"När man gör det för skojs skull och det inte är obligatoriskt så kan nog fler upptäcka det roliga med fotboll" säger Ellinor Flood. Foto: Mikael Andersson

Här är tjejerna som tog över fotbollslaget – och gjorde det roligt att spela igen

Tjejerna i Värtans IK F03 tröttnade på den hårda prestationskulturen inom fotbollen och startade ett eget lag – på sina egna villkor.

  • Publicerad 19:38, 3 maj 2017

Prestationsfokus, träning varje dag och utfrysning om du inte levererar. Att lira fotboll som barn i dag är många gånger långt ifrån lustfylld lek och gemenskap. Istället är träningarna en stenhård gallringsprocess för att fostra framtida elitspelare – och göra sig av med dem som inte håller måttet.

Det menar ett gäng fjortonåriga tjejer på Gärdesskolan, som tröttnade på den orimliga pressen inom ungdomsfotbollen och beslöt sig för att göra något åt saken. Sedan ett år tillbaka tränar de nu tillsammans i Värtans IK F03 – på sina egna villkor.

Modellen är enkel: spelandet ska bygga på lust istället för prestation. Till skillnad mot andra lag i samma ålderskategori har laget färre träningar, två gånger i veckan räcker – och kan man inte komma så gör det inget.

– Det känns jättekul att vi fått till detta, tyvärr ser vi att många slutar i den här åldern. Men varför skulle man inte kunna spela fotboll utan att elitsatsa? Det här laget bygger på ren kärlek till fotbollen, säger Francois Bries, ledare för Värtans IK:s ungdomssektion.

Behöver inte vara bäst för att räknas

Hälften i laget har ingen tidigare bakgrund inom fotboll medan den andra hälften har spelat i flera år – men slutat då pressen ökat. Nelly Andersson och Elisa Virdborg, som båda tidigare tränat för en annan klubb, har båda vuxit upp med fotboll i hemmet. Att de själva skulle börja spela kändes självklart, men när antalet träningar ökade till fem tillfällen i veckan för att de blivit tonåringar – tappade de sugen.

DN: Så får du tonåringen att fortsätta idrotta när motivationen vacklar

– Det fanns liksom inga alternativ, antingen träna varje dag eller inte alls. Men jag vill inte jobba med att spela fotboll när jag blir stor, jag tycker bara att det är kul. Ska jag inte få spela då? säger Nelly Andersson.

Hon får medhåll av Elisa Virdborg:

– Det blev så mycket prestationsångest. Var man inte bäst var det som att man inte räknades, allt handlade bara om att vinna. Här dömer vi inte varandra utan försöker hjälpas åt och peppa istället.

Vill inspirera fler

Alla i laget, som växt från sju till femton spelare under de senaste månaderna, håller med om att träningarna är veckans höjdpunkt. Man kan vara sig själv, får lära sig nya saker, skratta tillsammans med kompisar och framförallt – njuta av att lira fotboll. Laget hoppas nu att fler klubbar ska inspireras av den kravlösa modellen.

En miljon för att få igång tjejerna

– När man gör det för skojs skull och det inte är obligatoriskt så kan nog fler upptäcka det roliga med fotboll. Att man gör det för sig själv och inte för någon annan, säger Ellinor Flood.

PEPP. I Värtans IK fokuserar lagspelarna på att uppmuntra varandra. Stående från vänster: Agnes Aulin, Elisa Virdborg, Judit Dyrvold, Dina Lund Martinez, Amanda Ekman, Thea Asmundsson, Alice Lenander. Sittande från vänster: Olivia Moro, Ellinor Flood, Nelly Andersson, Vilma Agenstam, Felicia Flood Foto: Mikael Andersson

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Nu visar SL upp nya t-banetåget

Nyheter SE FILMEN: Då ska det börja rulla på röda linjen Ny design, ny teknik, AC och förbättrad tillgänglighetsanpassning. Under tisdagen presenterade SL det nya C30-tåget. Vi är på plats i Norsborg.tisdag 19/6 11:45

Gratisläger förenar unga från hela Stockholm

Nyheter "Vill framförallt nå ut till ungdomar i ytterstan" Kultur och konst för unga behöver flytta ut från innerstan. Det är det kreativa centret Dörrens filosofi, som nu söker deltagare till sommarens gratisläger för unga från hela Stockholm.tisdag 19/6 11:30