Här är Sveriges första poliser – på Segway

Poliser som rullar fram på Segway. Respekt! Eller? Vi snackade med landets enda Segwaypoliser Mikael "Doktorn" Ericson och Ronnie Tallberger om livet på en pinne.

  • Publicerad 11:57, 18 jan 2018

"Jag kan hantera allt från p-böter till dödsfall på min Segway"

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

I ungefär ett år har Södermalmspolisens trygghetsgrupp arbetat på gatorna för att förebygga brott och finnas där för folk. Tillsammans är de 20 poliser med spridda fordon. Men Mikael och Ronnie är de enda i landet som rullar gatorna fram på Segway.

Visst skrattar folk. Det är sällan man kommer emot nån som inte ler. Men det ser jag bara som en fördel. Vi är effektiva. Flera gånger har vi varit först på plats. Vi har allt från pulversläckare, läkarväska till hjärtstartare på de här. Jag kan hantera allt från p-böter till dödsfall på min Segway, säger Mikael Ericson.

Det bästa med att åka Segway är enligt Mikael Ericson hur förvånansvärt snabba de är.

– De som försökt springa ifrån oss har misslyckats. Jag brukar köra upp bredvid och skojja lite, säga ”kom igen” och ropa ”heja!”. Sen kör jag på i ryggen och och fäller dem.

RÖSTLUND: Polisen, låt Södran boka pundare om de vill!

Mikael "Doktorn" Ericson och Ronnie Tallberger är landets första Segwaypoliser. Foto: Sacharias Källdén

"Inga begränsningar"

Kollegan Ronnie Tallberger tycker att trots att vissa hånskrattar, till och med inom Polisens väggar, så finns det många fördelar med fordonet.

– Det går snabbt att ta sig överallt. Vi kan köra nedför trappor, in i trånga gränder och jaga efter någon in i Ringens Centrum. Det finns inga begränsningar som det gör med till exempel MC eller bil.

Även fast de svarar på anrop har de genom trygghetsgruppen tid att möta folk på gatan. Något som det enligt dem inte fanns tid för innan.

Jag har aldrig varit med på så många turistbilder i Gamla Stan. Man får bjussa på sig själv. Det roligaste med jobbet är att snacka med människor. Vi möter hela spektrat i samhället: nynazisten, den vänsterradikala, tanten som tycker vi borde jaga Palmes mördare och dagisbarnen. Du kan vara man, kvinna eller transperson, tro på gud eller inte, rösta på vad du vill. Mitt jobb är att skydda allas rätt till frihet och frid. Se till att du mår bra och vara den där jobbiga jäveln som säger till när du gått över gränsen, säger Mikael Ericson.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Vill ge en annan bild av polisen

Mikael Ericson har flera tusen följare på Instagram (@doktornpodcast) och spelar in podcast med kollegor under samma namn.

– Jag vill att folk ska lära känna mig. Jag ger gärna mitt nummer och får emot många tips den vägen. Man ska känna igen sin polis. Det ska vara avslappnat att snacka med oss. Man får tyvärr ibland en skev bild av polisen genom media. När jag själv använder sociala medier kan jag beskriva min dag med en glimt i ögat. Jag vill ge en annan bild av polisen.

Mikaels fyra punkter om Söder:

Dreadlocks och skägg "Alla har det."

Kånkenrygga "Det är så cooooolt"

Knivsöder "Det ligger fan nått i det. Många har kniv här."

Alternativ stil "Alla vill sticka ut. Bara på Söder kan du se en kille i gul arbetarjacka hoppa upp på en cykel i kjol."

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.