"Det var en förskräcklig uppenbarelse när vi tog över slottet. Trädgården var övervuxen, taken var förfärliga", berättar Torbjörn Blomqvist, till höger. Till vänster Tomas Ledin. Foto: Mikael Andersson

Här är Tomas Ledins framtidsplaner för Hesselby slott

Över 100 nya rum planeras byggas på slottet, och fler nyheter lär vara att vänta framöver. Men det var musiken som först övertalade Tomas Ledin till att att bli slottsägare.

  • Publicerad 16:40, 13 mar 2020

Tomas Ledins svit frågar ju alla efter, det är lite pinsamt för den finns inte än!

En enastående utsikt över en välvårdad barockträdgård, och en tesal som är uppdukad för eftermiddagsfika med små franska bakverk. I varsin brun gammal öronlappsfåtölj sitter Torbjörn Blomqvist och Tomas Ledin. Stolta ägare till Hesselby slott.

De har just gått igenom de senaste renoveringarna. Trots att de stämmer av alla förändringar innan de genomförs har Tomas inte haft möjlighet att besöka slottet på ett tag. Vintern har varit fullspäckad med resor, framträdanden och nu senast ett uppträdande i Melodifestivalen med Björn Skifs.

– Björn Skifs har fått ett rum nu också, som Tomas har fått se precis nu. Det är inspirerat av Blåblus (Björn Skifs gamla band, reds anm.) och lite Michelangelo, berättar Torbjörn.

– Det var väldigt fint, han kommer bli jätteglad, säger Tomas.

Även Zara Larsson och Monica Zetterlund har nyinredda rum, alla rum på slottet är inspirerade av musik. Herrarna har ett genuint inredningsintresse. Torbjörn har ögat för detaljer medan känslan för musiken och konsten verkar vara det som drivit Tomas.

– Egentligen är vi arkitekter, skojar Tomas.

– Men så har vi varit tvungen att hanka oss fram på andra saker, skrattar Torbjörn.

Tomas Ledin och Torbjörn Blomqvist, ägare till Hesselby slott. Foto: Mikael Andersson

Torbjörn Blomqvist och Tomas Ledin filar på detaljerna i Hesselby slott. Foto: Mikael Andersson

Ser ljust på framtiden

Slottet är byggnadsminnesförklarat så alla större ändringar måste stämmas av med Länsstyrelsen innan idéerna kan tas i bruk.

– Det är bra för då renoverar man i samklang med fastigheten, säger Tomas.

Nu har bygglovet för de två planerade längorna längre bort med 143 nya rum, som vi tidigare skrivit om, gått igenom. Först sedan de ändrat fasaden till mörkare trä tyckte Stadsmuseet att det passade in i miljön.

– Framtiden ser ljus ut, vi fortsätter renovera. Tomas Ledins svit frågar ju alla efter, det är lite pinsamt för den finns inte än, säger Torbjörn.

Ingen självklarhet

Men att Tomas skulle äga ett slott tillsammans med Torbjörn var aldrig en självklarhet. Tomas var egentligen inte intresserad förrän han började läsa om slottets historia.

– Torbjörn insisterade på att jag skulle komma hit på lunch. Så fick jag med mig en bok om slottets historia där Carl-Michael Bellman figurerar. Det var beskrivet i detalj var han brukade stå med sin luta och sjunga. Det var då det slog mig: det här är ju ett musikslott.

När väl Tomas hade fått en känsla för slottet var det inget som stoppade dem. Tomas hade sett vad Torbjörn gjort med Ulvsunda slott, och visste att det var rätt person att upprusta ett musikslott med.

– Det var en förskräcklig uppenbarelse när vi tog över slottet. Trädgården var övervuxen, taken var förfärliga. Nu börjar det äntligen närma sig visionen av det där boutique-slottet vi vill ha, säger Torbjörn.

Om fantasin får flöda fritt, hoppas de framöver kunna bygga ut i parken mot rondellen och uppföra bostäder där de kan erbjuda seniorboende. Ett sätt att integrera slottsområdet i stadsdelen.

– Skulle vi lyckas med det då har vi lyft slottet till en helt ny storhetstid! Och så vill vi bygga ett spa och ett gym vid orangeriet, säger Torbjörn.

Möbelsnickaren från Småland som blev Västerorts slottskung

Hesselby slott kan få ny hotellverksamhet

Hesselby slott och ägarna

Slottet byggdes på 1600-talet av Carl Bonde som privatbostad. Carl Michael Bellman brukade besöka familjen Bonde på slottet.

På 1970-1980-talet hade "Visans vänner" över 400 konserter på slottet.

2008 köpte Tomas Ledin och Torbjörn Blomqvist slottet. De tog tillbaka namnet Hesselby slott.

Torbjörn Blomqvist äger bland annat även Ulvsunda och Åkeshovs slott.

Tomas Ledin är aktuell i sommar med turné baserad på låtarna i filmen "En del av mitt hjärta".

Visa merVisa mindre