Trivs. Lucia Velander och Timothy Wendt gillar att gå i Roslagstullsskolan. Foto: Sacharias Källdén

Här är Vasastans nya paviljongskola

I augusti öppnade nya Roslagstullsskolan. Än så länge bedrivs undervisningen i paviljonger vid Bellevueparken men inom några år ska eleverna och lärarna flytta in i den byggnad intill som Socialhögskolan hyr i dag.

  • Publicerad 19:00, 16 sep 2019

I dag går ett 40-tal sexåringar i förskoleklass i två paviljonger intill den byggnad som Socialhögskolan hyr för närvarande och som så småningom ska byggas om till en permanent grundskola, Roslagstullsskolan.Tanken är att den ska byggas ut mot Cedersdalsgatan och få bland annat matsal och slöjdsal.

Skolgården är inte färdig än, i höst kommer en parkourbana och gungor.

– Jag gjorde ett aktivt val när jag sökte mig hit, det är en så fantastisk miljö med Bellevue- och Hagaparken. De pedagoger jag har sökt har också varit intresserade av utepedagogik. Har man den här miljön i närheten så tycker jag att man ska ta tillvara på den, säger rektorn Tina Magnuson.

Föräldrar hjälps åt

Inför skolstarten var flera föräldrar oroliga över trafiksituationen i området kring skolan.

– Föräldrarna hjälps åt att hämta och lämna barnen. Det har gått väldigt bra och har varit en väldigt positiv skolstart överlag. Men jag har all respekt för att man som småbarnsförälder har svårt att få logistiken att gå ihop, säger Tina Magnuson.

Ellinor Lundsten jobbar som lärare och har varit med och startat en skola i Farsta tidigare.

– Det är mycket roligare än vad man kan tro. Man får möjlighet att göra allt rätt från början och kan ta med sig sådant som har fungerat från tidigare erfarenheter, säger Ellinor Lundsten och fortsätter:

– Det känns fint att få jobba i fräscha lokaler och ha nära till naturen. Jag är också imponerad av vilken nivå jag kan lägga undervisningen på och än har inte ett glas spillts ut i matsalen.

"Har väntat sedan jag var ett år"

Till nästa höst kommer Roslagstullsskolan att ingå i det aktiva skolvalet och ta in fjärdeklassare och förskoleklasser. Då kommer Lucia Velander och Timothy Wendt att börja ettan. Nu har de bara gått några veckor i sin förskoleklass i nya Roslagstullsskolan.

– Jag gillar skolan. Jag tycker om lärarna och fritis och klassrummet. Det roligaste ämnet är matte. Vi har också varit ute i naturen och hittat en massa insekter. Det är en kille i en annan klass som älskar insekter och sniglar, men inte mördarsniglar. Jag har väntat på att börja skolan och ha en ryggsäck med mig sedan jag var ett år, säger Lucia Velander.

Timothy Wendt tycker också att matematik är roligt.

– Och att rita, jag har ritat min familj till exempel, säger han.

Hösten 2020 är tanken att Socialhögskolan ska flytta ur lokalerna som ska byggas om till nya Roslagstullsskolan. Enligt tidsplanen kan skolan stå färdig 2023.