Nadja Rockomanovic-Simic lär ut piano till sina elver Tova Sandgren och Olivia von Scheele. Foto: Mikael Andersson

Här är Västerorts nya kulturkluster

Från att ha varit utspridd på flera platser samlas nu Kulturskolan i Spånga på ett och samma ställe: Ellen Keyskolan. – Vi känner oss väldigt välkomna, säger pianoläraren Nadja Rockomanovic-Simic.

  • Publicerad 16:30, 13 sep 2018

Det är fint här. Lite som ett slott.

Kulturskolan i Spånga började terminen med en flytt. Istället för att ha verksamheten utspridd på åtta olika ställen finns nu all verksamhet samlad i Ellen Keyskolan i Bromsten. Pianoläraren Nadja Rockomanovic-Simic är väldigt positiv till förändringen. Förra året jobbade hon ensam.

– Tidigare jobbade jag ensam i en skola, och det var lite stressigt och ensamt ibland. Här finns det kollegor omkring mig, säger hon.

Hon berättar att de försöker tajma in rasterna så att kollegorna hinner dricka kaffe tillsammans, men att det oftast inte hinns med.

"Lite som ett slott"

– Men det är det alltid folk i huset. Och framförallt känner eleverna att de kliver in i en gemensam kulturskola det är det allra viktigaste, säger hon.

Hennes pianoelever Olivia von Schéele och Tova Sandgren tycker att de nya lokalerna funkar bra. Men de har fått rejält längre restid.

– Förra terminen var jag precis intill min skola. Men nu behöver jag ta buss. Det är förstås jobbigare men det funkar, säger Olivia.

– Och det är fint här. Lite som ett slott, säger Tova.

Isabella Runér tar gitarrlektioner av Andrés Duque Camlán som är väldigt glad över flytten. Foto: Mikael Andersson

I en sal intill dem har Isabelle Runér gitarrlektion Även för henne har resvägen blivit lite längre.

– Det är inte jättemycket längre så det gör inget, tycker hon.

Här är Västerorts eget Hogwarts

Enklare att spela tillammans

För hennes lärare Andrés Duque Catalán är förbättringen påtaglig.

– Här är allt samlat. Jag kan ha mina papper och noter samlade här och slipper bära allt fram och tillbaka. Och eftersom flera lärare är samlade kan vi ha gemensamma aktiviteter. Vi planerar en ensemble och den har vi stora förhoppningar om, säger han.

Möjligheten att samarbeta är en av anledningarna till beslutet att samla verksamheten i Spånga, menar Annika Malmborg, biträdande enhetschef för Kulturskolan.

– Nu är det flera pedagoger på plats som kan hjälpas åt med att släppa in och ut eleverna. Det blir också en bättre arbetsmiljö för personalen jämfört med att vara utspridda. Men det viktigaste är många ämnen nu samlas på samma plats, att barnen får ta del av olika instrument och det blir enklare att göra samspel, säger hon.

Vad har ni fått för respons från elever och föräldrar?

– Vi har fått flera positiva reaktioner men också några klagomål från föräldrar till elever som bor i Solhem och nu får lite längre att åka. Men det är bra förbindelser till Ellen Key och Kulturskolan finns också i Bromma, i Vällingby, Tensta och Rinkeby, som ligger nära. Vi har sökt efter en lämplig lokal i över tre år i Spånga innan Ellen Key-skolan nappade nu, säger Annika Malmborg.

Hon tycker att skolans Waldorf-profil passar väl ihop med Kulturskolan, eftersom "de ser ett samband mellan konstnärliga uttryck och lärande" och säger att man ser det som ett långsiktigt samarbete.

– Vi har köpt in nya instrument, notställ och orkesterstolar. Vi är jätteglada för den här flytten! säger Annika Malmborg.

Även Ellen Keyskolans rektor Christian Gullfeldt är glad. Han tycker att flytten har gett extra energi till skolan.

– Det är himla härligt. Det blir liv och rörelse i huset även efter skoltid. Skolan blir en mer levande plats, säger han.

Erika Lundborg spelar altblockflöjt i Kulturskolan. Hon tycker att lokalerna i Ellen Keyskolan är bättre och ger finare akustik än där hon spelade tidigare. Foto: Mikael Andersson

Kulturskolan har köpt in nya instrument inför den nya terminen. Foto: Mikael Andersson

Detta är Kulturskolan i Stockholm

70 olika ämnen och hundratals kurser inom musik, teater, dans, cirkus, konst och media runt om i Stockholm. På Ellen Key skolan kan barn och unga mellan 6-22 år välja mellan gitarr, tvärflöjt, blockflöjt, trumpet, piano, fiol, cello, gitarr, oboe, orkester med världsmusiktema, saxofon och klarinett.

Terminskurserna kostar mellan 300 och 750 kronor.

I Spånga finns det fortfarande platser kvar till höstens kurser. Kontakta koordinatorn ivve.martinez@stockholm.se eller boka via hemsidan.

Grannar protesterar mot förtätningen i Blackeberg

Nyheter Även Skönhetsrådet kritiska Titt som tätt presenteras nya byggprojekt i Blackeberg. Men det är inte alla som gläds åt förtätningen.fredag 5/7 14:43

Kockens tips för en lyckad picknick

Nyheter "Det är en fest i det gröna" Maten är en stor del i en lyckad picknick i en park eller på en klipphäll. Men vad ska man tänka på inför korgpackningen och vilken mat passar under sommaren? Vi ringde kocken Erik Videgård för att...fredag 5/7 14:01

Vi är Västerort

Stockholm Direkt