Här är Sveriges första Youtubehus

Har du sett att nyfikna barn smugit förbi utanför en villa i Bromma och undrat varför? Vi har svaret: här har några av dagens stora Youtubestjärnor flyttat in.

  • Publicerad 15:24, 12 jan 2018

Något är på gång i en villa i Bromma. Plötsligt står filmkameror på tomten och nyfikna grannbarn smyger förbi och lämnar idolbilder och blommor vid dörren. Anledningen till uppståndelsen? De fyra Youtubestjärnorna Emma Bliss, Konrad Ydhage, Moa Murderess och Jiar "Tarzan" Raza som just flyttat in i huset.

Sedan drygt två veckor tillbaka bor de alla i den flera hundra kvadratmeter stora villan och jobbar med sina Youtubekanaler och andra sociala medier. De kallar det för Nordens första Youtubehus.

Youtubehus? Är ni nu några 30-plussare, utan barn i Youtubeålder, som tänker. Med risk för att låta som mossig gammelmedia sammanfattar vi det såhär:

Emma, Konrad, Moa och "Tarzan" försörjer sig på sina kanaler – när vi träffar dem har de tillsammans nått runt 2,5 miljoner tittare på en vecka med sina personliga vloggar där tittarna får följa dem i deras vardag. Det här är dagens stora idoler för många barn och ungdomar.

Moa Murderess, Emma Bliss och Konrad Ydhage är tre av fyra Youtubers som flyttat in det nya Youtubehuset. Foto: Mikael Andersson

Emmas hund Casper trivs fint i sitt nya hem. Foto: Mikael Andersson

"Pushar varandra"

Syftet med Youtubehuset är att de tillsammans ska kunna göra sina kanaler ännu bättre. Som en sorts inkubator – här kan de brainstorma ihop eller hjälpa varandra att hålla i kameran.

– Innan bodde jag och Emma på 24 kvadrat. Det är begränsande och stör den kreativa förmågan. Och om Emma eller jag är opepp på att filma en dag så har vi andra i huset som är pepp, säger Konrad som driver sin kanal tillsammans med flickvännen Emma.

– Vi pushar varandra. Det kan bli väldigt ensamt att vara Youtuber. Man kanske går på något möte ibland men man får inte så här nära relationer på samma sätt, fyller Emma i. 

Det här är alltså inget Big Brother-hus med kameror i varje rum som filmar allt de gör. Istället filmar de själva och har full kontroll över materialet. Ofta kan klippen gå ut på att de "prankar" varandra, det vill säga spelar varandra ett spratt. Andra gånger gör de olika utmaningar, som att hålla en syrsa i handen, trots insektsfobi (det klippet har i skrivande stund setts över 37 000 gånger). Ibland kan klippen helt enkelt bara vara när gänget tar en tur på Ikea.

Varför vill folk titta på det här?

– Vår relation till tittarna är att vi blir en onlinekompis. Det är en skön människa du kan träffa varje dag på nätet, säger Konrad.

– Jag själv tycker att det är jätteintressant att få inblick i en annan persons liv. Man lär ju känna en människa genom internet. Det är väldigt häftigt, tillägger Moa.

Att Youtubestjärnor bor ihop i kollektiv är inget nytt utanför Norden. Mest känt är kanske Team 10 där flera stora Youtubestjärnor bor ihop i en lyxvilla i Los Angeles. Men Team 10 har ett dåligt rykte – många menar att de tenderar att gå alldeles för långt för att få till underhållande material till sina videos. Och varje dag hänger stora klungor med fans utanför huset, vilket gjort dem impopulära hos grannarna.

Något Team 10 har inte gänget i Brommavillan för avsikt att bli och de försöker hålla sin adress hemlig.

– De vill ha folk utanför huset och det skapar problem för grannarna. Men vi kommer fokusera på att ha en bra relation med våra grannar. Det här är ändå vårt hem, säger Konrad.

Ett hem och en arbetsplats på samma gång. I huset är gränserna mellan jobb och fritid inte flytande, snarare är de obefintliga. Här tänker de "content" från morgon till kväll. Mobilerna är överfyllda med aviseringar och meddelanden från tittare som vill ha mer från Youtubehuset. På frågan om när de är lediga svarar de "aldrig".

Kan det inte bli för mycket?

– Det funkar ju, det blir aldrig ett stort problem där man känner att "nä nu kan jag inte göra det här". Vi gör ju det vi älskar, säger Moa.

Youtubehuset

Det är företaget Word by media (där både Konrad och Emma är delägare) som hyr huset i Bromma.

De boende i huset betalar ingen hyra.

De som flyttar in måste inte vara just Youtubers, men de ska på något sätt jobba med sociala medier.

Visste du att...

...världens bäst betalda Youtuber under 2017 var Daniel Middleton (DanTDM). Minecraft-spelaren skramlade ihop 16,5 miljoner dollar, enligt tidningen Forbes.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Guide: Kläm ur det sista av Järvaveckan

LISTA: Det här händer de sista tre dagarna Har du fortfarande inte besökt hyllade Järvaveckan på Spånga IP? Det här händer under de sista tre dagarna.fredag 15/6 15:34

Här är Stockholms egna Roy och Roger

Se filmen från klassiska bilverkstan Bilar blir klara, bilar blir skrot. Men inte bara hos Roy och Roger. Även bröderna Andersson i Spånga har en dröm, ett hopp, en mack (nåja, en bilverkstad), ett liv – tillsammans.fredag 15/6 15:32