Bombs away Banksy? Nja. Inte riktigt. Enligt den ansvariga arkitektbyrån är alla likheter med verk gjorda av en av samtidens absolut med världskända konstnärer, en slump. Mer eller mindre. Där ser man. 

Har arkitekterna ballat ur?

En tatuerad hipster med sotarmössa eller en halvmaskerad tjej som kastar blommor. Arkitektkontorens skissbilder är späckade med stereotyper och märkliga inslag.

  • Publicerad 14:18, 21 apr 2016

Per Glembrandt på Wingårdhs arkitekter är projektledare för Orangeriet, bostadsrätterna i Solberga som fått viral gratisreklam då skisserna frontar med tvättäkta söderhipsters. Old school-bläck, perfekt klippt ansiktsbehåring, sotarmössa – rubbet. I bakgrunden syns ytterligare ett ytterst fashionabelt och fysiskt vältrimmat ungt heteropar.

– Så där ser unga ut i dag. Och är det något fel på hipsters? Jag tycker inte det. De finns och är miljömedvetna och tatuerade, säger Per Glembrandt.

Stilrena Söderort. Vad har han tatuerat på sina knogar? Ja, vem vet? När Solberga ska säljas till det mode- och miljömedvetna trendfolket, sker det med schablonen av hipsters. Tala nu om för oss var mannen till vänster köpt sin tröja och vilken barberare han går till.

Noga uträknat

Bilderna och personerna är noga utformade för att locka den uträknade målgruppen, i Orangeriets fall infödda unga stockholmare som redan bor i Söderort. En skön stämning, helt enkelt.

– Några reaktioner vi fick här på kontoret kom från inflyttade smålänningar. De tyckte att personerna såg trendkänsliga och läskiga ut. Men hipsters är inte läskiga, säger Per Glembrandt, och tillägger att det inte ska fästas så stor vikt vid det här.

– Det är ingen stor vetenskaplig metod som ligger bakom.

Detsamma säger Elisabeth Vansvik, pressperson på ansvariga byggherren Wallenstam.
 
– Det är inte ovanligt med skägg och mössa. Det här ska inte övertolkas. De tre bilder som finns för det här projektet innehåller många olika moderna människor för att visa på bredd.
 
Samtliga människor är dock vita.
 
– Det är en relevant reflektion. Det har du rätt i. Jag vet inte om man reflekterat över det i processen. Där skulle vi kunna bredda oss.

Skiss som utmärker sig

En annan skiss som sticker ut är den som byggföretaget NCC tillsammans med arkitektkontoret Spridd tagit fram till konceptet ”Fittja people´s palace” för renoveringen av miljonprogramshus. På bilden syns en halvmaskerad, blomkastande ung kvinna. Tankarna går lätt till en av konstnären Banksys mest kända verk – eller till stenkastande kids.

– Skissen symboliserar en omställningsprocess där området ska gå från något otryggt till tryggt. Syftet är att visa att stadsrummet ska vara öppet för alla. En ung, modernt klädd tjej sätts i kontrast till de mer traditionellt klädda kvinnorna med slöja i bakgrunden, säger Charlotte Hagman, presschef på NCC.

Har bilden väckt några reaktioner?

– Det har varit lite blandat. Internt har någon tyckt att bilden ser lite hotfull ut. Men det tycker inte jag att den är. Vi vill gå från otrygghet till att förmedla ett kärleksbudskap. Miljön i bilden ska uppfattas som harmonisk och inkluderande, tjejen i förgrunden har förvisso en halsduk uppdragen, men hon håller ju i en blombukett. Man kan lika gärna tolka det som att hon dansar.

Att bilden skulle vara någon rip-off på gatukonstnären Banksy håller arkitekten Klas Ruin på arkitektkontoret Spridd som tagit fram bilden inte med om.

– Vi känner till Banksys bilder, de finns med i vår bildvärld och ger uttryck för en kultur som vi känner oss bekanta med. Men det är inte direkt som att vi haft honom som någon förlaga.

I’m feeling supersonic, give me a bostadsrätt. Ser ni killen där till höger längst fram? Det är en av de där jobbiga drygbrorsorna i Oasis. Här är han ute och promenerar på Magelungens strand, där det ska byggas upp till 1 000 bostäder, tillsammans med pundarklädd herrbekant och en liten fånig hund. Fullt normalt.

More is more. Stiftelsen Stora Sköndal spar inte på krutet när de ska bygga 6000 nya bostäder. Klocktorn, drakar, mumifierade pensionärer och bollkickande barn i en enda salig röra. Som en undergångsmålning av Hieronimus Bosh - fast med överdos på mys.

Död åt latmaskar. I Älvsjö vill man koppla på bostadsrätterna på samtidens hälsohets och fixering vid vältrimmade kroppar. Här vankas löparbana, utegym och en träpyramid för backträning! Enda som saknas är en LCHF-dietist och en anabolalangare.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Därför kör flygplan på låg höjd över stan

Nyheter Flyger fram och tillbaka på låg höjd över Stockholm – mitt i natten I dagarna kommer ett litet propellerplan dåna över Stockholm på låg höjd på nätterna.tisdag 11/12 19:50

Avgjort: Så här blir SL:s nya priser

Nyheter Hela prislistan för nästa år nu bestämd Idag har landstingets budget manglats i fullmäktige. Nu står det klart vad de kostar att åka med SL i kollektivtrafiken nästa år.tisdag 11/12 15:48