Här är syntharens känga till Årstaborna: "Skövla Årstafältet!"

Ställ ditt behov av "rekreation" mot våra bostadslösas situation. Det är Måns "Skövlarsyntharen" Jonassons uppmaning till Årstaborna, i den senaste provokativa dängan om byggkonflikten på Årstafältet.

  • Publicerad 13:10, 29 aug 2016

Synthmusikern Måns Jonasson har tidigare stuckit ut hakan och hytt med näven i sina satiriska Youtube-hits om byggkonflikter i Stockholm. I låtar som "Bygg stad" och "Skövla Hammarbyskogen" har han propagerat för att bostäder måste byggas i stan - oavsett om några grönområden stryker på foten.

Nu är det byggkonflikten på Årstafältets tur att uppmärksammas av Måns vassa tunga, ackompanjerad av dansgolvspeppiga synthslingor.

Efter att Nätverket Årstafältet överklagat ett planerat bygge, som inte bara skulle innebära minst 6000 nya bostäder utan även flera skolor och en idrottshall, har projektet nämligen försenats med minst ett år. Och när nätverket dessutom gick ut med att man fortsatt kommer att överklaga alla kommande byggplaner på Årstafältet, var måttet rågat.

– Jag tappade fattningen helt när jag hörde det. De behöver få sig en rejäl känga! När en liten grupp ger sken av att tala för hela folket på det sättet kan jag inte sitta tyst, det behövs en kampsång för alla de tusentals bostadslösa människor som skulle få tak över huvudet om det här blev av.

"Bara enstaka frisbeegolfare på fältet i dag"

Under parollen “Skövla Årstafältet!” kritiserar Måns Jonasson nätverkets egoistiska resonemang.

– Årstafältet är ju helt tomt i dag, det är inga människor där. Ändå har de mage att kalla det för "Stockholms Hyde Park", det är skrattretande, säger han och fortsätter:

– Om bygget blir av skulle mycket av grönområdet finnas kvar, men vara mer utvecklat med promenadstråk och parker. Eftersom det skulle bo fler människor där så skulle dessutom fler få tillgång till det här grönområdet som de anser så viktigt, i stället för några enstaka frisbeegolfare och hundrastare som det är i dag.

Kamplåten "Det räcker nu!" inleds med Lars Adaktussons röst, som i ett tv-program från år 2000 beskriver problemet med bostadskrisen.

– Det visar hur gammal den här frågan är, det har stötts och blötts i evigheter. Faktum är att folk måste tänka större än sina egna personliga önskemål och välkomna nya grannar om det ska bli någon bättring.

Räknar med mothugg

Hittills har reaktionerna på låten enbart varit positiva, men att den inte lär falla i särskilt god jord hos de som vill behålla Årstafältet som det ser ut i dag tycker Måns bara är positivt.

– Jag räknar med att de blir förbannade och det är bara bra, deras egoism behöver en rejäl spark i ändan. Men jag hoppas att låten också kan bli en spark i ändan på alla andra som tycker som jag, de måste ut på sociala medier och ta ställning för en levande stad för att överrösta de här nej-sägarna.

LÄS ÄVEN:

YIMBY-musiker: "Asfaltera hela skogen!"

Skövlarsynth fortsätter håna Hammarbyskogen; "Nu skiter jag i barnsligheterna"

"Skövla Hammarbyskogen" förbjuden av Youtube

Här är hela texten till Det räcker nu!:

"Ställ ditt behov av “rekreation”, mot våra bostadslösas situation. Du vill ha ditt blåshål intakt, vem har gett dig all denna makt? Vi som faktiskt vill bo i stan, skövlar snart din stora gräsplan. Du som bor i första hand - tänk på andra människor ibland. DET RÄCKER NU! Tusen, tusen skriker i kör. Vill bo i staden innan de dör. Varje extra pendlingsminut, ger oss mera bilar till slut. Skövla Årstafältet!"

Här sänks hastigheten i Farsta och Skarpnäck

Nyheter Hela listan: 52 gator skyltas om Staden fortsätter att se över hastighetsbegränsningarna. På nästa trafiknämnd spikas nya ändringar, bland annat för Söderort.fredag 13/9 15:03