Här är vattnet redan 24 grader varmt

I år fyller anrika Vanadisbadet 80 år. I dag fredag öppnar det och det är sista säsongen innan badet övergår i kommunal regi och det blir billigare att bada.

  • Publicerad 06:50, 27 apr 2018

Det har gått fyra år sedan Vanadisbadet öppnade efter att ha varit stängt i sju år. Badet drivs i dag av företaget Vi Invest, men det här blir sista säsongen innan badet övergår i kommunal regi.

– För oss som har drivit badet i 17 år har det blivit lite som vår baby. Vi är stolta över vad vi har åstadkommit men också lite sorgsna över att lämna, säger Aram Mojarrad, vice vd för Vi Invest.

En nyhet för i år är att det kommer att ges salsakurser i ett tält bredvid poolen en gång i veckan. Som vanligt blir det fest på nationaldagen, bland annat kommer man att kunna prova på dykning och crawl utan extra kostnad.

– Vi kommer även att dela ut glass till barnen och så kommer simskolan Trampoolin hit, säger Elias Bedros, badchef.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

På något sätt kommer man under sommaren att uppmärksamma att det är 80 år sedan Vanadisbadet öppnade för första gången.

– Det blir någon form av happenings men exakt vad är inte klart.

Likt tidigare år är säsongskorten rabatterade om man köper dem innan nationaldagen. Annars är det samma entrépriser som förra året: 90 kronor per vuxen och 70 per barn från tre års ålder.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Just priserna har varit omtvistade, en del har menat att det är för dyrt. Från och med nästa sommar blir badet kommunalt och då kommer det att bli billigare att bada. Samma priser som på stadens övriga bad, lovar idrottsborgarrådet Emilia Bjuggren (S). Där betalar vuxna 70 kronor och ungdomar 20.

– Jag tycker att det är jätteviktigt att staden tar över och gör badet mer tillgängligt för stockholmarna genom lägre priser, säger hon.

Kan ett eventuellt maktskifte göra att badet inte kommer att drivas kommunalt?

– Jag vill inte spekulera i det eftersom vi vill vinna valet men majoriteten är i alla fall tydlig med vad vi vill, säger Emilia Bjuggren (S).

Vad som kommer att ske i lokalerna intill badet där hotellet ligger i dag är inte klart.

Elias Bedros, badchef, och Aram Mojarrad, vice vd på företaget som driver Vanadisbadet. Foto: Mimmi Epstein

Grattis Vanadisbadet 80 år!

Vanadisbadet öppnade första gången 1938.

Efter sommaren 2007 stängdes badet på grund av att det var i för dåligt skick.

2008 presenterades storslagna planer på ett helt nytt äventyrsbad med tillhörande idrottshall. Men projektet gick i stöpet på grund av problem med finansiering.

Efter många om och men och politiska strider föreslogs 2012 en enklare upprustning av badet för 53 miljoner kronor. 2013 klubbades beslutet och den 15 juni 2014 återinvigdes badet.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.