Här är Vasastans nya kulturhus

Två nya scener, ett nytt kafé och en bar utan köpkrav. Så ska fler lockas till ABF-huset. "Vi revitaliserar huset och återgår till vad som var grundtanken när det byggdes på 1960-talet", säger Katarina Gold, kommunikationschef.

  • Publicerad 08:58, 11 sep 2015

Någon har jämfört den tidigare anonyma entrén till ABF-huset på Sveavägen med en övergiven tunnelbanestation. Nu håller den och den gamla restauranglokalen i samma hus på att förvandlas till ett nytt kulturhus. Den gamla receptionen är riven och betydligt mer ljus än tidigare sipprar in genom fönstren från Saltmätargatan.

Inget köpkrav

Här byggs två scener och en stor servering där man ska kunna sitta och äta, ta en kaffe eller ett glas vin. Priserna kommer att vara ”solidariska” men det kommer inte att finnas några köpkrav.

– Det här är en icke-kommersiell yta och man ska absolut kunna slå sig ner utan att köpa något. Alla är välkomna att sitta var de vill, oavsett plånbok. Vi har en massa verksamhet i huset och på scenerna kan man tänka sig att det kommer att vara allt från konserter till poesiuppläsning, säger Katarina Gold, kommunikationschef på ABF Stockholm.

Det övergripande temat på ”nya” ABF-huset är möten i alla former och internt har projektet gått under namnet ”Hjärtat”.

– Det bygger på folkbildningstanken om att vi lär oss något om oss själva, och om världen när vi träffar andra människor, säger Katarina Gold, som berättar att mattan som pryder en av scenerna är inspirerad av arabisk mönstertradition som möter trasmattans form.

Nu hoppas ABF att fler ska hitta till huset.

– Man kanske kommer hit för att läsa en bok och så ser man på anslagstavlan att det är en föreläsning som verkar intressant, säger Katarina Gold.

Generösa öppettider

Än så länge är hon förtegen om vilken inriktning restaurangen kommer att ha men planen är att den öppnar i november.

– Vi vill att det ska vara ett ställe som är medvetet ur ett hållbarhetsperspektiv och vi kommer att ha generösa öppettider, säger Katarina Gold.

Innebär det efter midnatt?

– Inte initialt, men det är möjligt i framtiden.

Inredningen kommer också att vara präglad av temat med möten.

– Vi ställer saker och ting bredvid varandra som kanske inte alltid självklart hör ihop. Receptionsdisken kommer till exempel även att fungera som en anslagstavla, säger Jon Mjönes, arkitekt på Codesign som har tagit fram skisserna för nya ABF-huset.

ABF-huset

Huset uppfördes å ABF:s vägnar på 60-talet. Sedan dess har det varit en mötesplats för stockholmare som dagligen deltar i föreläsningar och folkbildning i olika former. I dag har ABF-huset cirka 7000 besökare i veckan.

Huset är öppet men den nya entrén och informationsdisken beräknas vara klara inom ett par veckor.

Planen är att restaurangen och kaféet öppnar någon gång i november.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Paradise Hotel festar vidare i lya i Stockholm

Nyheter Så säger grannarna Nu festar deltagarna i Paradise Hotel vidare på Hagagatan 54 i Vasastan.måndag 22/10 21:50

Kravet: Gummit i lekparkerna måste bort

Nyheter V: "Farliga för både barns hälsa och miljön" Fallskydd som är gjorda i platsgjuten gummi i stans lekparker är farliga för miljön såväl som barnen och måste tas därför tas bort. Det kräver nu Vänsterpartiet på Södermalm.måndag 22/10 17:56