Här är traditionen stark

Inga semmelwraps eller semmeltacos. Tradition är vad som gäller när det kommer till den lokala semlan.

  • Publicerad 09:20, 24 jan 2018

Lång tradition

Exakt när och var semlan föddes är något som de lärde kan tvista om. Huruvida de verkligen gör det är en annan fråga, men helt klart är att bakverket har flera olika bakgrunder. Någon gång på 1500-talet tycks den ändå ha kommit till Sverige i någon slags variant. Oavsett när och hur så är det helt klart att semlan numera är en svensk tradition som enligt denna tradition ska ätas enbart på fettisdagen

Semmelwrappen

2015 föddes så semmelwrappen på Tössebageriet i Stockholm. Sedan dess har varianterna på detta traditionsrika bakverk varit lika många som det finns åsikter om när och hur den ska ätas. Det finns semmelkorv, semmelpizza, semmelkladdkaka och semmeltacos för att nämna några av alla varianter.

Revolutionstankar

På Konditori Solslätten i Bålsta berättar ägarinnan Marianne Filipsson att hon har funderat på om hon inte borde "uppfinna" en ny sorts semla.

– Jag undrar vad man ska hitta på om man ska bräcka alla? Samtidigt är det så mycket jobb. Man ska ju göra flera och man kan inte ta ut de priserna som det skulle ta om man skulle göra så många.

Ett steg bakåt

Konditori Solslätten har dock gjort lite annat. Som till exempel en nutella-semla, men hos Marianne väger traditionen tyngst.

– Vi har börjat göra egen mandelmassa och det är inte den här vanliga semmelfyllningen, den här söta. Den här är mer gammeldags. Så att vi har gått tillbaka istället för att gå framåt, skrattar hon.

Rostar bästa mandeln

Mazarin konditori & bageri i Bro har sin egen semla.

– Vi gör vår egen fyllning varje år, och rostar våra mandlar själva av den bästa mandeln som finns, säger Ulla Britt Mazarakis.

Mandeln är spansk och ekologisk. Grädden är svensk och ekologisk.

Välj och vraka

– Här har vi en blandsemla, en wienersemla och en klassisk semla, berättar Dani Falksund Abdallahad på Petjos Café & Konditori.

På torget i Kungsängen finns alltså alla dessa valmöjligheter.

Blandsemlan har samma typ av bröd som en vanlig semla, men ser mer ut som en smörgås med rostad mandel på. Wienersemlan är gjord på smördeg.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Läsarna får inte nog av Staffans mordhistorier

Staffan Öberg från Bro blev författare på heltid när han gick i pension. Nu reser han land och rike runt och säljer sina böcker på marknader.lördag 26/5 15:00

Jakob laddar inför maran

Den 2 juni springer Jakob Jogfors från Kungsängen Stockholm Marathon för elfte gången. Det är något han ser fram emot – och särskilt känslan efteråt.lördag 26/5 9:00

Senaste numret

Bålstabladet