Medarbetare på sociala centret i Hornstull, Frälsningsarmén som i år vann Hornstullspriset. Fr.v: Henrik Dalin, Bodil Nilsson, Torun Båt och Ewa Nordenberg Foto: Johanna Lundberg

Här är vinnaren av Hornstullspriset 2020

Efter att ha nominerats tre gånger – i år var det slutligen Frälsningsarméns tur att knipa Hornstullspriset.

  • Publicerad 08:58, 2 apr 2020

Efter att ha nominerats tre gånger vinner Frälsningsarmén äntligen Hornstullspriset som delats ut sedan 2013.

– Det är jättekul att det vi gör uppmärksammas och att vi kan dela detta med personalen som för tillfället går på knäna för att hjälpa vår målgrupp, säger Bodil Nilsson, verksamhetsansvarig på Frälsningsarmén.

Högre ansvar ligger på individer

Frälsningsarméns verksamhet har legat vid Bergsunds strand i snart femton år. Bodil Nilsson har arbetat där nästan lika länge och sett hur behovet av hjälp till utsatta och hemlösa ökat över åren.

– Jag märker hur mycket mer ansvar som läggs på individer och vi möter många som inte klarar av att ta det ansvaret, som att samla ihop de papper som behövs för att få försörjningsstöd, säger hon.

Bodil och medarbetarna på Frälsningsarmén ser sig själva som ett slags komplement till socialstyrelsen. De hjälper personer med kontakterna till myndigheter för att till exempel hitta boende och stöd. Sedan finns även en daglig verksamhet.

– Hemlösa och personer med missbruk kan komma hit och äta frukost, få nya kläder, duscha, använda datorer och vila, säger Bodil.

Priset kommer lägligt

Hornstullspriset som även innebär en prissumma på 20 000 kronor kom i rätt tid enligt Bodil.

– Just nu är vi i en tid av oro, många av våra gäster uppskattar att vi fortfarande har öppet. Så det är kul att få dela glädjen med dem och med personalen, säger Bodil.

Vad ska ni göra med pengarna?

– De ska gästerna få ta del av. Vi kanske serverar något riktigt gott i cafét, det kanske inte blir nu till påsk men kommer annars bli en överrasking vid ett senare tillfälle, säger Bodil Nilsson.

Milena Peric som arbetar med servering på Frälsningsarmén och Bodil Nilsson, verksamhetsansvarig var på plats för att ta emot priset. Foto: Christian Kielberg