Här återvänder eleverna till Östra Real

Under måndagsmorgonen samlades elever och personal från anrika Östra Real i Humlegården. Där väntade ett återtåg till skolan som nu öppnat igen efter en omfattande renovering.

  • Publicerad 16:32, 13 jan 2020

Renoveringen av Östra Reals gymnasium inleddes i juni 2018. Anledningen var att de gamla ventilationssystemen på skolan, som stått på platsen sedan 1910, behövde bytas ut. Samtidigt passade man även på att göra en totalrenovering av den blåklassade byggnaden.

Under tiden som arbetet pågått har elever och personal tillfälligt flyttats till Anna Whitlocks gymnasium på Kungsholmen.

Tills i dag.

Anrika Östra Real rustas med gamla ritningar

Under måndagsmorgonen samlades närmare 1 200 elever och ett 50-tal ur personalstyrkan i Humlegården för att gemensamt gå mot skolan. På plats fanns självklart skolans rektorer Ann-Sofi Pettersson och Pär Emteryd.

– Det här är en stor dag för oss. Vi har haft väldigt bra evakueringslokaler på Kungsholmen, men det är någonting annat med egna lokaler, sa Ann-Sofi och fick medhåll av Pär.

– Det här är ett återtåg. Vi tar tillbaka skolan, sa han innan vandringen inleddes.

Återkomst. Skolans rektorer Ann-Sofi Pettersson och Pär Emteryd på trappan till skolbyggnaden. Foto: Patrik Wirén

Wilma Samuelsson och Sofia Rammer går tredje året på skolan. Foto: Patrik Wirén

Folkmassan rörde sig sedan över Sturegatan innan återtåget rörde sig vidare längs Karlavägens allé. Intill fanbärarna Fililp Isdahl och Frida Asplund gick Wilma Samuelsson som går sista året på skolan.

– Det är en annan atmosfär jämfört med på Kungsholmen. Man känner att man inte bara är en gäst utan att det är på riktigt. Sedan är det skönt att ha en skolgård igen, att vara i större lokaler och ha en större matsal, förklarade hon.

Många har aldrig gått här

På plats på skolgården var det dags att klippa band, skåla i Pommac och att släppa ut färgglada ballonger till tonerna av en trumpetfanfar. För både ettorna och tvåorna blir det här första dagen i skolans lokaler, medan treorna hann gå ett år här innan renoveringen inleddes.

Ann Hedman, lärare i juridik och företagsekonomi, var märkbart nöjd med morgonen och såg fram emot att kunna släppa in både nya och gamla elever på skolan igen.

– Det känns magiskt. Vi har verkligen längtat efter det här, även om vi inte alls haft det dåligt på Kungsholmen. Vi lärare har ju redan jobbat en vecka och renoveringen har verkligen blivit jättebra, sa hon innan det var dags att inleda första skoldagen i de anrika lokalerna.

Ballongsläpp. När eleverna anlände till skolgården var det dags att klippa band, utbringa en skål och släppa ut färgglada ballonger. Foto: Patrik Wirén