaskor, kakförpackningar... Även en del av oljan samlas här, berättar Naddebo.

Men det finns ingen risk att djur eller växtlighet åker ned?

– Lite växtlighet som flyter omkring åker ned, men inga djur, nej, säger han.

Kostnaden för en vattenpapperskorg är drygt 33 000 kronor och Naddebo har goda förhoppningar om att även de andra partierna ska vara lika entusiastiska inför att installera ytterligare 31 seabins.

– Det är en bra uppslutning kring miljöfrågorna.

Här är Stockholms alla badplatser 2018

Seabin. Centerpartiet har placerat en "vattenpapperskorg" som suger upp plast ur Karlbergssjön. Foto: Sacharias Källdén

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här dansas sista dansen vid Årstaviken

Nyheter Efter sommarsuccén Välfyllda evenemang varje kväll, ett blomstrande folkliv och ett stort antal nya människor som vågat sig ut på golvet. Sommaren vid dansbanan har minst sagt varit en succé. Men nu är säsongen över.lördag 22/9 9:10

Politikerna helt tysta efter valet i Stockholm

Nyheter Locket på från alla partier Det är fortsatt dödläge i politiken i Stockholm efter valet. Politikerna lägger locket på.fredag 21/9 15:57