Flyttas. På platsen där dagens bussterminal ligger planeras det för ny bebyggelse, när terminalen flyttat lite längre norrut i och med att tunnelbanan och Veddestabron kommer på plats. Foto: Mikael Andersson

Här är visionen för Barkarby centrum

Flera hundra nya bostäder och mer service och butiker. Det är visionen för framtidens Barkarby centrum. Nu tas nästa steg för att göra det hela verklighet.

  • Publicerad 16:05, 10 okt 2019

Regnet kommer i skurar och faller över den ganska ödsliga bussterminalen och centrumbyggnaderna i Barkarby, där enstaka personer rör sig in och ut på Coop och biblioteket.

Men spola några år fram i tiden och flera nya bostadskvarter kan ha ersatt bussterminalen. Förhoppningen är att det ska ge mer liv och rörelse i centrum. Som JärfällaDirekt rapporterade redan förra våren finns det tankar om att på sikt bygga ut Barkarby centrum. Detta när bussterminalen ska flyttas ett stenkast norrut, närmare den nya pendeltågsuppgången som ska byggas vid kommande tunnelbanan och Veddestabron.

I måndags klubbade kommunstyrelsen att nästa steg för planerna ska tas. Utöver det kvarter som redan markanvisats till ett byggbolag, drar nu tre markanvisningstävlingar igång för att få in byggherrar i planeringsprocessen.

– Det här är byggrätter som planeras ligga mellan järnvägen och befintliga bostäder i centrum. Det är lite tuffa tekniska förutsättningar med exempelvis bullerrisk, och då vill vi ha med oss byggare med deras kompetens för att kunna hitta bra lösningar innan vi har ett planförslag, säger Emelie Grind, samhällsbyggnadsdirektör i Järfälla.

Större utbud. I den tidiga vision som finns just nu ska centrumutbudet öka i framtidens Barkarby. Foto: Mikael Andersson

Bostäder och nya butiker

Så vad är då visionen i dagsläget? Jo, att fylla området mellan järnvägen och centrum med flera bostadskvarter och upp till 500 bostäder, samt öppna upp för verksamheter i bottenplan för att öka utbudet av närservice.

– Det är lämpligt att bygga bostäder på busstorget och fylla igen tomrummet som uppstår, så att det inte blir en otrygg och död del av Barkarby. Det blir lite lugnare kvarter än borta vid stationen, säger Jonathan Björniden (L), ordförande i kommunstyrelsens planutskott.

Samtidigt som han spår att det lär bli centrumverksamheter vid "nya" stationen i framtiden, då det är där de stora folkströmmarna kommer att röra sig, menar han att det här möjliggör för lokal service även i gamla Barkarby centrum.

– Att tillföra nya bostäder gör det lättare att uppföra ett lokalt utbud. Det finns inte så mycket i centrum i dag, och skulle man inte göra någonting blir det en utmaning för verksamheterna att överleva. Tanken är att det här ska lyfta det lokala centrumet.

Än så länge är dock inget klubbat och klart. Så exakt hur det kommer vara att traska omkring i Barkarby centrum framöver får framtiden utvisa.

Vad tycker du om planerna för Barkarby centrum, och vad skulle du vilja se här?

Foto: Mikael Andersson

Carin Persson, Arthur och Wilhelm, Barkarby

– Jag vill ha en leksaksaffär här, säger Wilhelm.

– Jag tycker det är bra om det ska bli mer liv, det är ganska dött här i dag. Jag saknar ett kafé, säger Carin.

Foto: Mikael Andersson

Hilcias Hernandez, Barkarby

– Lite blandat, kanske blir det rörigare och mindre plats för de många äldre som bor här, och alla barn. Jag tycker det är mysigt som det är, vi har handelsplatsen man kan promenera till och det kommer bli stort nog när allt är klart.

Foto: Mikael Andersson

Cecilia Rydén och Kevin, Barkarby

– Det får gärna bli mer stadslikt och ett större utbud här! Men bara det inte förstör känslan av idyll, att det ändrar karaktär helt. Sedan ser jag gärna mer inslag för barn, säger Cecilia.

– Jag vill kunna leka med bärgningsbilar! Och ha blommor, säger Kevin.

Visionen för Barkarby centrum

✓ En ny pendeltågsuppgång ska byggas vid perrongens norra ände i Barkarby när Veddestabron och tunnelbanan finns på plats. Dagens bussterminal ska också flytta dit.

✓ Planer finns på runt 500 bostäder och olika former av centrumverksamheter på ytan där bussarna huserar i dag, på bägge sidor om Barkarbybron.

✓ Det planeras också för en förskola och ett mobilitetshus bestående av bilparkering för boende och pendlare, cykelparkering, bil- och cykelpool och lokal för livsmedelsbutik, vårdcentral och andra verksamheter.

✓ I oktober drar tre markanvisningstävlingar igång för att få med sig byggherrar på tåget i planerigen av de nya kvarteren. Än så länge finns alltså ingen färdig detaljplan, utan är snarare visioner i ett tidigt skede. Bygget kan starta tidigast under 2021, med sista inflyttning 2030.

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt