Melissa, som går i 5:an på Gullingeskolan i Tensta, ven fram i spåret under den årliga OS-dagen för skolbarn på Spånga IP. Foto: Mikael Andersson

Här avgörs "olympiska spelen" på Spånga IP

I onsdags intog skolelever från närområdet Spånga IP för en friluftsdag i OS-anda. Tio sporter fanns att prova på, både inomhus och ute på snö och is.

  • Publicerad 16:40, 8 feb 2019

OS-dagarna ordnas sedan några år tillbaka av Stockholms stad och Svenska olympiska kommittén, SOK, med sponsring från postkodlotteriet.

– Det finns en idrott för alla och vi vill hjälpa barn och unga att se vilka möjligheter som finns, säger Natalie Larsson, olympier som tävlar i sportskytte och skeet, och som representerar SOK.

Stellan Nilsson, projektledare på idrottsförvaltningen, håller med.

– Vårt uppdrag på idrottsförvaltningen är att sätta Stockholm i rörelse. Vi samarbetar med lokala föreningar när vi gör sådana här evenemang så att de barn som blir intresserade av att fortsätta med någon sport kan göra det på hemmaplan, säger han.

Foto: Mikael Andersson

Nybörjare och vana åkare

Kylan biter i kinderna och skidspåren är nygjorda och som gjutna i betong. Många elever testar längdskidor för första gången men Kacper som går i 5:an på Gullingeskolan har varit med förr och stakar sig snabbt runt varv efter varv.

– Det här är jätte-, jätteroligt! hojtar han i farten när han går ut i fjärde varvet.

Mårten Westberg från Akalla run, som på helgerna lånar ut skidor och pjäxor gratis vid Spånga IP, instruerar eleverna och ger tips om tekniken.

– Tanken är att de ska komma igång och ha kul så fort som möjligt, säger han.

Tungan rätt i mun

Konståkaren Emma från Djursholms allmänna SK visar femteklassaren Samwail, som provar skridskor för första gången, grunderna.

Upp eller ner?

Orientering är en av dagens grenar. Mona och Ghadir från Gullingeskolan i Tensta kollar kartan och sätter sen av mot första kontrollen.

Foto: Mikael Andersson

Inget studs

Inte handboll, utan ”Hand the ball”, som körs med en boll som inte studsar. Syftet är att passa och samarbeta mer.

– Vi är en rätt sportig klass, alla håller på något, säger Ingrid, Tyra och Vilma som går i 6:an på Solhemsskolan.

Foto: Mikael Andersson

Proffs på plats

Fem svenska olympier var på plats hela dagen som inleddes med att en symbolisk olympisk eld tändes av hockeyspelaren Danijela Rundqvist. Trots flera hockeymeriter verkade barnen mest imponerade av att hon vunnit SVT:s Mästarnas mästare.

Foto: Mikael Andersson

Skridskokälke

Hockeyspelare och vana skridskoåkare till trots, det krävdes ansträngning för att knuffa runt varandra på skridskokälke för Solhemseleverna Hugo och Viggo. Men kul var det, intygade bägge.

Tid för årets sötchock på 4H-gårdarna

Nyheter Bäää. Nu lammas det för fullt i Västerort och Järfälla Nu våras det i Stockholms hagar och hägn – och det brukar innebära en våg av gullighet i form av små ulliga lamm. Vi har kollat var storken har varit och vilka som fortfarande går i väntans tider.torsdag 18/4 16:26

Dags för vårmarknad på Spånga torg

Nyheter Så gör du om du vill delta Hemtrevligt och för familjer är Spånga vårmarknads paroll. Snart är det dags för årets omgång och det går fortfarande att anmäla sig för att vara medtorsdag 18/4 16:22

Vi är Västerort