Bira bira bira. Peter Liu har hakat på mikrobryggeritrenden med sin nionde restaurang. Foto: Christoffer Röstlund Jonsson

Här är Sveriges första kinesiska mikrobryggeri

Gristarm. Sötsur fläskfilé. Vattenkokt oxe som bränner huvudet av dig. Och så specialanpassad öl på det. På Kungsholmen ligger numera landets första och enda kinesiska mikrobryggeri.

  • Publicerad 16:51, 15 mar 2019

Det är bryggerirestaurangen Proviants gamla lokaler på Arbetargatan som fått ny regi och meny. Kinakrogen China vid Skanstull har nu alltså en systerrestaurang med samma namn på Kungsholmen. Premiär: idag.

I och med det har Peter Liu dragit igång sin nionde kinakrog i Stockholm. Det här är den första med eget mikrobryggeri i lokalen: fem tankar om 200 liter styck, där Liu jäser fram sin egendesignade bärs.

Mikrobryggerierna ökar i Stockholm

– Det var mikrobryggeriet jag ville ha. Jag köpte direkt! Jag prutade inte ens! Jag brygger hemma sedan ett par år och jag har längtat efter det här, säger ölfantasten entusiastiskt.

Peter Liu sätter stolthet i att servera genuin kinesisk mat, precis som i moderlandet. Och på China nummer två ska man kunna beställa olika traditionella rätter med öl specialbryggt för att passa just den rätten.

Extremt stark mat kräver särskild starköl

Den sötsura fläskfilén behöver en sorts bryggd, medan Lejonhuvudet, en stor kinesisk köttbulle, ska ha en annan sort. Och vattenkokt oxfilé, en extraordinärt starkt kryddad sak, kommer att få maxad effekt om den äts ihop med en söt öl med lätt smak.

Är det över för fyra små rätter?

– Kina är känt för sitt risvin, inte sin öl. Fast mikrobryggeritrenden växer snabbt där borta. Om vi bara hade bar skulle det räcka med att kränga de vanliga, stora svenska märkena. Men vi vill anpassa efter den kinesiska maten. Och tävla med jättarna. Låt kunderna avgöra vilken öl som är godast.

Vill in på Bolaget

Peter Liu har fått till tre stycken olika sorter med namnet China: en folköl, en färsköl på mellannivå, samt en starkare CPA – China pale ale.

Han siktar på fem, sex stycken till. Än så länge är allt på fat. Men processen är igång för att börja sälja på flaska på närmaste Systembolaget på Kungsholmen.

– Jag experimenterar mycket fortfarande. Jag vill gärna att ölkännare kommer hit och prövar, och ger mig tips och råd.

Gäris med full koll på bärs

Foto: Christoffer Röstlund Jonsson