Labbade. Michael W Young hjälpte natureleverna med deras gymnasiearbeten under fredagens besök.

Här besöker nobelpristagaren Botkyrkaeleverna

Imorse fick eleverna på Tullinge gymnasium besök av en av årets nobelpristagare i medicin, Michael W Young. Förutom en föreläsning om sin upptäckt om cellers biologiska rytm hjälpte han natureleverna i labbet och tog en swedish fika.

  • Publicerad 15:17, 8 dec 2017

När han fick en fråga av någon av eleverna svarade han dem som om det hade varit en forskarkollega

Klockan tio på fredagsmorgonen anlände årets nobelpristagare i medicin till Tullinge gymnasium. Där tog rektor Lennart Gudmark, lärare och elever emot i skolmatsalen och bjöd på en utökad swedish fika med pepparkakor, kaffe och snittar.

– Han var jättetrevlig och artig. Vi samlades i matsalen dit vem som helst kunde komma för att bli star struck. När han fick en fråga av någon av eleverna så svarade han dem som om det hade varit en forskarkollega, säger rektor Lennart Gudmark.

Rinkebys elever snart redo för nobelpristagaren

Gav forskartips

Under det två timmar långa besöket höll han en föreläsning om sin upptäckt om hur cellers biologiska klocka fungerar. Och innan det var dags att åka vidare klev han in i labbet för att hjälpa sistaårseleverna på naturprogrammet med sina gymnasiearbeten.

– De har jobbat med att mäta c-vitaminhalten i olika juicer, gjort bakteriodlingar efter att de tvättat sig med olika tvålar och undersökt hur man dödar bakterier med strålning. Han kom med lite bra tips till dem, berättar Lennart Gudmark.

Foto: Lennart Gudmark

Fick en Skalmanfigur som minne

Nobelpristagaren fick också en present som minne från sitt besök i Tullinge. En Skalmanfigur.

– Han har ju upptäckt cellernas biologiska dygnsrytm, vad som styr till exempel sömn och hunger. Skalman styrs ju av sin mat- och sovklocka, jag tyckte det passade perfekt, säger Lennart Gudmark.

Tullinge gymnasium har haft nobelpristagare på besök tidigare, men det här var första gången på tre år som en pristagare hälsade på skolan.

Pirrigt och hoppfullt att möta pristagarna

– Jag tror att det betyder jättemycket för eleverna. Man får veta att det är en vanlig människa, om än en ovanligt skarp, som ligger bakom de här upptäckterna. Han berättade att hans föräldrar inte alls har en sådan bakgrund. Det var en lärare i skolan som såg honom och att han behövde mer utmaningar, säger Lennart Gudmark.

Lennart Gudmark tyckte att nobelpristagaren verkade trivas.

– De var tvungna att kasta sig iväg till nästa grej och fick nästan slita bort honom härifrån, säger han.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.